Akropol besegrade Solna och räddade sin ligaplats.

Segrar för Akropol och 08 Stockholm räddade dem kvar i ligan

Hemmalagen vann sina matcher i nedflyttningsseriens sista omgång och därmed blev det klart att Akropol och 08 spelar i ligan nästa år medan Eos och Solna degraderas.

Det blev alltså nykomlingarna som räddade sig kvar i ligan medan de etablerade Eos och Solna tvingas till spel i ettan nästa säsong. Det har varit en svajig serie för alla lagen, med höga berg och djupa dalar. Akropol har t ex åkt på två riktiga storförluster. Solnas öde beseglades när de förlorade de två inledande matcherna, båda hemma, även om de senare repade sig på ett remarkabelt sätt. Och för Eos försvann ligaplatsen när de förlorade två raka mot Solna. Jämnast i serien har 08 Stockholm varit och därmed skipades någon form av rättvisa när det nederlagstippade laget till slut hamnade på en av topplatserna och säkrade fortsatt ligaspel.

Akropol var piskade att vinna för att få stanna kvar i ligan och lyckades i en naglebitare ta hem segern mot Solna med 63-61 efter en svängig match där lagen vann två perioder var. Lika spännande var det inte i Fryshuset även om skillnaden mellan lagen aldrig blev riktigt stor. 08 Stockholm ledde dock från start till mål, som mest med nio, och vann till slut med 52-46. Segern grundlades med en enorm arbetsinsats i en match som inte präglades av skönspel, men desto mer kamp och slit. Och bäst av lagen slet 08, samtidigt som publik och sannolikt coacherna mest av alla, slet sina hår i förtvivlan över alla missade möjligheter.

Stockholmarna kämpade furiöst i försvaret, fast beslutna att ta tillvara på den chans som gavs. Och betecknande nog vann ligans klart sämsta returtagningslag den här gången kampen under korgarna med 45-40. Eos spelare däremot verkade tagna på sängen och från början inte alls införstådda med att man i princip måste offra liv och leverne för att utnyttja det lilla kryphål till fortsatt ligaspel som stod till buds. Och när de väl gjorde det, var det för sent.

Med facit i hand hade det inte hjälpt Eos även om de hade vunnit, eftersom Akropol besegrade Solna, men Lundalaget spelade bokstavligen bort sina chanser helt på egen hand. De gjorde en närmast miserabel insats offensivt, där bara Louise Angel får godkänt. Eos missade upprörande många enkla lay-ups och närskott, ett tråkigt faktum eftersom de lyckades perfekt i sin defensiva strategi; att ta bort 08 Stockholms amerikanska, Vaness Abel, ur matchen. Louise Noaksson gjorde ett strålande arbete i det avseendet, raderade helt ut amerikanskan, och la därmed en fin grund för att laget skulle kunna lyckas. Något som de dock inte gjorde.

Istället för Abel klev andra i 08 Stockholm fram och gjorde det som behövdes. Erica Iderstål blev åter poängbäst i 08 och enda spelaren i sitt lag med dubbelsiffrigt, 14. I Eos gjorde Angel 18 och tog 13 returer, men det kunde ha blivit avsevärt större produktion. En anledning var att 08-spelarna gjorde ett bra jobb mot henne och såg till att dubbla centern så snart hon fick bollen. Ur Eos perspektiv hade man velat se att de hade utnyttjat Angel ännu mer, spelat med mer bredd och djup och gett henne mer utrymme att agera 1 mot 1.

08 Stockholm skall  hur som helst ha heder av sin kvalinsats. Jumbo i ligans grundserie och uträknade inför kvalet, har de verkligen samlat ihop sig, gett allt och slitit som ett lag för att slutligen lyckas. De har inte haft det bästa spelarmaterialet, inte spelat bäst men onekligen velat mest. Och så skall vi naturligtvis också gratulera Akropol, upp och ned laget i kvalet, som visade sig ha den spetskompetens som krävdes för att till slut reda ut det hela. I sina led hade de nämligen amerikanskan Hope Elam, som inte bara blev skytteligavinnare i ligan, utan också levererade 25 poäng till sitt lag mot Solna när det behövdes som mest.

 

Dela inlägget