Inget kvalspel till Basketligan

Igår meddelade Svenska Basketbollförbundet att det inte blir något fortsatt spel för de tre bottenlagen i Basketligan – Umeå, Jämtland och Örebro.

Förbundsstyrelsen i Svenska Basketbollförbundet fastställde vid sitt möte i torsdags, vilka lag i Superettan som uppfyller de ekonomiska och organisatoriska kraven för kvalspel till Basketligan.

De sportsliga kraven är som bekant att endast de två högst placerade lagen kan komma i fråga. Även om Superettan Dam inte är färdigspelad kan Tävlingsutskottet (TU) redan nu fastslå att inget av de aktuella lagen uppfyller de ekonomiska och organisatoriska kraven för spel i Basketligan Dam kommande säsong.

Med anledning därav kan Kvalserien Basketligan Dam inledas helgen 21-22 mars där 08 Stockholm HR, Akropol BBK, IK Eos och Solna Vikings i en dubbelserie gör upp om två platser i nästa års Basketliga Dam.

I Superettan Herr är granskningen inte helt avslutad ännu, men endast Malbas från Malmö har fått godkänt för kvalspel till Basketligan Herr, under förutsättning att de tar en av de två första platserna i Superettan Herr.

Då Basketligan Herr består av 11 lag denna säsong, men antalet platser är 12 kan Malbas gå upp utan kval om de klarar TU:s slutgranskning. Detta innebär att det inte kommer att spelas någon Fortsättningsserie i Basketligan Herr och säsongen tog därmed slut för Eco Örebro, Jämtland Basket och Umeå BSKT i samband med gårdagens avslutande seriematcher.

Definitivt besked om vilka lag som godkänts för spel i Basketligan nästa säsong kommer att lämnas i början av maj.
– Det är glädjande att många föreningar har ambition och vilja att spela i våra högsta serier men det tar tid att bygga upp ekonomi och organisation för detta. Det finns för många exempel från både vår egen och andra idrotter, där hjärtat sprungit fortare än hjärnan och när verkligheten till slut hunnit ikapp har skadan redan skett. Vi tycker dock att vår dialog med föreningarna i Superettan varit konstruktiv och de föreningar som inte fått vårt gröna ljus i år vet vad de behöver göra till nästa säsong säger Mats Carlson, ordförande i SBBF:s Tävlingsutskott.

(Detta är till stor del ett pressmeddelande från Svenska Basketbollförbundet)

Dela inlägget