08 Stockholm är ett av lagen som kommer att spela kval till nästa års BLD.

Slutstrid och kval – eller kanske inte?

Två omgångar återstår i damernas liga innan åtta lag påbörjar slutspelet. För de fyra andra blir det kvalspel, men hur många lag som totalt skall delta i kvalet, när det skall spelas och hur det skall genomföras, är ännu höljt i dimmor.

Grundserien i Basketligan dam går mot sin avslutning. Två omgångar återstår. I morgon (läs onsdag) spelas nästa sista rundan, med undantag för seriefinalen Northland-Udminate som avgörs i Luleå onsdag nästa vecka. Och sedan på lördag 14/3, spelas den avslutande omgången. Förutom kampen om seriesegern återstår ett par saker att lösa. Den ena är att Eos fortfarande har vissa chanser att kravla sig ikapp Visby och lägga beslag på den åttonde slutspelsplatsen. Den andra är att Norrköping, Mark och Alvik skall göra upp om placeringarna 4-6. Och avslutningsomgångarna kan bli riktigt raffinerade. Matcherna som Eos, Norrköping, Mark och Alvik har kvar är nämligen de här:

Alvik-Norrköping
Mark-Eos
Mark-Norrköping
Alvik-Eos

Det är nästan så man tror att seriemakarna hade en kristallkula när de lade serieprogrammet!

Eos måste vinna en av matcherna för att kunna komma ikapp Visby. Eos ligger en seger efter Visby och skulle i så fall klara sig eftersom de har inbördes på ölaget. Men det är inte säkert att det räcker, för Visbys sista matcher är Telge hemma och Udominate borta. Mot Telge, som inte alls har presterat den här säsongen, har de faktiskt en chans. Och skulle det lyckas har de nog tryckt ned Eos i kvalet.

Vi får nog ändå utgå ifrån att både Mark och Alvik besegrar Eos på sina hemmaplaner. De spelar för att få en bra chans att nå semifinalen, vilket gör det hela ohyggligt svårt för Lundalaget. Om Eos alltså förlorar båda, blir kampen mellan de Norrköping, Mark och Alvik helt öppen. Det betyder också att de tre inte kan hamna på samma slutpoäng. Det som kan sägas på förhand är att Norrköping, som just nu har 24 poäng (de båda andra 22), har de bästa chanserna att undvika sjätteplatsen. Av de fyra tänkbara scenarierna är det bara ett som ger utfallet att Norrköping kommer sexa: att de förlorar mot både Mark och Alvik. Och skulle Mark och Alvik hamna på samma poäng så är Mark före, eftersom de har inbördes.

Lördagen 21 mars sparkar sedan kvartsfinalerna igång och senast i början av april torde det vara dags att starta kvalet. De nuvarande tolv lagen skall ju till nästa säsong bli tio. I dagsläget vet vi inte ens hur många lag som kommer att delta i ett kommande kval. Från ligan blir det fyra. Akropol, Solna och 08 Stockholm är klara, och så ansluter troligen Eos, alternativt Visby. Men även ettan och tvåan från Superettan har rätt att delta, och den frågan är lite knivigare. Just nu vet ingen om något lag kommer att försöka kvala upp. Det beror på ett flertal saker.

För det första är Superettan inte färdigspelad. Lagen har 3-4 matcher kvar. Den sista omgången spelas 29/3 och det är tre lag som gör upp om de två första platserna, de som kan ge en kvalplats: Luleå Stars, Luleå BG och Central. Stars har bästa läget att säkra en av de två topplatserna och kan få sällskap av det lag som vinner matchen som spelas 22/3: Central-BG Luleå.

För det andra blir det viktigt om Luleå BG lyckas lägga beslag en av de två placeringarna ovanför strecket. Det skulle innebära att bara ett lag ges möjlighet att kvala. I egenskap av RIG får ju inte BG Luleå flyttas upp. För att få kvala krävs att man kommer etta eller tvåa i Superettan. Oavsett vad, så kommer trean inte att få möjligheten.

För det tredje krävs att alla lag som skall delta i ligaspel, måste visa att de har resurserna, främst organisatoriskt och ekonomiskt, att genomföra en liga säsong. Det betyder ju också att ligalagen ännu inte har sitt på det torra, lika lite som lagen i Superettan. Mats Carlson, ordförande i TU, berättar att man redan nu granskar och bedömer lagen i Superettan. Skulle det visa sig att de inte har resurserna som krävs, så kommer de över huvud taget inte att få kvala, även om de är sportsligt kvalificerade.

Allt det här gör ju att hela kvalfrågan för stunden är högst oviss. Vi vet ju inte vilka lag som skall vara med, och det betyder att det inte går att säga hur kvalet skall spelas eller när det startar. Att det blir en dubbelserie är inte alls säkert. Och deltar något lag från Superettan så lär man inte komma igång förrän i april. Med bara ligalag kan man starta direkt efter grundseriens slut.

TU-ordföranden poängterar också att en klubb som är kvalificerad inte har rätt att tacka nej till kvalspel. Det är helt enkelt så att klubbarna anmäler sig till förbundsserierna och sedan spelar på den nivå där man platsar, sportsligt och ekonomiskt/organisatoriskt. Det går alltså inte att tacka nej, men det är ju ändå så att klubbarna kan göra ett val. Vill man försöka ta steget upp i ligan så gör man sitt yttersta för att uppfylla de administrativa kraven. Vill man stanna kvar i ettan så anstränger man sig förstås inte och ser till att man blir diskvalificerad av organisatoriska och ekonomiska skäl.

Många frågetecken återstår alltså innan kvalet kan starta, men kan det ens bli aktuellt med något lag från Superettan? Luleå BG får alltså inte gå upp. Central, som har ligaambitioner på sikt, kommer att avstå i år, för att försöka på allvar nästa år. Bästa chansen är nog att Luleå Stars deltar. Stars har ju för närvarande farmklubbsavtal med Northland men är i botten en egen förening. I klubben diskuteras just nu om man skall göra en ligasatsning. Syftet med att försöka ta en ligaplats skulle vara att ytterligare stärka damliganärvaron i Luleå, vilket är begripligt. Ingenstans i Sverige är dambasketen så stor som i Luleå och kanske finns marknaden och intresset för ett ytterligare ett ligalag i staden. Vi har sökt ordföranden i Stars för att få en kommentar, men han har inte återkommit.

Dela inlägget