Kvaldramatik att vänta

Den här veckan avgörs kvalserien. Slutomgångarna spelas på onsdag och lördag, och läget har överraskande blivit sådant att två av lagen från Stockholmsområdet skulle kunna knipa platserna i nästa års liga.

Efter att ha varit borta några dagar och missat de senaste två omgångarna, var det med viss förvåning man konstaterade att läget i kvaltabellen hade blivit vidöppet. Solna, som mer eller mindre var uträknade efter två inledande förluster på hemmaplan, hade spöat Eos både hemma och borta, och gett kvalserien liv. Det var mycket starkt gjort av Vikings efter den uppförsbacke de hade. De har därmed gett sig själva möjligheten till fortsatt ligaspel men även skaffat sig inbördes på Eos och framför allt satt Lundalaget i en knepig sits.

Att man aldrig skall ta något för givet i ett kval har verkligen åter bekräftats och med tanke på hur lagen har slagit varandra, så är det inte ens läge att tippa den slutliga utgången. Kvalet avslutas med de här matchern:
Onsdag: 08-Solna och Eos-Akropol
Lördag: Akropol-Solna och 08-Eos

Inför avgörandet står Akropol på 3-1 i matcher, Solna och 08 har 2-2, medan Eos ligger sist med 1-3. Förutsättningarna för onsdagen är att 08 och Akropol blir klara för ligaspel nästa säsong om de vinner sina matcher. Gynnsammast är läget för Akropol, som vid vinst fixar nytt kontrakt oavsett hur det går i den andra matchen. 08 Stockholm är dock inte definitivt klara även om de vinner och Akropol samtidigt förlorar. Vi kan alltså få ett kval som går ända in till målsnöret på lördag.

Pressen är hård på alla lag, men värst är den för Eos. De är piskade att vinna sina båda återstående matcher. Annars blir det en återgång till ettan. Det kan alltså ta slut redan på onsdag för Eos, om de inte klarar av Akropol på sin hemmaplan. Efter att ha gått in i kvalet som huvudfavorit skulle det vara en blamage för Eos, som gjort sex raka säsonger i ligan.

Eos assisterande coach, Knubbe Nordqvist, kallar i ett Facebook-inlägg Eos för Sveriges enda amatörlag i högsta serien. Det äger nog sin riktighet, och faller Eos så gör de det på eget grepp. Visserligen har laget varit rejält skadedrabbat under säsongen. Inte minst unga löftet Adriana Cambers frånvaro på grund av en knäskada har varit kännbar. Men att Eos konsekvent vägrat ta in importer och över huvud taget betala spelare, är det främsta skälet till den uppkomna situationen. I en alltmer kommersialiserad idrottsvärld har Eos agerat på ett sätt som närmast för tankarna till andan i Rekordmagasinet. Det är nobelt, och klubben har genom att i stort sett bara spela svenskor gjort stora insatser för den svenska basketen. Men det kan kosta dem ligaplatsen. Det skulle många beklaga.

Avgjort är det dock inte. Eos har kapacitet att vinna de två resterande matcherna. Skulle de klara av det kommer det i så fall att handla om inbördes möten. Avslutningen av kvalet har alla ingredienser som krävs för att det skall bli dramatiskt. Men å andra sidan: allt kan lika gärna vara över på onsdag kväll.

Dela inlägget