Fotograf: FIBA Europe

Fenomenal Gasol sänkte Frankrike

Nästan 27 000 åskådare i Lille tystnade. Pau Gasol gjorde 40 poäng när Spanien fick revansch på Frankrike, 80–75 efter förlängning, och gick till EM-final.

Efter förlust i VM-kvartsfinalen i fjol, och i EM-semifinalen i Slovenien för två år sedan, fick Spanien till slut revansch på Frankrike. Det satt dock långt inne och krävdes förlängning för att skilja lagen åt.

Ett tag i slutet av den tredje perioden ledde Frankrike med elva poäng. Men då vaknade Chicago Bulls-stjärnan Pau Gasol till rejält och bar sitt Spanien – både i kapp och förbi.

Frankrikes forward Nicolas Batum satte i slutsekunderna en trepoängare som tog matchen till förlängning, men där var Spanien starkare. Samtidigt som Frankrikes stjärnor darrade – Tony Parker missade två och Batum tre straffkast – fortsatte Gasol att dominera, och 35-åringen satte matchens åtta sista poäng, totalt 40.
– Det är inte min största vinst, men det är en speciell seger. Den var en av de galnaste utmaningarna att vinna över publiken. Det var en laginsats i dag. Laget visade mycket karaktär, säger Gasol till Canal +.

Spanien möter Serbien eller Litauen – den andra semifinalen spelas i kväll (fredag) – i EM-finalen på söndag. I och med torsdagens seger är Spanien klart för OS i Rio de Janeiro nästa år. Frankrike tvingas kvala nästa sommar.

Matchfakta:
Spanien–Frankrike 80–75 e förl.

(17–20, 15–13, 16–23, 18–10, 14–9)
Poäng, Spanien: Pau Gasol 40, Sergio Rodriguez 15, Rudy Fernandez 7, Sergio Llull 7, Nikola Mirotic 7, Felipe Reyes 2, Victor Claver 2.
Frankrike: Nicolas Batum 14, Nando de Colo 14, Joffrey Lauvergne 11, Tony Parker 10, Mickael Gelabale 10, Rudy Gobert 8, Boris Diaw 5, Evan Fourni.
Publik: 26 922.

Dela inlägget