Fotograf: Bildbyrån

Med Omar är det nio dagar kvar

Borås Baskets artikelserie där spelarnas tröjnummer står för nedräkningen till hemmapremiären rullar vidare med rasande fart. Idag är det dags för Omar Krayem.

Simon Gunnarsson och Jakob Sigurdarson intervjuades under den gångna helgen. Idag är det dags för nummer 9 – Omar “The Wizard” Krayem. Bolltrollaren som har gjort en 180-gradersvändning.

Förra gången du var i Borås Basket så var du rookie. Nu är du tillbaka som en vuxen man. Det är många som säger att du verkligen växt upp och mognat. Vad hände egentligen under de tre åren du var borta?
– När jag var i Borås förra gången hände allting väldigt snabbt. Jag insåg inte riktigt vilket ansvar jag hade som pointguard i ett ligalag, på och utanför planen. Under åren som gått har livet gett mig tid och erfarenheter och jag har fått ett bättre perspektiv på vad som är viktigt. Jag är nästan 30 nu och vill vara en bra människa.

Beskriv hur du tror att en typisk match med Borås Basket kommer att se ut i år.
– En typisk match för oss kommer att bygga på fokus, koncentration och att spela hårt i 40 minuter. Det är viktigt att alla offrar sig för laget, att alla är villiga att passa vidare från ett bra skott, till ett bättre skott. Alla måste orka rotera i försvaret fast tröttheten kommer, alla måste boxa ut även när de egentligen inte har ork kvar. Vi vill att en typisk match ska vara en segermatch och en stor show för publiken. I Borås Basket vill vi alltid showa på planen och kring den. Samtidigt som vi vinner så har vi ett ansvar att inte spela tråkig basket.

Flera gånger under varje match ser man dig göra grejer med bollen som antagligen bara du klarar av. Alltså trickdribblingar, no-look-passningar och trolleriavslut. När och hur tar du besluten i ditt huvud?
– Det där är bara reaktion. Jag växte upp i USA och spelade i parkerna när jag var liten och jag influerades väldigt mycket av streetball. Uppenbarligen. I vissa situationer vet jag att jag är ”safe” och kan kosta på mig att addera något flashigt. Förr levde jag för highlights. Nu ser jag till att ta hand om det som måste göras först.

När vi ändå är inne på trolleritrick; hur, när och var kom namnet ”The Wizard”?
– Min coach i high school brukade säga “Oh my! Oh mar! ”The Wizard” är väl nästa nivå och jag tror det var här i Borås som namnet kom till. Ni klädde ut mig i den där trollkarlsdräkten, fotograferade och så. Bra branding antar jag, haha. Jag gillar ”The Wizard”.

Det som kanske flest fans oroar sig över är ditt försvarsspel. Men hur är det med detta? Har du inte blivit mycket bättre?
– Jag är definitivt fokuserad på det. Det handlar egentligen bara om vilja, koncentration, osjälviskhet och att vara i fysisk form. De där grejerna hade jag inte senast jag var här. Jag ville bara göra det roliga framåt. Jag insåg inte att man måste vara bra i defense på den här nivån. Jag är fortfarande ingen ”lockdown defender” men jag försöker vara smart och spela hårt. Detta är faktiskt första året som jag har fått komplimanger för mitt försvar.

Vilken av årets spelare är du mest nöjd över att ha i laget?
– Jag gillar verkligen alla, men om jag måste välja en så blir det definitivt Mike Palm. Vi var ”running mates” under min rookiesäsong. Mike åldras som ett fint vin – han blir bara bättre med åren. Vi har bra kemi när vi spelar ihop och gillar att köra pick and roll. Jag kallar honom för Sveriges Tim Duncan.

Du fick en del kritik efter ditt uttalande i Sportbladet om att du är bättre än Toni Prostran. Folk sa att det är lätt att visa upp bra statistik när man spelar i ett lag som håller till i botten.
– Jag känner att jag blev missförstådd där. Om man ska jämföra att spela i ett bottenlag med att spela i ett topplag så är det två helt olika saker. I ett bottenlag tvingas du göra grejer som är ”out of character”. T.ex. göra en massa poäng när man egentligen borde sätta upp andra för skott. Jag spelade som jag gjorde för att ”överleva” och ge laget en chans att vara med och tävla i matcherna. Nu är jag i ett förväntat topplag och har en chans att bevisa vilken spelare jag är. Jag kommer att kunna spela min roll, förhoppningsvis så bra att vi kan vinna ett mästerskap.

Vad blir nyckeln till att slå de tre senaste årens mästare Södertälje Kings?
– Definitivt lagförsvaret. Mästarna är en väloljad maskin. De har självförtroende i varje match och vet att de alltid kan vinna. Detta måste vi lära oss av dem. Vi måste tro på oss själva och på vår gameplan. För att slå Kings måste vi kämpa oss igenom de tunga perioderna. Vi måste få 2-3 stops i rad och skapa en run på sex-åtta poäng. Försvar vinner mästerskap och anfall säljer biljetter, brukar man säga. Vi ska göra båda.

Förra vändan i Borås Basket så spelade du med nummer 6 på tröjan. Inför årets säsong var du ett tag inne på 99 men valde tillslut 9. Förklara.
– Jag gjorde en 180-gradersvändning. Från 6 till 9. Jag ville ha en nystart och jag tycker 9 passar mig. Sedan är jag även ett stort Rajon Rondo-fan.

Text: Magnus Stråhle (Borås Basket)

Dela inlägget