Hemmafördel i seriefinalen

Efter Udominates överraskande förlust borta mot Alvik är seriefinalen mot Northland i Luleå på onsdag direkt avgörande för vem som vinner grundserien. Det mesta talar för hemmaseger, och de inblandade coacherna har ingen avvikande åsikt.

Udominate vann första mötet med Northland på sin hemmaplan med 74-70, men den här gången är det helt andra förutsättningar. Matchen kommer att spelas inför en utsåld hall i Luleå och på vägen till seriefinalen har Umeålaget tappat tre viktiga spelare på grund av skador. Northland däremot, ser helt ordinarie ut och därmed starkare än på länge. Oddsen är därför starkt i Northlands favör. Om inte någon form av epidemi drabbar Northland, så kommer de att vinna matchen och grundserien. Och att skaffa sig hemmaplansfördel i slutspelet är som bekant oerhört viktigt. Det må vara i andra sammanhang att bortavinster börjar bli mer frekventa, men i den här ligan är det ytterst sällsynt att laget som börjar borta vinner en matchserie.

Udominatecoachen, Mikael Blomkvist, inser att hans lag är nederlagstippat, men ser ändå fram emot matchen:
– Vi åker till Luleå som underdogs, för vi möter mästarna på deras hemmaplan. Men det betyder också att vi kan gå in helt avslappnade och spela vårt spel.
– Det blir en match som vi har sett fram emot väldigt länge. Att spela inför en fullsatt hall kommer bara att bli härligt. Vi fick mycket erfarenheter av det när vi spelade i Euro Cup i år. I Frankrike när vi mötte Villenuve så var det fullt en timme före uppkast och sånt liv i hallen att jag och mina coachkollegor inte kunde prata med varandra. Vi kommer väl förbereda till detta. Det är ju så här det borde vara varje helg när vi spelar, säger Blomkvist.

Jens Tillman å andra sidan tar gärna på sig favoritskapet:
– Jag kan inte neka till att mycket pekar på att vi skall vinna. Det här är stort i hela Luleå och själv går jag in i matchen med en riktig myskänsla. När vi möttes i Umeå var vi lite för små och la allt krut på att ta bort deras insidespel, vilket gjorde att de fick alldeles för enkla skott utifrån.
– Den här gången är det däremot skönt att vi kan välja att gå stort eller litet, beroende på vad som händer, menar Tillman.

Sedan senaste matchen lagen emellan har ju Northland fått in Tina Trebec, Allis Nyström och inte minst Emily Correal i laget, och torde därmed inte ha några större problem att hantera Udominates insidestyrka. De kan alltså lägga upp matchen, särskilt defensivt, på ett helt annat sätt än förra gången. Den nödvändiga offensiva eldkraften finns i Northland, så det handlar väldigt mycket om att få ihop det defensivt. Deras försvarsupplägg är ganska enkelt, med några få regler.
– Men ändå handlar det ju om att fem spelare samtidigt skall göra det som är bestämt, säger Tillman.
– På det hela tycker jag att vi inte tidigare sett så heta ut defensivt som vi gör nu. Att vi är bättre försvarsmässigt tror jag beror på att spelarna är allt bättre koncentrerade på uppgiften.

Det rapporteras inga skador i Luleålägret, medan Udominate får klara sig utan de långtidsskadade Ashleigh Brown, Agnes Nordström och Mante Kvederaviciute. Blomkvist har dock en pragmatisk syn på skadeläget:
– Att vi har haft många skador i år är ingen hemlighet, men inom gruppen har vi sagt att vi ska inte tycka synd om oss själva och att skador ingår i sportens värld. Vi har inte gnällt över det och kommer inte göra det i framtiden heller.

Viktiga centern Lina Pikciute har varit borta ett tag på grund av en fotskada, men har börjat träna igen och kommer att spela på onsdag. Förhoppningsvis kommer alla utom de tre skadade till spel. Men man skall inte glömma att Udominate ändå har nio spelare som kan prestera på den här nivån; Aili, Beronja, Zanoni, Blomberg, Pikciute, Lukacovicova, Tava, Sally Kabengano samt sent inkomna Jessica Nilsson. Någon enkel resa kan Northland alltså inte räkna med. Garanterat kommer det att bli en tuff och fysisk match i högt tempo,  sådana som det inte förekommer så många av i ligan. Man kan förstå att både spelare, coacher och publik knappt kan bärga sig.

Och vi stackare i södra delen av landet, som varken kommer att kunna se matchen live eller på webben (eller?), eftersom den bästa basketen numera spelas i norr, kan bara spekulera i hur spelet kommer att se ut. För Udominate blir det viktigt att de får ordentlig utdelning i sitt anfallsspel.. Det är stora förväntningar på att Pamela Blomberg skall leverera, såsom hon gjort hela säsongen. Men har hon ingen bra dag så finns det andra som kan kliva in, för sådana dagar och matcher har ju Udominate också haft.

Northlands nyckelspelare blir nog Josefine Vesterberg och Emily Correal. Vesterberg har nog varit ligans bästa svenska spelare den här säsongen och Correal har, trots vissa sjukdomsbesvär sedan hon kommit, gjort ett starkt intryck. Till och med Tillman är imponerad av amerikanskan. Om de båda gör en bra match i båda ändarna av planen blir det svårt för Udominate att göra något, för bakplanen med Langlois, Bussey och Stålvant kommer att hålla ställningarna. Och har de båda stora lite svackor, så finns ju hygglig extrakraft i spelare som Barthold, Trebec och Allis Nyström.

Udominate kommer att ge allt, men av egen kraft och med publikstödet i ryggen, blir tipset att Northland seglar ifrån till en ganska klar seger.

Dela inlägget