16.30: Ödesmatch väntar för Sverige

Om ett par timmar spelar det svenska damlandslaget sin tredje match i EM i Ungern och Litauen står för motståndet. Vinst och Sverige är vidare till nästa omgång.

Litauen är ett lag som Sverige slog under en av förberedelseturneringarna i Frankrike för några veckor sedan. Då hade Sverige som taktik att spela med högt tempo och att springa ifrån stora, långa Litauen. Den planen fungerade sist och matchen slutade 72-69.

Vinner Sverige även i eftermiddag går de vidare till den andra omgången av EM med en match kvar att spela. Senaste gången Sverige mötte Litauen var ett av hindren för Sveriges framfart Litauens zon-försvar.
– Vi tappar vårt tempo i andra halvlek, dels beror det på att Litauen går över i en zon för det har vi inte jobbat lika mycket mot som på man-man men det ligger i planeringen för nästa läger så när vi möter Litauen i EM kommer vi definitivt att vara redo, sa förbundskapten Lasse Johansson i ett pressmeddelande efter vinsten den 26 maj.

Litauen har mycket längd i sin trupp och då Sverige är ett av de kortare lagen i EM kommer försvarsspelet att vara av stor betydelse under hela turneringen.
– De hade två tjejer som var runt 1,95 och de ville packa ihop spelet men vi fortsatte spela tillsammans och väldigt fysiskt. Det var vårt försvarsspel som höll oss i matchen när det började sätta sina skott, sa Louice “Lollo” Halvarsson efter matchen sist lagen möttes.

För Litauen blir eftermiddagens match den fjärde på lika många dagar. Sverige kommer utvilat då man var spellediga igår.

Förutsättningar för avancemang:
Vinner Sverige mot Litauen i eftermiddag är Sverige vidare till andra omgången oberoende av hur det går i matchen mot Spanien i morgon. Dock är matchen inte oviktig eftersom man tar med sig poängen från första omgången in i andra omgången.

Förlorar Sverige däremot Litauen ser det desto mörkare för Sveriges vidareavancemang och man är beroende av de andra ländernas resultat.
– Det kommer att bli en tuff match. Vi behöver spela aggressivt och med tålamod. Vi har goda chanser att vinna matchen om vi följer vår plan, säger Sveriges assisterande förbundskapten David Leman i ett pressmeddelande.

Matchen visas på TV10 och Viaplay. Sändningen börjar kl 16:00, uppkast kl 16:30.

Dela inlägget