Fotograf: FIBA Europe

Se Europas största stjärnor i basket-EM

På lördag är det premiär för basket-EM som lovar att bli jämnare, tuffare och mer stjärnstarkt än någonsin. Med eftertraktade OS-biljetter i potten har storlagen rustat med superstjärnor som Tony Parker, Pau Gasol och väldige Dirk Nowitzki.

– Vi har en lång och stolt tradition av att sända basket i världsklass. Det ska bli högintressant att följa kampen om OS-platserna i Rio, en turnering som även den kommer att sändas i våra kanaler, säger Per Nunstedt, Viasats sportchef.

Med hjälp av Viasat 16/HD direktsänder Viasat Sport/HD en match/dag från EM-gruppspelet. Lagom till slutspelet varvar kanalerna upp rejält och från kvartsfinalerna och fram till och med finalen direktsänds samtliga matcher. Alla matcher finns även tillgängliga på streamingtjänsten Viaplay.

För första gången är EM-turneringens gruppspel förlagt till fyra länder – Lettland (Riga), Kroatien (Zagreb), Tyskland (Berlin) och Frankrike (Montpellier), vilket har ökat intresset lokalt och bidragit till en intensiv biljettförsäljning.

Finalspelet avgörs i Lille, Frankrike där förutom medaljer, även OS-avancemang står på spel.
De två första är direktkvalificerade medan lag 3-7 får chansen att kvala in. Detta har bidragit till att lagen kunnat få loss sina största stjärnor. Pau Gasol lyfter det spanska laget. Tony Parker är tillbaka i Frankrike efter att ha hoppat över VM förra året. Även 213 centimeter långe Dirk Nowitzki gör comeback i det tyska landslaget vid 37 års ålder.
– Ingen spelare har större påverkan på sitt lag än Nowitzki, han har en hel del att bära på sina axlar, säger Viasat Sports expert Per Stümer.

Långsiktigt Finland
Finland och överraskningen Island representerar Norden, och där har finländarna störst möjlighet att avancera vidare från gruppspelet.
– Finland har jobbat långsiktigt med ledare, coacher och en stomme i laget, och visat att de kan göra bra mästerskap, säger Stümer.

Frankrike är regerande europamästare och får bära favoritskapet även i år. Hemmaplan är givetvis en plusfaktor för laget där åtta av tolv spelare har spelat, eller spelar, i NBA. Spanien är en av de absolut främsta utmanarna med Chicago Bulls-duon Gasol och Nikola Mirotic som nyckelspelare. Även Serbien, Grekland, Kroatien, Italien och Litauen är lag med kapacitet att gå riktigt långt.

Sändningstider
Lördag 5 september: 20.50, Viasat Sport/HD: Frankrike–Finland
Söndag 6 september: 20.50, Viasat Sport/HD: Turkiet–Spanien

Måndag 7 sep: Frankrike-Polen, 21:00
Tisdag 8 sep: Tyskland-Turkiet, 17:35
Onsdag 9 sep: Ryssland-Frankrike, 21:00
Torsdag 10 sep: Finland-Polen, 15:00
Torsdag 10 sep: Tyskland-Spanien, 17:35

Kommentatorer: Magnus Dahlborn, Ander Bjuhr, Per Forsberg.
Experter: Jonte Karlsson, Per Stümer, Mats Levin.

Dela inlägget