Hope Elam blev matchvinnare när Akropol vann mot Solna i nedflyttningsserien.

Några slutspelsfunderingar

Här kommer lite tankar inför resten av slutspelet. Den här gången diskuterar vi också herrarnas liga en smula. Liksom damernas nedflyttningsserie, förstås.

Att Northland-Sallén och Udominate- Norrköping spelar semifinal är i sin ordning. De är landets fyra bästa lag och befäste positionerna redan i grundserien. Tyvärr fick ju Norrköping inte med Elisabeth Egnell på tåget. Det gör att Udominate, trots att de vinglade betänkligt i Visby i onsdags, knappast kommer att bli hotade i den matchserien. Men så stabilt som Dolphins spelat de sista månaderna kan de möjligen knipa någon (hemma)match.

Northland har däremot inte haft den bästa formen på senare tid, vilket gör att Sallén seglar upp som ett potentiellt hot i denna sena timme av säsongen. Det har kommit lite grus i mästarnas maskineri alltsedan seriefinalen i Luleå. Tillman har varit oerhört frustrerad över lagets prestationer, och med all rätt. I synnerhet måste han vara bekymrad över att de spelare som måste bära laget nu i slutet, inte levererar. Och samma fråga som tidigare kvarstår: vem är galjonsfiguren i laget, den som skall ta de viktiga och avgörande avsluten?

Sallén har ju varit upp och ned, men när avgörandet närmar sig kommer lagets rutinerade  spelare att göra sig gällande. De har haft Northland på gaffeln tidigare och kan mycket väl få det igen. Som det har utvecklat sig på slutet måste den här semifinalen betraktas som helt öppen. Det trodde man inte för en månad sedan. Eller kommer Northland att återuppstå som fågel Fenix? Vem vet? Jag avstår i alla fall från att tippa.

Sundsvalls 3-0 seger över LF Basket var en riktig praktskräll. Nu ställs Dragons mot Kings i semifinal, medan LF får slicka såren. Öqvists lag har, med alla skadebekymmer de dragits med, haft en OK säsong, ända fram till kvartsfinalen. Men en fråga som inställer sig är den här: kan Wesby vara den spelare som man sätter sitt hopp till, säsong efter säsong? Han är förstås fortfarande bra, men yngre blir han ju inte. Den imponerande slutspelssvit som Wesby haft med Sundsvall tog slut i Luleå. Är han verkligen spelaren som skall leda laget till guld nästa säsong?

Norrköping lyckades på bortaplan kvittera mot Uppsala och kan på fredag avgöra hemma. Säkert är det dock inte. Uppsala vann i Norrköping senast och även om Dolphins får bära favoritskapet, så vore det på något sätt i sin ordning om Uppsala skulle vinna. Med tanke på alla bekymmer i klubben under säsongen skulle det vara starkt, och så naturligtvis för att de är laget bland de som är kvar i slutspelet som går tyngst med svenska spelare. Och med en stor andel hemmafostrade dessutom. Men att Norrköping har oddsen på sin sida är solklart.

Så vilka är Sundsvalls chanser mot Kings? Även om Södertälje inte är samma lag som förra säsongen är de nog de flestas favorit till guldet. Men det blir en tuff resa, till att börja med mot Sundsvall. Och når de finalen så blir det inte lättare. Alla vill förstås fälla de regerande mästarna, som kommer att göra allt för att ta tredje raka. För både Sundsvall och en eventuell finalmotståndare gäller samma sak, om de skall kunna knäcka Kings, som dessutom har hemmaplansfördel: den som vill slå Kings måste out-smarta Vedran Bosnic. Det brukar vara lättare sagt än gjort.

Att möta Kings och besegra dem genom “att spela sitt eget spel” kommer inte att lyckas. I allmänhet brukar inte sådant fungera och i synnerhet inte i det här fallet. Det fungerar om man har så pass bra spelare att de med sin överlägsenhet löser uppgiften. Den dåliga nyheten är att det inte finns något sådant lag i den svenska ligan. Nej, det enda som hjälper är att förbereda sig grundligare än någon motståndaren, att vara säker på att man verkligen hitta de nycklar och åtgärder som krävs för att lösa frågan och inte minst, att sedan kunna utföra det. Det återstår att se om någon verkligen kan få ihop den ekvationen.

