Fotograf: Bildbyrån

Hemmapremiär om 22 dagar

22 dagar återstår innan Borås Baskets hemmapremiär. I klubbens intervjuserie som bygger på spelarnas tröjnummer har det alltså blivit dags för Toni Vitali. Kroaten som nu har varit i Sverige i en månad och hunnit med ett par träningsmatcher med Borås Basket.

Du har varit i Sverige en månad nu. Berätta om några av dina nya upptäckter i ditt nya land.
– Jag blev positivt överraskad över hur vacker staden är. Vädret är också mycket bättre än mina lagkamrater hade skrämt mig med. Spelarna är annars de bästa av lagkamrater och de hjälper mig att anpassa mig till Sverige. Jag har gått igenom den processen nu och känner mig som en del av laget. Vi har bra kemi och kamratskap. Det svåraste utanför basketen har varit parkering. Jag har haft svårt att komma ihåg att jag måste parkera om bilen hela tiden. Det blev två parkeringsböter under min andra dag i Borås. I övrigt gillar jag allt.

I den första träningsmatchen vann Borås mot Malbas och du hade 18 poäng, 10 returer och 6 assists. Berätta om hur det kändes under matchen och efteråt.
– Första matchen var 8-9 dagar efter att jag hade kommit till Sverige. Jag hade förstått hur coachen ville att jag skulle spela. Vi sprang bra och gjorde mycket enkla poäng. Vi hade flow. Jag är glad att jag lyckades spela bra och att jag kunde hjälpa laget att vinna. Men jag vet samtidigt att träningsmatcher inte betyder mycket för säsongen som helhet. Däremot är det en bra chans för nya spelare att komma in i laget.

I den senaste träningsmatchen (också mot Malbas) förlorade laget och dina siffror var klart sämre. Hur gick dina tankar?
– Den största orsaken till att vi spelade sämre och förlorade är nog att vi inte hade så många spelare på träningarna. Skador och sjukdomar satte stopp. Jag var själv sjuk och sängliggande under tre dagar just innan matchen. Det gjorde att vi inte hade riktig energi. Det var tufft så klart och Malbas vann tack vare större rotation.

På måndagen anslöt Jakob Sigurdarson och det blev som en energiinjektion för laget. Jämfört med matchen mot Malbas så kändes det som att farten och glädjen var tillbaka. Kände du också så?
– Ja. Och dessutom hade vi fått lite tid att vila. Spelare som hade varit borta med sjukdomar och skador var tillbaka. När vi har fullt manskap så har vi också bättre energi. Vi kör hårt, för det är så man blir bättre.

Vilken spelare i laget har du kommit närmast på planen respektive utanför den?
– På planen är det Omar Krayem. För att vi ofta spelar tillsammans på träning och för att jag gillar hans stil. Omar är en pointguard som passar först, något som gör det lätt att spela med honom. Utanför planen är det Adama Darboe och Christoffer Almstrand. Adama fanns där från första dagen och visade mig allt.

När du fick frågan om tröjnummer så ville du ha nr 11. Den var upptagen. Du frågade om nr 10. Också upptagen. Tredje alternativet var nr 7. Men den kommer klubben att pensionera (Henrik Carlsson). Tillslut tog du nr 22. Varför?
– Pappa hade nummer 11 och jag gillar verkligen den siffran. Jag valde nummer 22 för att det är 11 multiplicerat med 2 och så är det symmetriskt.

Idag råkar det dessutom vara 22 dagar kvar till hemmapremiären. Hur mycket längtar du efter den?
– Väldigt mycket. Vi kan spela mycket bättre än vi gjorde senast. Vi vill visa att vi är bra när alla spelare är med. Jag hoppas att vi är på topp när säsongen drar igång.

Text: Magnus Stråhle

Dela inlägget