Fotograf: Bildbyrån

Det bästa från upptaktsträffen

Under måndagen höll Svenska basketbollförbundet upptaktsträff inför starten av Basketligan herr nästa torsdag. Här följer ett axplock av vad coacherna tyckte och tänkte.

Peter Öqvist, BC Luleå:
Guldfavorit: BC Luleå
“Klart det är en press och ska vara. 20 föreningar med egna styrelser och en stor kunskap. Historik av att vara dominanta så det finns en fantastisk kultur. Det ska man vinna, sedan ska man vinna genom att spela bra. Så måste det vara.”
“Jobba över tid och se det långsiktigt. Vi har en kontinuitet och stomme från i fjol som vi försöker stå på och vill göra saker bättre än vi gjorde i fjol. Har bra möjligheter att lyckas.”

“Jag försökte vara lite ödmjuk i jämn konkurrens. Mycket som ska klaffa, men jag vill tro att vi kommer vara med alldeles där uppe. En faktor att hålla utkik på: Precis som i fjol utkik efter ett starkt lag, med starkt lagförsvar och roliga karaktärer. Fantastiskt underhållande spel.”

Pat Ryan, Borås:
Guldfavorit: Borås Basket
“Vi har jobbat stenhårt nu i flera år. Sa i fjol att vi skulle bygga upp något långsiktigt och det har vi gjort. Vi var bättre i fjol och vi har som mål den här säsongen att vinna mästerskapet. Har ändrat lite träningsupplägg den här säsongen.”
“Christian Maråker, vi är ett annat lag med honom. Ha en balans är oerhört viktigt.
Jag tycker jag är en bättre coach, du utvecklas hela tiden, speciellt i EuroChallenge. Vi lärde oss extremt mycket från att spela i Europa.”

“Jag tycker att vi ska vara ett spännande lag, fortsätta utveckla vårt spel. Vi har inte bara spelat offensivt utan även bättrat på vårt försvar. Och kanske är vi lite mer spännande offensivt i år, speciellt med Omar Krayem och Jakob Sigurdarson.”

Fotios Ionnaidis, Eco Örebro:
Guldfavorit: Södertälje Kings och BC Luleå
“Det är en tuff situation, men jag känner mig hemma och den delen är okej. Eco Örebro är en liten klubb och du börjar från noll. Du måste vara tuff redan från start. Jag känner att vi ha talang och potential. Svenska ligan är en väldigt bra liga med bra lag och coacher.”
“Vi vill försöka vara ett atletiskt lag som spelar tillsammans, inte själva. Vi börjar där och bygger laget. Vi vill spela hårt försvar och vara fokuserade, jag gillar att springa. Vi har bra skyttar i laget, skjuta mycket.”
“Vi är inte redo ännu, men jag känner att vi kanske är redo i premiären. Men vårt lag är inte redo. Kanske om två veckor.”

Torbjörn Gehrke, Jämtland:
Guldfavorit: Borås Basket
“Vi har haft en säsong, och det här året måste vi göra en prestations- och resultatförbättring. Hade som mål då att gå till slutspel. Nu vill vi försöka vinna hälften av våra matcher, har man bara gjort en gång tidigare. Ingen omöjlighet.”
“Jag valde en viss typ av spelare i fjol (importer). Nu har vi lite mer individuellt skickligare amerikaner, har spetsat det med en ny importspelare.”

Henrik Svensson, Malbas:
Guldfavorit: Södertälje Kings
“Vi måste träna, träna och träna. Vara ödmjuka inför uppgiften. Handlar om att lära sig att vara med.”
“Carl Engström kommer bli viktig, vunnit SM-guld och står lite för den lilla rutin vi har. Stort steg framåt när vi gjorde den ändring vi gjorde med ena amerikanen. Vi tappade lite fas när vi bytte spelare, har varit upp och ner.”
“Viktigast blir att stå upp och hålla ihop försvaret. Vi måste vara väldigt disciplinerade. Steget från ettan till ligan är som natt och dag. Ett annat tempo bättre spelare. Målsättningen att hålla oss kvar och bygga upp organisationen.”

