Fotograf: Per Pettersson

Quality Hotel Basketball Tournament – bäst i Sverige?

Av de försäsongsmatcher/cuper som spelas inom Sveriges gränser nu veckorna innan starten av Basketligan, måste nog QHBT vara den mest högkvalitativa försäsongsturneringen. Turneringen spelas i Luleå Energi Arena 18-20 september.

Förutom BC Luleå medverkar finska mästarna Joensuu Kataja, danska tvåan Bakken Bears och estniska ligatrean AVIS Rapla. Verklig hög kvalité på lagen som kommer till Luleå med starka trupper. QHBT kommer att bli en riktig värdemätare för BC Luleå.

Finska mästarna Kataja har vunnit finska cupen 2003, 2011 och 2012, vann finska toppligan ‘Koriliiga’ för första gången 2015. Laget har traditioner av spel ute i Europa, Deltog i FIBA EuroChallenge åren 2013 2014 och 2015 och kommer att spela i FIBA Europe Cup denna säsong.

Laguppställningen hos Kataja består av bland andra 35-årige veteranen Teemu Rännikkö, lagkapten, som spelat ute i Europa 2001-2013 i bland annat slovenska Union Olimpija, ryska BC Khimki och italienska Scavolini Pesaro. Förmodligen turneringens mest rutinerade spelare med flera säsonger i Euroleague. Säsongen 2006/07 var kanske Teemu’s toppsäsong med ett snitt på 15 poäng i Euroleague för sitt Union Olimpija. Teemu har också varit finska landslagets ledande spelare i många år där han deltog i VM förra hösten.

Annars är snittåldern hos Katajas spelartrupp 24 år, ett ungt lag som ska ut i europaspel i år igen. Spelare att titta extra på förutom Rännikö kan vara de stora pjäserna Carson Derosiers, 213 cm från USA och 19-årige dansken Nicolai Hvidberg Andersen, 203 cm.

BC Luleås Alex Wesby har tidigare spelat för Kataja, säsongen 2005/06 och halva säsongen 2013/14 efter att han lämnade Sundsvall Dragons.

LÄS MER: Så spelas Quality Hotel Basketball Tournament!

Dela inlägget