Kroatisk storspelare på väg till Jämtland

Jämtland Basket är överens med den kroatiske forwarden Dino Cinac. Cinac, som blev sexa i den kroatiska skytteligan under fjolårssäsongen, anländer till Östersund under fredagen.

26-åringen finns med största sannolikhet med redan under fredagens match mot Södertälje som inleder helgens träningsturnering – Plaza Invitational – i Östersunds Sporthall.

I början på veckan meddelade Jämtland Basket att man inte förlänger avtalet med finske forwarden Markus Molenius. Ersättaren är nu alltså funnen och med 27-årige Cinac känns Östersundslagets ”front court” riktigt spännande. Den 201 cm långe och 105 kg tunge forwarden beskrivs som ett riktigt kraftpaket. Med ett snitt på 14,7 poäng per match, 60 % träffsäkerhet och 6,1 returer på endast 22,7 minuters speltid per match är han en av den kroatiska högsta ligans mest effektiva spelare. Det är ingen slump att Jämtland fann en erkänt duktig spelare från Balkan – bakom rekryteringen står Jämtlands assisterande coach – Zeljko Brlek.
– Dino är ganska ”stor” i Kroatien, har högt anseende och fått goda vitsord från flera håll. Han är känd som en krigare, atletisk – vann dunktävlingen i All-starmatchen i fjol. Bra basketspelare helt enkelt. Tror han kommer att vara grymt viktig för oss, säger Zeljko Brlek.

Cinac hade flera bra insatser under fjolårssäsongen, med bland annat 22 poäng mot storlaget Cibona Zagreb i maj. Hans lag, Kvarner 2010, var en match ifrån semifinal i fjolårets A1 League. Jämtland Basket blir hans första utlandssejour och Dino får nu en vecka på sig att lära sig spelidé, anfallsystem och försvarsstrategier.
– Det känns riktigt bra att vi landade Dino så fort. Känns som en kvalitetsspelare och han kommer säkert att komma in i gänget snabbt. Vi har tänkt att han är med redan i helgen, sedan tar vi det steg för steg. Framåt premiären mot Malbas förutsätter jag att vi är redo, säger Jämtlands headcoach Torbjörn Gehrke.

Jämtland fick inte riktigt de svar som man hade hoppats på under förra helgens träningsmatcher i Borås. I helgen väntar tuffast tänkbara inhemskt motstånd i form av Södertälje (fredag) och Borås (söndag). Sedan väntar en veckas träning innan seriepremiären mot de skånska nykomlingarna. Efter rekryteringen av Dino Cinac utesluter inte Jämtlands klubbdirektör Pecka Johansson att det kan tillkomma ytterligare förstärkningar till laget.
– Om vi skulle hitta möjliga lösningar för att förstärka ytterligare så kommer vi inte att tveka. Vårt mål är SM-slutspel och det innebär inte per automatik att vi pratar om åttondeplats eller kvartfinal. Vi skall gå in i varje match med känslan att vi kan vinna. Sedan ser vi nu också att deltagande i både Basketligan och Basketettan kommer att bli tufft får de spelare som kommer att dubblera vilket är ytterligare en anledning för oss att addera till ytterligare kompetens, säger Johansson.

Dela inlägget