Adnan Chuk, Norrköping:
Guldfavorit: Södertälje Kings
“Målsättningen är att våra unga spelare ska utvecklas och att vi som lag ska ta oss till semifinal.”
“Jag är en krävande coach, även om jag är ny. Jag kräver mycket fokus och jag hatar att slösa tid. Något jag försöker få in i spelarnas huvud, och beskriver ganska mycket. Lärt mig mycket av de coacherna jag haft utomlands och speciellt Vedran Bosnic. Har många förebilder.”
“Ett annat sorts bygge i år, skurit ner på budgeten och organisationen. Har många intressant, unga spelare som är på väg uppåt. Blandar detta med några rutinerade rävar. Jag tycker ett bra mål är att nå semifinal. Når vi dit gör vi det riktigt bra.”

“Skillnaden från i fjol att vi nog kommer vara mer strukturerade. Annars är jag och Lasse Johansson ganska lika i baskettänket.”

Raul Jimenez, Nässjö:
Guldfavorit: Södertälje, Norrköping, Luleå och Sundsvall
“Vi ska försöka bli så bra vi kan. Vinna matcher och ta oss till slutspel, det är vår målsättning.”
“Jag är glad att vara här i Sverige. En intressant liga. Jag kan inte jämföra mig med de bästa spanska coacherna. Det finns väldigt många duktiga coacher där, förhoppningsvis kan jag ge framgång till Nässjö.”
“Jag hoppas vi ska fortsätta utvecklas, men jag är ganska nöjd med hur vi har genomfört försäsongen även om det finns mycket att jobba med. Min stil är att försöka få hela laget, organisationen är växa.”

Tommie Hansson, Sundsvall
Guldfavorit: Södertälje Kings
“Södertälje är laget att slå, de har vunnit tre år i rad, men det kommer bli jämnt och tufft. Vi är ett av de lagen som kan vinna, men Norrköping, Luleå och Borås kommer vara med och slåss”
“Hlynur Baeringsson är väldigt viktig och han är inte vem som helst.”
“Meningen att Christer Sjögren ska ta över en del av sportchefsbiten som jag haft tidigare”
“Mycket snack om ekonomi och det är klart att det har stört lite. Men viktigaste är att vi i klubben vet hur det är. Rykten och siffror som figurerar är inget roligt, det tar mycket energi och påverkar.”

Vedran Bosnic, Södertälje:
Guldfavorit: Just nu är BC Luleå och Borås Basket bäst (på pappret)
“Vi har försökt göra allt vi kan för att få ihop ett bra lag. Finns många bra lag i år, kommer bli intressant och tufft. Vi har tappat många bra spelare som haft chansen att gå till bättre ligor och tjäna mer pengar, men vi har många unga intressanta spelare som kommer utvecklas.”
“Tredje året i Europa. Vi har hamnat i en stark grupp. Det kommer bli en stor erfarenhet för både oss coacher och spelare.”

“Vi är där vi vill vara och redo att köra igång”.

Jesper Gustavsson, Umeå:
Guldfavorit: BC Luleå
“Basketen har börjat rota sig lite nu i Umeå. Ska bli skönt att kunna få etablera sig som lag i år. Kännetecken för oss blir att fortsätta bygga på samma sätt som vi gjort de senaste fyra åren. Vi är mer redo, speciellt våra svenska killar som behövde förra året som startår”
“Målsättningen att nå slutspel, har ej fullt lag på plats men får vi rätt importer så. Vi ska in med en jänkare och EU-spelare. Vi letar efter en stor kille, ju tidigare vi kan få dit honom desto bättre. Vill inte stressa något. Tanken är att ha fullt lag till premiären mot Sundsvall.”

Kevin Gaines, Uppsala:
Guldfavorit: Södertälje Kings
“Känns kul att få ta över efter att ha varit assisterande i sex år.”
“Vad som helst kan hända, vi har varit och knackat på dörren. Men vi hade många äldre spelare och nu satsar vi på unga talanger som vill ta nästa steg. Målsättningen är att försöka komma bland de fyra bästa lagen.”
“Handlar mycket om att skapa kultur för att få bort stämpeln att vi inte kan vinna. Gäller att jobba hårt för att bli bättre. Vi har gått till semifinal tre år i rad och final i våras.”

“Vi kommer spela väldigt aggressivt i försvar, hitta styrkorna hos alla spelare. Nyckelspelare blir Axel Nordström, han kommer få ett stort ansvar speciellt offensivt.”
“Vi har inte stängt dörren för importer, för tidigt att säga vart vi kommer fylla på. Vi får se framöver.”

Mer från upptaktsträffen kommer här på Basketsverige.se både senare idag och i veckan.

Dela inlägget