Kollektiv av unga tjejer skapar Sveriges officiella EM-låt

Det började som en kul grej och planering för pausunderhållningen vid en landskamp för ett gäng unga tjejer med koppling till Fryshuset i Stockholm. Nu har Svenska Basketbollförbundet gjort deras låt Hela Vägen till Sveriges officiella kampsång vid Basket-EM i Ungern/Rumänien, då Sverige jagar en OS- plats till Rio de Janeiro.

Ledda av svenska hiphop-profilen Aaron Phiri, som under flera decennier verkat på den svenska hiphopscenen, har ett stort kollektiv kreativa tjejer i åldrarna 15-28 år med olika bakgrunder, livssituationer och kunskaper kommit samman och skapat låten ”Hela vägen” som nu alltså har lyfts upp och blivit Sveriges officiella EM-låt.
– Initiativet föddes i ett samtal mellan Fryshuset och SJ, som är en samarbetspartner till Svenska Basketbollförbundet, SBBF, om hur man skulle kunna göra någonting extra kul och peppande under den sista landskampen innan avresa till Ungern som hölls i Fryshuset förra fredagen, säger Nanny Marianovic, ansvarig för ungdomskultur på Fryshuset.

– Vi frågade runt och pratade med olika tjejer i verksamheten, och till slut landade det hela i idén att göra en egen pepp-låt och framföra, en idé som också SJ nappade på och ville stötta, fortsätter Nanny.

Det visade sig att såväl SBBF som spelarna i landslaget gillade låten och initiativet så mycket att de har valt att lyfta upp den som officiell kampsång under Basket-EM i Ungern/Rumänien, då Sverige jagar en OS-plats till Rio de Janeiro.
– Fryshuset tog verkligen det här på största allvar och visade ett grymt engagemang. Det som först skulle bli pausunderhållning växte till något som höll riktigt hög nivå, säger Johannes Wohlert på SBBF.

Efter det har det hela gått snabbt och på en vecka har också en musikvideo spelats in. I kollektivet bakom låten deltar bland andra rapparna Janine Felix, Raven och medlemmar från kören GeniusRAP.

Här kan du se musikvideon:

Dela inlägget