Fotograf: Bildbyrån

Så ska ett nytt guldlag byggas

Flera av nyckelpjäserna från guldlaget i fjol är borta. Men de regerande mästarna Södertälje Kings har en plan på hur ett nytt mästarlag ska byggas.

Precis som tidigare år så tappar Södertälje flera av sina mest tongivande spelarna. Tre spelare ur startfemman har gjort klart med nya klubbar, och utan kvartetten John Roberson, Darko Jukic, Dino Butorac och Carl Engström så försvinner mycket av de offensiva krafterna från fjolårets lag.
– John och Darko pratade vi med från början. Men deras situation och deras möjligheter förändrades så väsentligt att vi inte kunde hänga med där. Båda har nog tredubblat sina löner, säger Södertäljes klubbdirektör Robban Andersson i en intervju med Länstidningen.

Men trots att endast fyra spelare står under kontrakt i dagsläget känner Robban Andersson ingen stress. Just nu arbetar klubben på att förlänga med forwardsparet Toni Bizaca och Chris Czerapowicz, samtidigt som man ligger i slutförhandlar med pointguarden Mike Joseph.
– Vi är väldigt nära med Toni. Han har verkligen rotat sig i Södertälje. Vi försöker hitta en längre lösning, säger Andersson.

LT: Hur viktigt är det kontraktet för resten av trupp-bygget nu när de andra har lämnat?
– Toni blir viktig. Chris Czerapowicz är också en viktig pjäs, som kommer in i år två i Kings system. Chris skulle ju få en jättestor roll. Han skulle spela i princip position tre.

När det gäller vilken amerikansk spelare som ska komplettera nyförvärvet Skyler Brown så vill Robban Andersson helst se en “Aaron Anderson-typ”:
– Vi tänker mycket Aaron Anderson. Vi har haft kontakt och ska höras av igen. Blir det Aaron måste vi ha en större kropp också. Toni i all ära, men han orkar inte spela femma också. Det går inte. Det tar bort något annat i hans spel. Vi skulle behöva ytterligare en stor kropp. Och en i rotationen tre, fyra, fem. De senaste guldåren har vi lite staplat fyrorna på varandra, säger klubbdirektören till Länstidningen.

En spelare som inte kommer stanna kvar är forwarden Jesper Andersson.
– Jesper kommer inte vara kvar. Det är mer eller mindre bestämt. Vi har i alla fall inga diskussioner just nu, säger Andersson.

LT: För andra året i rad blir det stor omsättning i truppen. Utan kontinuiteten, hur svårt blir det att lyckas igen? Förra hösten var ju ett sökande innan John Roberson återvände.
– Det var en tuff resa igenom Europaspelet. Roberson var en viktig komponent. Och att ha
kontinuitet på den positionen är viktigt. Men jag har ganska stora förhoppningar på att Skyler ska kunna axla Johns roll på ett bra sätt, även om de är olika som spelare.

Dela inlägget