Fotograf: Bildbyrån

KLART: De blir assisterande förbundskaptener

Nu är det klart vilka personer som nya förbundskaptenen för damlandslaget – Jurgita Kausaite får vid sin sida.

Francisco “Frasse” Pinto, och Dennis Aulander är de personer som den nytillträdda förbundskaptenen Jurgita Kausaite har fått till höger och vänster hand. Två välmeriterade baskettränare som tillsammans har landskamper både som tränare och spelare.
– Både Frasse och Dennis är duktiga på golvet, på att ge instruktioner och på att hantera och ge feedback till spelare. Jag ser båda två som jämlika i sina roller och de inspirerar mig, berättar förbundskapten Jurgita Kausaite till förbundets hemsida.

Francisco Pinto blev i fjol vald till årets coach i Basketligan dam och kommenterar utnämningen så här:
– Jag är oerhört stolt och hedrad över att ha fått förfrågan och för mig var det en självklarhet att tacka ja. Jag hoppas kunna komplettera Jurgita på ett bra sätt.

Dennis Aulander har spelat 50 landskamper men får nu för första gången representera sitt land från sidlinjen.
– Att få chansen att representera Sverige och vår sport på denna nivå är få förunnat och att nu få tillhöra denna skara coacher känns oerhört ärofyllt och hedrande. Att det dessutom var Jurgita själv som ringde och frågade gjorde mig ännu mer motiverad att vilja jobba hårt för att dels hjälpa henne i hennes nya roll, men också för att hjälpa individerna och laget till framgång, säger Dennis Aulander.

Landslagsansvarige Jonte Karlsson kommenterar urvalsprocessen:
– Det handlar om att, efter utvärderingarna med spelare och ledare, försöka hitta personer som har de egenskaper som vi uppfattat saknats i den totala bild av laget som vi haft tidigare. Det är också viktigt att Jurgita som ny förbundskapten får arbeta med människor som hon trivs med och har de egenskaper som vi eftersöker.

Dennis Pihl är klar som senaste tillskottet till ledarstaben och kommer att ha rollen som scout.
– Nu är det två månader kvar till den första matchen och det är väldigt viktigt att det blir kvalité och fokus när vi träffas och förbereder oss inför EM-kvalet i november, avslutar förbundskapten Jurgita Kausaite.

FAKTA EM / Eurobasket 2017:
Eurobasket 2017 spelas i Tjeckien.
Det är 34 lag anmälda och endast värdlandet Tjeckien är garanterade en plats.
Övriga 33 är indelade i nio grupper, där ettorna och de sex bästa tvåorna går till slutspelet. Sverige är i kvalgrupp I tillsammans med Finland och Spanien.

SVERIGE EM-KVAL – EM 2017:
21 november 2015: Sverige – Spanien (Täljehallen kl 17:00)
20 februari 2016: Finland – Sverige
24 februari 2016: Spanien – Sverige
23 november 2016 : Sverige – Finland

Källa: Svenska Basketbollförbundet – läs texten i sin helhet här!

Dela inlägget