Fotograf: Sebastian Lindberg / Bildbyrån

Maråker avgjorde i slutsekunden

Med mindre än sekunden kvar att spela av förlängningen avgjorde Christian Maråker för sitt Borås Basket mot Nässjö Basket. Slutresultatet skrevs till 85-83.

För Borås del blev matchen mot Nässjö i Borås Open ingen vacker historia. Spelet lämnade en del övrigt att önska. Nässjös lag var starkt efter halvtidspausen och såg ut att glida mot en komfortabel seger. Men i crunch time klev Borås rutinerade grabbar fram. Christian Maråker blev den som avgjorde med en tip-in i slutsekunden.

Borås Basket startade matchen mot Nässjö med Omar Krayem, Adama Darboe, Simon Gunnarsson, Christian Maråker och Mike Palm.

Inledningen blev tajt, tillknäppt och jämn. Efter fem minuter hade Borås ledningen med 9-6. Strax efter byttes Jakob Sigurdarson och Toni Vitali in. Sigurdarson ”wastade” ingen tid och satte sina allra första poäng för Borås Basket med 4:23 kvar av perioden. Efter en period hade hemmalaget ledningen med 19-13 och Pat Ryan hade låtit samtliga spelare utom Christoffer Almstrand få tid på planen.

Men Almstrand skulle snart komma in. När den andra perioden startade var han på banan. Nässjö spelade hungrigt och klurigt och lyckades ta ledningen och behålla den efter 20 minuter (35-36).

I den tredje perioden inledde gästerna med en run på 0-9 inom loppet av 3:44. Där och då kallade Borås Baskets headcoach Pat Ryan timeout. Borås lyckades, med fyra nya spelare [av nio], inte få mycket att fungera. Visserligen satte Toni Vitali, Adama Darboe och Jakob Sigurdarson några treor men det var Nässjö som ledde med 51-62 efter 30 spelade minuter.

I den fjärde perioden sänktes det treor åt båda håll. Men Nässjös marginal var mer eller mindre konstant. När Borås väl närmade och kom så nära som 70-72 hade gästerna en ny växel att lägga i. Med 2:14 kvar av matchen var ställningen 70-76 och Borås kallade timeout.

I crunch time klev Borås rutinerade grabbar fram. Första satte Adama Darboe en trea till 73-76. Strax efter, med 1:20 kvar av fjärde perioden, satte Omar Krayem en trea till 76-76. Maråker satte sedan 77-76 från straffkastlinjen. Nässjö lyckades dra en foul och utjämna till 77-77. Förlängningen var ett faktum.

I förlängningen var det fortsatt jämnt. 79-79, 81-81 och 83-83 lyste på poängtavlan. Borås fick tillslut det man brukar kalla ”sista anfallet”. Chansen att avgöra. Omar Krayem attackerade med bara sekunder kvar. Men han fick inte i bollen. Påpassligt fanns dock Christian Maråker där och med 0,5 sekunder på klockan tippade han bollen i korgen till Borås-seger 85-83.

Text: Magnus Stråhle

I den andra matchen i turneringen vann Eco Örebro mot Jämtland Basket med 87-81, mycket tack vare Örebros nye amerikan Ahmad Starks som satte hela 36 poäng.
– Han är mycket snabb, ungefär lika snabb som vår Corin. Den här gången sköt han också fantastiskt. Jag tror väl inte att han kan göra det varje match, men om han fortsätter så här har Örebro en formidabel spelare, säger Jämtlands tränare Torbjörn Gehrke till Östersunds-Posten.

Matchfakta:
Borås Basket-Nässjö Basket 85-83

(19-13, 16-23, 16-26, 26-15, 8-6)
Poäng, Borås: Krayem 23, Maråker 15, Darboe 15, Vitali 13, Sigurdarson 10, Palm 7, Gunnarsson 2.
Poäng Nässjö: Griskenas 18, Ruffin 16, Durjan 14, Solevic 10, Darling 8, Medjedoub 7, Ismaili 5, Ternell 5.

Jämtland-Örebro 81–87
(18–27, 23–14, 16–20, 24–26)
Poäng, Jämtland: Corin Henry 27, Najee White 21, Niklas Larsson15, Mattias Markusson 7, Jacob Andersson 3, Anton Kobylak Berglund 3, Gustav Hansson 3, Markus Molenius 2, Srdjan Vukovic 1.
Örebro: Ahmad Starks 36, Pierre Hampton 14, Nebosja Pavlovic 9, Miklos Szabo 9, Sean Smith 8, Brandon Barton 5, Jordan Peltier 4, Olle Mellström 2.

LÄS MER: Se alla resultaten från fredagens träningsmatcher!

Dela inlägget