Den svenska förbundskaptenen Vedran Bosnic är en av tränarna på campen.

Ny internationell uppvisningscamp kommer till Sverige

I sommar kan svenska tränare och managers slippa resa till USA för att scouta spelare till kommande säsong. I stället kommer spelarna till Stockholm.

BIVE (Basketball Invitational VIP Event) är Nordens första exposure camp för free agents. Detta är en unik möjlig för både tränare och managers att få möjligheten att scouta 40 spelare innan man kontrakterar någon. Tränarna slipper därmed att resa runt för att se olika spelare, samt undvika en massa tid att titta på videos för att hitta rätt spelare. Men framför allt spara pengar.

Tanken är att skapa ett nätverk mellan kontrakterade tränare och managers, och dem som inte har kontrakt.
– Vi riktar oss mot ett ganska stort spann av olika kontakter, säger Peter Larsson som är grundare tillsammans med Paulo Nascimento.

Spelarna väljs ut av agenten John Clara och kommer anpassas efter den nordiska nivån rent lönemässigt. Det betyder att det kommer vara olika nivåer på spelarna för att det ska passa olika lag.
– Samtidigt så kontaktar även spelare oss som inte går via agenten, till exempel så promotar även amerikanska eurohooplife om eventet till spelare, något vi fick reda på i natt. Det visar hur stort det blivit under kort tid, säger Peter Larsson.

Under själva eventet som går av stapeln i Solnahallen den 5 juni, kommer nio matcher att spelas. Tio spelare kommer sedan väljas ut av tränarna som har kommit dit. De utvalda spelarna kommer att spela mot tio svenska spelare vilket också ger det svenska laget en möjlighet att visa sig för tränare och managers från de olika länderna. Även agenterna kommer vara på plats.
– Det är en unik möjlighet då det kanske tar några år innan BIVE kommer tillbaka till Sverige då vi kommer turnera runt i de olika nordiska länderna, säger Peter Larsson och fortsätter:
– Vi har redan pratat med cirka 100 tränare från olika länder samt de olika förbunden och fått positiv feedback. Härnäst ska vi ner till Köpenhamn om några dagar och träffa det danska förbundet för att presentera eventet.

Även från tränarhåll är man positiv till initiativet.
– Det är konstigt att ingen gjort det här förut med tanke på budgeten många lag har. Det är alltid en stor fördel att se spelarna live och få den där person-till-person-kontakten. Mycket bättre än att gambla via videos och agenter som vill sälja till varje pris, säger Jämtlands assisterande tränare Zeljko Brlek.

Dessa fyra tränare kommer att ta hand om ett lag vardera:
1. Pekka Salminen, Headcoach Kataja Basket samt assisterande förbundskapten för finska landslaget.
2. Vedran Bosnic, Headcoach Södertälje Kings samt förbundskapten för svenska herrlandslaget
3. Ville Tuominen, Headcoach Bakken Bears i Danmark.
4. Kenneth Webb, Headcoach Tromsö Storms i Norge.

Dela inlägget