Fotograf: Bildbyrån

De vinner SM-guldet – enligt experten

Experten lovordar basketligan – och tror på en stenhård kamp om SM-guldet.
– Mycket kan hända efter jul, säger Magnus Dahlborn.

Elva ligacoacher har sagt sitt. Magnus Dahlborn – den meriterade basketkommentatorn – ställde de sedvanliga frågorna på årets upptaktsträff i Bonniers lokaler på Sveavägen i Stockholm.

Men vad tycker och tror experten själv om kommande säsong i herrligan?
– Den kommer bli jämn. Det finns många bra lag som kommer vara med där uppe. Lag som Umeå och Malbas kommer få slita, men mycket kan hända efter jul med alla lag. Måste jag säga något lag att vinna guld får det bli Södertälje, som vunnit tre år i rad, säger Magnus.

Profilen har varit med länge – väldigt länge. Han har sett den ena artisten efter den andra både ansluta och lämna ligan.
– Precis som Vedran Bosnic sa så är den svenska ligan bra. Den är underskattad, det tycker jag. Det finns många bra spelare och har, som Jimenez (Raul, coach i Nässjö) poängterade, många starka skyttar.

Vem eller vad kommer bli extra spännande med den här säsongen?
– Jag måste säga Nick Spires i Södertälje. Det ska bli intressant att se vad han kan åstadkomma. Han fick inte så mycket speltid i Fuenlabrada i ACB förra säsongen, dit han var utlånad från Barcelona, men han är en riktigt spännande spelare, säger Magnus.

Med sina år i basketryggsäcken har han även kunnat följa sportens utveckling. Jämtlands coach Torbjörn Gehrke var inne på det under sina minuter framme hos Magnus.

Vad ser du för skillnad på basketen från tidigt 2000-tal?
– Framförallt fysiken. Men sen är det fler bra spelare i ligan. Jag var med och vann division II för 30 år sen och jag var nu och såg AIK-Akropol inför 1100 personer på läkarna – i division II. De hade slagit oss med 40 poäng. Svensk basket har potential, avslutar Magnus Dahlborn.

SÅ TYCKER LIGACOACHERNA SJÄLVA:
Södertälje Kings slår BC Luleå i final. Ja, i alla fall om ligacoacherna själva får rösta. På måndagens upptaktsträff fick Södertälje sex röster, mot Luleås fem. Därefter följer Borås Basket på tre. Både Sundsvall Dragons och Norrköping Dolphins fick en röst var.

Dela inlägget