08 Stockholm besegrade Solna på bortaplan när kvalserien startade.

Bonusvinster i nedflyttningsserien

Inga knallar kunde skönjas när kvartsfinalspelet inleddes i helgen. I nedflyttningsserien däremot, överraskade två lag och tog var sin bonusseger.

Att Northland skulle studsa tillbaka efter den nesliga förlusten mot Telge i grundseriens sista match var väntat. Nu blev det mer normala siffror lagen emellan, när Northland, utan en skadad Langlois i laget, kunde vinna med 80-51. Och den andra finalkandidaten gjorde det som behövdes när Visby gästade Umeå. Udominate kvaddade sina motståndare. Efter starten med 25-0 låg Northlands säsongsrekord på 67 poängs segermarginal risigt till, men det stannade på +63 (105-42). Att Visby spelade utan Buzov gjorde inte det hela enklare och enligt uppgift lär hon avstå även onsdagens match.

I en extremt poängfattig match, 47-41, vann Norrköping över Mark. Det var i sig inget märkligt, men lite lustigt att scenariot från matchen i Mark upprepades, d v s Mark hade länge och väl motståndarna i ett struppgrepp, men i minut 36 gick Dolphins ikapp och förbi. Hur skall Mark undvika samma händelseförlopp i den andra kvartsfinalen?

Dajana Butulija var i sitt esse med 32 poäng när Sallén med 95-56 mosade Alvik i Uppsala, men det var framför allt en match där hemmalagets rutinerade spelare vaknade upp från grundseriedvalan.
– Många av spelarna i Sallén har ju spelat basket längre än många av mina spelare har levt. De straffade oss direkt när vi gjorde misstag, sa en dock inte alltför nedslagen Alvikscoach, Fransisco Pinto.

När Akropol besegrade Eos hemma med 68-64 i nedflyttningsserien var det dåliga nyheter för rivalerna Solna och 08 Stockholm. Akropol stärkte sina kvalaktier avsevärt i och med denna match, som var lite av en bonusseger för Rinkebygänget. Däremot var det ingen katastrof för Eos. Fortfarande är tipset att Eos vinner sina hemmamatcher, och tar de därtill en bortavinst bör de vara på säker mark.

När Eos två gånger kom tillbaka efter underlägen pekade allt på att de skulle vinna matchen och när fem minuter återstod och ställningen var 59 lika, förstärktes den känslan. Det var dock Akropol som höll ihop det bäst i slutet och förvånande nog darrade Eos odentligt på manschetten. Genom den sista minuten spelade Lundalaget upp ett potpurri av missar och misstag. Under de avslutande 80 sekunderna lyckades de bränna två lay-ups, åkte på en 5-sekundersavblåsning och kastade bort bollen direkt på ett inkast.

Den som bäst höll kylan var Nina Baresso. Medan unga virrpannor härjade runt gjorde hon genom hela matchen det som förväntades nu när det var skarpt läge. Hon använde all sin rutin, spelade smart och tog rätt beslut. Inte bara gjorde Baresso mest poäng. Hon var klart bäst på plan och det var inte mer än rätt att hon fick avgöra matchen med två straffkast och därmed fastställa slutresultatet.

Akropols försvar, som ofta varit darrigt, var den här gången klart godkänt. De höll jämna steg med Eos i returtagningen och trots sämre procentuell utdelning i skyttet lyckades de vinna. Förklaringen stavas att de tvingade fram 24 turnovers från gästerna, som därmed fick avsevärt färre avslutstillfällen. Själva gav Akropol bara bort bollen tio gånger. Det är en utmärkt siffra, som i högsta grad hjälpte dem vinna.

08 Stockholm tog en helt nödvändig, om än lite överraskande seger, när man i Solnahallen vann med 76-66. Oerhört efterlängat förstås, eftersom det var den första segern sedan 12 oktober! Även här var det en veteran som visade vägen. Karolina Mindell-Kidanu hade en storstilad match med 19 poäng, sju returer och sex steals. 08 skaffade sig tidigt en komfortabel ledning, som de sedan höll distansen ut. Bortalaget kom verkligen hungriga ut till matchen och spelade precis så aggressivt försvar som de måste göra, vilket gav dem ordentligt fart framåt och många enkla poäng.

Det unga Solnalaget däremot såg lite vilset ut och tycktes ha glömt tändvätskan hemma. Med tanke på matchens betydelse borde det ha funnits gott om motivation, men förlusten innebär att de kan ha satt sig i en ytterst trång sits. Härnäst väntar Akropol hemma på onsdag, då Solna spelar med kniven på strupen. Förlust även då innebär nog att Vikings kan vinka adjö till ligan.

Vanessa Abel i 08 Stockholm blev poängbäst på plan med 23, men det var en gedigen laginsats som gav den vinst varigenom hoppet om fortsatt kontrakt lever. Taktiskt sett lyckades nog 08 med allt de hade föresatt sig och matchens godbit var när de med ett par sekunder kvar av första halvlek grundlurade sina motståndare. Efter time out och inkast under egen korg lyckades man med en långpassning direkt från inkastet friställa och frispela Lucy Jonsson för en enkel lay-up.

Kelli Riles vaknade en smula till liv i matchen och hade 15 poäng och tolv returer, kanske hennes bästa insats i Solna. Men det skulle behövts ännu mer av hennes amerikanska kollega, guarden Walker. Hon måste kliva fram mer, ta ansvar och vara mer självisk för att hjälpa laget. 19 poäng blev det förvisso, men Walker har kapacitet för avsevärt mer i den här typen av matcher.

 

Dela inlägget