Uppsala Brice Massamba och Södertäljes Aron Anderson under fredagens tredje finalmatch.

“Alltid skönt att ge tillbaka efter att man fått lite stryk”

Södertälje Kings hade vunnit de två första SM-finalerna klart. Men inför ett kokande Fyrishov och 2 804 åskådare reducerade Uppsala Basket – efter en rejäl utklassning, 69-39.
– Det är alltid skönt att ge tillbaka efter att man fått lite stryk, säger Uppsala-centern Brice Massamba.

Södertälje har dominerat svensk basket de senaste säsongerna och var efter de två inledande finalsegrarna mot Uppsala – 96-63 i lördags och 88-67 i tisdags – på god väg att bli första klubb sedan Basketligan i dess nuvarande form bildades 1992 att vinna SM-guld tre år i rad.

Men när det var dags för den första finalmatchen i Fyrishov under fredagen, blev de dubbla regerande mästarna fullständigt avklädda. Laget mäktade med endast 39 poäng framåt, mycket tack vare Uppsalas superaggressiva försvarsspel.
– Det är alltid skönt att komma tillbaka till Fyrishov och vinna. Vi har haft svårt de två senaste matcherna, men i dag fick vi stopp på dem, säger Massamba till Sportbladet.

Redan efter den första perioden hade Uppsala ryckt åt sig en 21-7-ledning och i halvtid var ställningen 38-21. Gästerna kröp lite närmare i den tredje perioden, men hemmalaget darrade inte och kunde defilera hem utklassningssegern.
– Vi nådde inte upp i vår nivå, vi behandlade bollen riktigt dåligt. Vi hade många öppna skott som vi missade och var inte tillräckligt fokuserade. De slog oss i returtagningen, allt var i deras händer. Vi gjorde nästan ingenting från vår gameplan, säger Södertäljes tränare Vedran Bosnic till klubbens hemsida.

Efter den andra finalen anmäldes Södertäljes amerikanske center Aron Anderson mot sitt nekande för att ha yttrat rasistiska glåpord till Brice Massamba. En eventuell dom från disciplinnämnden kommer först på valborgsmässoafton, vilket betyder att amerikanen kan spela minst två finaler till, efter fredagen.
– Man har det i baktanken, men man kan inte hålla på att tänka på det. Man måste tänka på matchen först. Man kan inte hålla på som jag tänkte att man skulle göra och hämnas, man måste bara spela på, säger Massamba.

I söndagens fjärde final har Uppsala hemmamatch igen.

Matchfakta:
Uppsala–Södertälje 69–39

(21–7, 17–14, 13–11, 18–7)
Poäng, Uppsala: Thomas “TJ” Jackson 15, Mannos Nakos 12, Dwight Burke 11, Rickard Eriksson 10, Brice Massamba 9, Johan Jeansson 4, Axel Nordström 4, Oluoma Nnamaka 2, Kevin Grant 2.
Södertälje: John Robertson 14, Christopher Czerapowicz 8, Darko Jukic 8, Carl Engström 3, Toni Bizaca 2, Mike Joseph 2, Aaron Anderson 2.
Publik: 2 804.

(Södertälje leder med 2–1 i matcher)

Dela inlägget