Det mesta klarnade efter onsdagens omgång

Mycket i tabellhänseende klarnade efter onsdagens näst sista omgång i Basketligan dam. Kvallagen är klara och bara detaljer återstår innan vi vet hur kvartsfinalerna skall spelas.

Efter onsdagskvällens matcher står det klart att Eos blir det fjärde ligalaget i kvalet, men också att Alvik kommer att sluta sexa i grundserien, med Telge som sjua och Visby som åtta. Alvik kommer att få möta Sallén i kvarten, medan vi får vänta på resultatet av nästa onsdags seriefinal för att kunna fastställa vilka som blir Telges respektive Visbys motståndare.

Någon större roll spelar det dock inte, för Northland och Udominate kommer att göra processen kort med sina motståndare i kvartsfinalen. Visby pressade sig förbi Telge i matchens sista minut efter att ha jagat bakom i nästan tre perioder och lyckades därmed än en gång ta sig till slutspel och undvika ett kval. Att Visby, efter en usel säsongsinledning, klarade av av att krångla sig ovanför strecket kan de tacka Tea Buzovs ankomst och Marlene Wallins pånyttfödda form för.

För Telges del blev matchen en fortsättning på trenden de haft i år. Många är med rätta förvånade över att de inte kunnat åstadkomma bättre än en sjundeplats med materialet de har. Trots två landslagsmeriterade spelare, två collegeåtervändare, två amerikanskor och en hel hop u-landslagsspelare gör Telge sin sämsta grundserie i mannaminne. Så länge Yderström var kvar såg det bättre ut för dem, men amerikanskorna som skulle ersätta henne har egentligen inte tillfört något. Den ena av dem saknades mot Visby och det finns väl anledning att tro att hon spelat färdigt.

Medan Telge misslyckats med det mesta är Alvik ett exempel på motsatsen. De har fått ut maximalt av sitt lag och inte minst träffat helt rätt med nyckelvärvningen av Pepper Wilson. Den stora amerikanskan tillför allt det som det unga Alvikslaget saknar och behöver. Mot Norrköping på onsdagen gjorde hon på nytt en jätteinsats med 24 poäng och 19 returer, och det var med mersmak. Med lite mer själviskhet och utan massor av misstag i form av stegfel etc., hade Wilson kunnat öka sin poängskörd avsevärt.

Wilsons effektivitet hjälpte dock inte den här kvällen. Norrköpings rutin och kyla, i kombination med att ingen av Alviksspelarna vid sidan av Wilson riktigt kom till sin rätt, gjorde att Norrköping kunde vinna med 65-54 i Åkeshovshallen. Ett tag i sista perioden såg det ändå ut som om Alvik åter skulle kunna profitera på sin vinnarinstinkt. De var bara ett poäng ifrån, men erfarenheten drog det längstra strået. De bästa i Norrköping var Johanna Källman, som effektivt drog i sina pull-up jumpers och noterades för 22 poäng, samt Tanya Massamba, som trots allt gjorde ett starkt jobb mot Wilson.

Norrköping spelade smart och bra i försvaret. De satte så mycket press de kunde på bollen och tog kål på Alviks offensiva hot, förutom Wilson. och när de lyckades med resten gjorde det ju inte så mycket att amerikanskan kom upp i stora siffror. Med segern undvek Norrköping definitivt sjätteplatsen i grundserien. De kommer att få möta Mark i sin kvartsfinal, men vilket av lagen som får hemmaplansfördel avgörs i grundseriens sista omgång, nästa lördag, då de båda lagen möts i Kinna. Norrköping har sju poäng från hemmavinsten att gå på, men det betyder ju också att inget på något sätt är klart.

Den sista omgången dröjer ända till lördag nästa vecka, 14/3. Anledningen är att det nu i helgen spelas USM-omgångar för U19 och U17. Man blir därigenom påmind om basketens litenhet i Sverige. När USM spelas, står med nödvändighet alla förbundsserier stilla. Det är bara herrligan som har en omgång i helgen. Än så länge finns varken spelare, spelplatser, domare, funktionärer eller coacher i tillräckligt utsträckning för att kunna ha matcher i seniorserierna när det är USM-helg.

En annan reflektion är att om USM nu får basketsveriges fulla uppmärksamhet under kommande helg, så borde väl arrangemangen lyftas fram och marknadsföras? I skrivande stund, en dag innan spelet startar, finns t ex inget på på startsidan på förbundets sajt om USM-helgen. Det innebär att det bara är de redan invigda som vet var och när matcherna spelas, och vilka som deltar. Det är att göra det lite för enkelt för sig om man tror att fler än de verkligt intresserade har tid och lust att gräva sig in i flikarna på basket.se för att få reda på mer. Det minsta man borde begära är att man basunerar ut den grundläggande informationen på ett tydligt sätt på bästa plats, d v s vilka grupper som spelar var och när och vilka de inblandade lagen är.

Dela inlägget