Fotograf: Bildbyrån

Ryssland får spela EM – avstängningen hävs

Det internationella basketförbundet FIBA har i helgen beslutat att häva sanktionerna mot Ryssland. Ryssland får därmed delta i EM-slutspelet som startar om en knapp månad.

I slutet av juli meddelade FIBA att man stryker Ryssland från listan över medlemsländer. Anledningen var de interna stridigheter som på senare tid skakat det ryska förbundet, samt de oegentligheter som präglade valet av ny ordförande år 2013.

Men på ett möte i Tokyo i helgen beslutades att ryska coacher, spelare, domare och komissionärer undantas från FIBA:s avstängning, så de ryska landslagen och klubblagen har fått okej för deltagande i de stundande internationella turneringarna. I klartext betyder det att Ryssland finns med när EM för herrar inleds den 5 september och att de ryska klubblagen som i höst ska spela ute i Europa får göra det.

Däremot så kommer FIBA noga följa det ryska förbundets arbete med att justera sin organisation och sätt att arbeta. Det handlar bland annat om en tidsplan där Ryssland fått en tidsram för förändringar. FIBA vill att alla åtgärder ska vara genomförda senast den 30 april 2016.

***
Under kongressen i Tokyo beslutades också att Kina blir värd för VM 2019. Valet stod mellan Kina och Filippinerna. Kina vann med 14-7 i röster.

Dela inlägget