Fotograf: Bildbyrån

Jeansson har bestämt sig – lägger skorna på hyllan

Efter veckor av funderande har nu Johan Jeansson bestämt sig. Basketkarriären, som började i Södertälje 2003, tog honom till Sundsvall och avslutades med fyra säsonger i Uppsala Basket, är över.

– Jag vill tacka klubben för att jag fick chansen att komma hit men jag kunde helt enkelt inte tacka nej till det jobberbjudande som jag nu fått, säger 29-åringen.

Johan som även hunnit med 38 A-landskamper och blivit svensk mästare, både i Södertälje och Sundsvall, slutar efter tretton säsonger i Basketligan.
– Det är klart att det är trist att lämna basketen men det var dags för ett nytt kapitel i livet och det känns spännande med det nya jobb jag fått, säger Jeansson och fortsätter:
– Vi får dessutom vårt tredje barn, i oktober, så det kommer bli ett enormt pusslande för att få tiden att räcka till även utan basketen.

Den 29-årige skarpskytten började sin karriär i Södertälje och redan som 16-åring gjorde han debut i Södertäljes ligalag. Stjärnorna då var JD Sanders, Stacey Harris och Jens Stålhandske. Hans säregna skott har varit dödligt effektivt från första början även om det i början var många coacher som ville putsa på tekniken.
– JD Sanders sa att jag inte skulle ändra på en teknik som funkar så pass bra. Med små justeringar så har jag hållit fast vid min stil. Jag hittade, helt enkelt, en teknik som jag själv trivdes med, säger han.

En stil som var direkt dödlig från trepoängslinjen och där han flera säsonger snittade över 42 procent på treorna. Hans bästa säsong var 2012/13 då han snittade över 45 procent utanför trepoängslinjen. Lägg därtill ett säkert skytte även på tvåorna och bland de bästa straffkastskyttarna i Basketligan så förstår man Johan Jeanssons betydelse för sina lag.
– Mitt korta och bestående intryck av Johan är att jag sällan eller aldrig stött på en så insiktsfull, uttrycksfull och trevlig “shooter”. Han är en gudabenådad skytt som kunde leverera i varje ögonblick och som vågade göra det även i helt avgörande lägen när matcher stod och vägde, säger Uppsala Baskets ordförande Staffan Persson.

– En snällare kille får man letar efter. Johan har varit en otroligt viktig pusselbit i Uppsala Basket från den dag han kom hit. Hans insats och erfarenhet bidrog starkt till att Uppsala äntligen spelade sin första final på 36 år. Han är en fantastisk skytt som när han blev het var helt ostoppbar, säger Uppsalas nye huvudtränare Kevin Gaines.

Det Johan Jeansson kommer sakna mest nu när karriären officiellt är över är sammanhållningen och lagkemin.
– Men jag kommer nog också sakna när publiken blev vilda efter att jag satt några treor i rad. Jag har verkligen gillat att spela i Fyrishov för här hör man fansens stora engagemang på läktarna.
– Jag vill också verkligen tacka alla berörda för mina fyra år i Uppsala. Laget, coacherna, lagkamraterna man spelat med och framförallt fansen som verkligen stöttat. Familjen har verkligen trivts här i Uppsala och vi är ju bosatta här nu.

Under sin sista säsong i Uppsala snittade Jeansson 8.9 poäng på drygt 18 spelade minuter per match.

Dela inlägget