Ieasia Walker blev poängbäst när Solna besegrade 08 Stockholm i damligakvalet.

Spännande kvalavslutning på lördag – uppdaterad

Damligakvalet kommer att avgöras i den sista omgången. Det står klart efter att Eos och Solna på onsdagen besegrade Akropol respektive 08 Stockholm. En raffinerad slutomgång på lördag är att vänta.

Eos studsade tillbaka efter två raka förluster mot Solna och utklassade Akropol med 88-60. Både Eos och 08 Stockholm har därmed inbördes på Rinkebylaget, vilket innebär att Akropol är piskade att vinna hemma mot Solna på lördag. I så fall stannar de kvar i ligan. En förlust innebär respass. I den andra matchen i sista omgången spelar 08 hemma mot Eos och därmed är det klart att vi inte längre kan få en tabell med alla lagen på samma poäng.

Solna hade chansen att säkra en ligaplats genom att slå 08 i Fryshuset med elva poäng eller mer. Det blev nio efter 69-60. Ett lite nesligt slut för Solna, som verkligen har repat mod efter de två inledande kvalförlusterna på hemmaplan. Solnas amerikanskor dominerade tillställningen i Fryshuset. Iaesia Walker i var mest betydelsefull genom att skjuta i 28 poäng (plus tio returer), men den kanske viktigaste insatsen gjordes dock av Kelli Riles, som stoppade i 14 och tog tolv returer. Riles var oväntat aggressiv och en nyttig garbagespelare i matchen med bl a flera viktiga offensiva returer. Men hon satte också upp Walker för skott många gånger i pick and roll spelet. Poängbäst i 08 blev Erica Iderstål, den förra Solnaspelaren, som gjorde 21.

Solna förtjänade att vinna matchen. De hade kontroll på returtagningen, spelade med ett bättre tålamod den här gången och fick ned antalet dåliga beslut i anfallsspelet. 08 däremot har haft bättre dagar, i synnerhet i försvaret, där de många gånger gick bort sig, bl a i pick and roll försvaret och drog på sig massor av vårdslösa fouls.

Inför den sista omgången står Solna och Akropol på tre vinster var, medan Eos och 08 har två. Det här är förutsättningarna för lagen att klara fortsatt ligakontrakt:

Akropol: Vinna eller försvinna. En seger räddar ligaplatsen. En förlust innebär respass.

Solna: De har ett bra läge. Solna räddar sig kvar i alla lägen utom ett; om det blir 08 och Akropol som vinner lördagens matcher. Solna klarar sig alltså även vid en förlust på lördag, men då måste Eos slå 08.

08 Stockholm: Även 08 är tvingade att vinna på lördag för att stanna i ligan. En förlust betyder spel i ettan.

Eos: Lundalaget är det enda som inte har saken i egna händer. Det enda som kan rädda deras ligaspel är att de slår 08 Stockholm på bortaplan. Men det räcker inte. Solna måste samtidigt slå Akropol. Hårda bud för Eos, som alltså åker ur även om de vinner mot 08 och Akropol samtidigt besegrar Solna.

Och så här ser det ut beroende på vilka två lag som vinner lördagens matcher, d v s vilka två lag som kommer etta och tvåa i kvalserien och därmed blir kvar i ligan nästa säsong:

08 Stockholm och Akropol vinner sina matcher.
Akropol blir etta i kvalserien och 08 tvåa (de senare har inbördes på Solna).

08 Stockholm och Solna vinner.
Solna blir etta och 08 tvåa (de senare har inbördes på Akropol).

Eos och Akropol vinner.
Akropol blir etta och Solna tvåa (de senare har inbördes på Eos).

Eos och Solna vinner.
Solna blir etta och Eos tvåa (de senare har inbördes på Akropol).

***
I semifinalspelet hade seriesegraren Udominate Basket inga större problem att besegra tabellfyran Norrköping Dolphins på bortaplan med 65-53, och har därmed 2-0 i matcher. Även Northland Basket ångar på mot final efter att man under onsdagen vunnit med 89-69 borta mot Sallén Basket.

Matchfakta:
Norrköping-Udominate 53-65

(15-21, 12-12, 17-16, 9-16).
Poäng Udominate: Dia Lukacovicova 11, Jessica Nilsson 10, Pam Blomberg 10, Frida Aili 10, Agnes Nordström 9, Ilaria Zanoni 9, Mirjana Beronja 2, Sally Kabengano 2, Alessandra Tava 2.
Norrköping: Johanna Källman 15, Malin Aasa 13, Tanya Massamba 10, Georgia de Leeuw 6, Sigrun Amundadottir 5, Noortje Joosten 2, Pernilla Hanson 2.
Publik: 357.

(Udominate leder med 2-0 i matcher)

Sallén-Northland 69-89
(22-16, 21-17, 10-28, 16-28).
Poäng Sallén: Christy Bacon 21, Dajana Butulija 17, Katarina Andersson 12, Kadidja Andersson 9, Matea Tavic 6, Sandra Hansson 2, Malin Edlund 2.
Northland: Anna Barthold 17, Martina Stålvant 15, Mia-Marie Langlois 14, Josefin Vesterberg 11, Katie Bussey 8, Emily Correal 8, Allis Nyström 7, Tina Trebec 6, Sofia Hägg 3.
Publik: 340.

(Northland leder med 2-0 i matcher)

Dela inlägget