Eos vann planenligt sin första hemmamatch i nedflyttningsserien, samtidigt som Akropol på bortaplan besgerade Solna. Nu talar det mesta för, även om det återstår fyra omgångar, att det blir just Eos och Akropol som får stanna kvar i ligan. 08 Stockholm är ändå laget som överraskat så här långt. De började med att slå Solna och gav sedan Eos en rejäl match. Med tre hemmamatcher kvar har de allt i sina egna händer, men kommer de verkligen att räcka till? Personligen tror jag att de kommer att falla med flaggan i topp.

Solna har dock med största säkerhet spelat bort sina chanser. Två raka hemmaförluster är inget hållbart koncept. Mot Akropol upprepades traumat från 08-matchen. Solna lyckades ta den här matchen till förlängning, men mer än så blev det inte. Akropol gjorde ingen jättematch, men krigade hårt, uppvisade avsevärt mycket mer rutin och så hade de Hope Elam. Amerikanskan, som hade det högsta poängsnittet i grundserien gjorde den här kvällen 32 poäng och har visat sig vara ett guldkorn offensivt för Rinkebylaget.

Solna spelade dock bort sina möjligheter helt på egen hand. Laget har onekligen en massa talang, men fortsätter i sin ungdomliga iver att konsekvent ta mängder av tokiga beslut i anfallsspelet. Det står dem dyrt att inte ha mer tålamod. Och på nytt åkte de på två onödig baklängespoäng i sista sekunden av första halvlek, precis på samma sätt som i förra matchen. Akropol hade inkast under egen korg och efter att ha ritat upp ett spel skickade man en långpass som resulterade i en enkel lay-up. Med lagfoul att ge och vis av erfarenheten mot 08 skulle Solna naturligtvis inte ha lurats att ha alla spelare på offensiv planhalva när motståndarna hade inkastet.

På torsdagkvällen spelades den andra finalmatchen i damernas EuroCup. Det belgiska laget Castors Braine, som vann den första matchen i Villeneuve med 68-64, spelade dock inte på sin hemmaplan. För att kunna ta in mer publik hade man lagt matchen i Charleroi. Och fullsatt blev det. 6 000 åskådare var på plats nu när Belgien hade chansen att vinna sin första internationella klubbtitel. Den svenska representationen utgjordes av domaren Åsa Jernmo, som tjänstgjorde i matchen.

Castors har en spelstil som är väldigt irrationell. De påminner mest om en flock gaseller som rör sig på plan, konstant och med hög hastighet. Det är kul att titta på och högst effektivt vad det verkar. Men Villeneuve tycktes ha hittat de rätta dyrkarna.

Hemmalaget hade matchen igenom jätteproblem med Villeneuves insidespel. Fransyskorna skickade konsekvent in bollen till sina stora spelare och försökte isolera dem i 1-1 lägen inside. Castors hade svårt att försvara sig mot det. Och när Villeneuvespelarna också hade fin procent utifrån blev det för svårt för Castors. Villeneuve använda hela sin rutin, sin storlek och spelade ut hela registret, tog en klar seger (73-53) och sopade hem titeln. Och därmed hade det ganska ovanliga inträffat, att lagen vann var sin bortamatch. Men Villeneuve vann med större siffror och blev därmed mästare.

Sverigebekantingen Marjorie Carpreaux (Solna Vikings) i Castors gjorde bra ifrån sig. Hon hade elva poäng och 6 assists och serverade bland annat några fina mackor som helt friställde medspelarna. Men det hjälpte inte. Matchvinnare för Villeneuve blev deras stora spelare, amerikanskan Mahoney och den belgiska (!) veteranen Ann Wauters.

Och därmed stänger yours truly butiken för den här gången. Det blir en veckas uppehåll, men om stjärnorna därefter står i rätt position på himlavalvet är det inte osannolikt att vi återkommer i ämnet.

Dela inlägget