Northland är den hittills enda klubb som inte vill se en fortsättning med tolv lag

Klubbarna i Basketligan dam kräver att man fortsätter med tolv lag

Från och med säsongen 2015-16 är det meningen att Basketligan dam skall genomföras med tio lag. De nuvarande tolv klubbarna, tillsammans med ett antal klubbar i Superettan, kräver nu istället att ligan även fortsättningsvis skall omfatta tolv lag.

Om några dagar kommer en skrivelse att landa hos Svenska Basketbollförbundet. I den uttrycker majoriteten av klubbarna i Basketligan dam, samt flera klubbar i den Superetta som spelas just nu, en önskan om att man skall fortsätta med tolv lag i ligan. Enligt Johnny Ishak, klubbdirektör i Akropol, har frågan diskuterats mellan ligaklubbarna sedan säsongsstarten.
– Ingen har dock velat ta initiativet, så då beslöt vi att göra det. Vi har kontaktat alla ligaklubbar och flera av dem i Superettan för att få reda på hur de ställer sig, säger Ishak.

Av de tolv ligalagen har tio tagit ställning för att det skall vara tolv lag även i höst. Northland håller fast vid tio, och Norrköping, som ännu inte svarat, uppskattas gå på Northlands linje. Ett skäl till att vilja behålla tolv lag är ekonomi. Med tio lag blir det ju trippelmöten och därmed 27 istället för som nu 22 matcher i grundserien. Konsekvensen blir att många lag får avsevärt ökade kostnader för tillkommande bortamatcher, något som är ack så viktigt för en redan ekonomiskt ansträngd liga. Men ligaklubbarna anför fler skäl:
– Vi anser att  man skall fortsätta med tolv lag eftersom det är bättre för den svenska dambasketen. Med tolv istället för tio lag får ju fler svenska spelare chansen på den här nivån. Och dessutom har ju årets liga visat sig vara väldigt jämn och intressant. Vid sidan av ett par topplag har ju lagen placerade 4-12 slagit varandra huller om buller, säger Ishak.
– Dessutom riskerar en nedgång till tio lag just nu bli alltför kortsiktig Till den här säsongen tog man ju in tre nya lag, och två av dem skulle därmed riskera att åka ur när man precis börjat ligaerfarenheten och vill bygga på sikt. Att även Superettaklubbar stöder förslaget är också viktigt. De menar att det blir oerhört svårt att kvala upp till ligan om den bara skulle bestå av tio lag.

Att Basketligan dam fr o m kommande höst skall bestå av tio lag (liksom införandet av en Superetta för damerna redan från i år) bestämdes redan i december 2013. Det var då en revidering av den serieomläggning som hade beslutats i december 2012 och senare fastställdes av ett extra förbundsmöte, som ju sa att ligan skall bestå av tolv lag. Med detta som bakgrund förefaller det osannolikt att förbundet och dess Tävlingskommitté på nytt skulle ändra förutsättningarna och tillmötesgå ligaklubbarnas önskemål om ett bibehållande av tolv lag. Inbjudan till nästa års seriespel, innehållande en liga med tio lag, har dessutom redan gått ut

Ligaklubbarnas skrivelse har ännu inte nått förbundet, och ordföranden i Tävlingskommittén, Mats Carlson, för vilken klubbarnas önskemål är en nyhet, kan förstås inte uttalla sig om något han ännu inte sett, men säger så här om en eventuell skrivelse.
– Vi för en fortlöpande dialog med företrädarna för ligaklubbarna och såvitt jag vet har denna fråga inte varit på tapeten.
– Men om det kommer en skrivelse, så kommer vi förstås att titta på den. Vi är öppna för allt som kan tillföra något och rätta till saker som vi kanske har missat, säger Carlson, som också vill betona att beslutet om tio lag ju togs redan förra året.
– Vi har varit väldigt tydliga med detta, och förutsättningarna för hur förbundsserierna spelas skall vara glasklara när klubbarna anmäler sig, asvlutar Carlson.

 

Dela inlägget