Fotograf:

Händelserik vecka på damfronten

En galen match med ett sensationellt slut i Solnahallen, och många förstärkningar till lagen, präglade veckan i Basketligan dam.

Det blev verkligen en händelserik vecka i Basketligan dam, bland annat för att en hop nya spelare rekryterades till lagen från utlandet. Det blev hela sju förstärkningar, två amerikanskor till vardera Telge och Solna och en till Northland, medan Udominate och Alvik tog in var sin från Europa. Alla blev inte spelklara till helgens matcher, men det skall bli spännande att se hur de nya kommer att förändra styrkeförhållandena. Och i helgens sista match, mellan Solna och Mark, bjöds det på raffinemang som inte skådats på länge, med ett oerhört överraskande avslut på matchen.

Solna Vikings, numera med amerikanskorna Ieasia Walker och Kelli Riles i laget, är inte längre jumbo i damligan efter sin skrällvinst, 72-71, mot Mark. Det var en match som Mark länge och väl hade i sin hand. Ledningen var som mest 14, men de kunde inte lägga i en växel ytterligare och stänga matchen. Istället fick Solna möjligheten att i sista perioden jobba sig ikapp. Och den sista halvminuten av matchen blev sällsynt dramatisk, när först Solnas unga guard, Kristin Seman, satte en trea och förde sitt lag till ledning 70-67. Men efter ett missat Markanfall orsakade samma spelare en turnover, och med bara tre sekunder kvar såg en annan ungdom, Marks insidestjärna, Elin Ljunggren, ut att bli bortalagets hjälte. Iskallt sköt hon i en trepoängare. Men det var inte över. Efter Solna-timeout fick man på det följande inkastet in bollen till Riles, som roterade och satte det skott som gav 72-71.

När Solna gjorde sitt segermål stod matchuret på 0.8 sekunder kvar, vilket orsakade viss palaver och ett efterspel. Mark kommer att lämna in protest, då de inte anser att det är möjligt att på den tid som var kvar ta emot bollen, rotera och skjuta. Som stöd för det hävdar de den praxis som togs efter en match i Borås förra säsongen då en liknande händelse inträffade. Efter den matchen skall det ha bestämts att när 0,7 eller mindre av matchen återstår och det ena laget har inkast, räcker inte tiden till för att göra något mål. I Marklägret hävdar man att den ytterligare tiondelen därmed inte är tillräcklig för att rättfärdiga att Riles skulle hinna med allt hon gjorde.

Återstår att se vad som händer, men högst sannolikt går inte protesten igenom. Domarna har ju inget annat val än att agera utifrån när slutsignalen går, oavsett vilken tid som återstår. Förlusten var besvärande för Mark, som nu tappade förväntade och viktiga poäng i kampen om positionerna i grundserien inför slutspelet. Lagets coach, Frank Alm, var dock den förste att medge att hans lag inte skulle ha satt sig i situationen i slutet.
– Visst trodde jag att vi hade vunnit när Elin satte sin trea, men vi har oss själv att skylla i hög grad. Vi bjöd Solna på det här på grund av många misstag som vi gjorde under matchen när vi hade taget om den, sa Alm.

I Mark var det som vanligt amerikanskorna Daniels och Thomas, tillsammans med Elin Ljunggren, som var effektivast, men de amerikanska tjejerna orsakade också mer än hälften av lagets turnovers, som kom att bli dyra. En annan viktig faktor var att Mark förlorade returtagningen rejält, 29-44, mot ett Solna som krigade riktigt bra under korgarna, med nya Riles i spetsen. Hon tog elva returer och gjorde en rejäl uppryckning jämfört med lördagens förlustmatch mot Norrköping (47-61). Samma sak gäller för Walker. Tillsammans producerade de bara elva poäng i lördags. I matchen mot Mark blev det 18+12. Ju mer varma de blir i kläderna och får lägga jetlag och ovana med spelet och lagkamraterna bakom sig, så kan de förstås komma att få stor betydelse för Solna. Inte minst kommer deras spel att ge lagkompisarna bättre utrymme, samtidigt som självförtroendet i laget kommer att öka. Mot Mark gjorde Kristin Seman sin kanske bästa match hittills. Med 18 poäng, fyra assists och 4/5 från trepoängslinjen visade Seman att hon kommer att må gott av sina nya medspelare.

I övrigt blev dock helgen kliniskt fri från överraskningar. De lag som skulle vinna sina matcher gjorde det också, även om Akropol lyckades hålla stången mot Northland på bortaplan i 1,5 period innan det skadedrabbade laget som tvingades gå runt på sju spelare, inte orkade längre och det gick som det måste gå. Både Telge och Sallén lyckades efter vissa besvär vinna sina matcher mot Eos respektive Visby. Telge spelade utan sina nytillskott, guarden Shanika Butler och insidespelaren Jeanise Randolph, men släppte inte hemmastarka Eos  närmare än 69-73, medan Sallén fick slita hårt hemma mot Visby, men kom undan med blotta förskräckelsen och lyckades till slut vinna med 88-82. MateaTavic gjorde debut i sin nya klubb och tycks ha klarat uppdraget med hedern i behåll. Tillsammans med Butulija blev hon poängbäst i Sallén med 19. Salléns trepoängsskytte, en gren de normalt är ett av de bästa lagen i ligan i, klickade betänkligt, men deras lycka blev att gästerna från ön lyckades skänks bort bollen hela 29 gånger under matchen. Inte för inte är ju Visby ligamästare i antalet turnovers. De ligger just nu på drygt 25 per match, vilket förstås är generöst i överkant.

Både Eos och Visby krigar ju hårt för att säkra/nå en slutspelsplats och kommer att göra precis allt för att nå dit. Det gör att inget lag som spelar omotiverat och utan geist, kan slappna av och räkna med promenadsegrar. Med tanke på hur jämnt det ändå är i tabellens mittdel kan ingen känna sig säker. Med åtta omgångar kvar för de flesta lag finns det ändå bara ett par osäkerheter vad gäller slutspelsplatserna. Sju av lagen har sitt mer eller mindre på det torra. Av lagen nedanför strecket är det bara Visby som skulle kunna kravla sig ovanför, och i så fall på bekostnad av Eos. Visby ligger tre vinster bakom Eos, men Lunda-laget har ett tufft program kvar. Dock lyckades de ju slå Visby med 18 i lagens första möte. Visby måste därför vinna fyra matcher fler än Eos på de sista åtta för att ta sig förbi, alternativt tre mer inklusive att slå Eos med minst 19 på hemmaplan 15 februari.

Alvik har ju nu rekryterat en ny spelare, kroatiskan Davorka Balic (188), som dock inte fanns på planen när laget i fredagskvällens underhållning tog en viktig seger mot 08 Stockholm i Fryshuset. Nykomlingarna har ju en slutspelsplats inom räckhåll. Alvik har inbördes på Visby och att de skulle tappa fyra matcher fler än Visby under resten av grundserien förefaller osannolikt, men inte otänkbart. Det mest intressanta med fredagens match var händelseutvecklingen i den sista perioden. Innan dess hade Alvik tagit ett rejält grepp om händelserna. De drev på hårt för att hålla uppe tempot i matchen och under korgarna fick Pepper Wilson härja ganska vilt mot de småväxta motståndarna. Amerikanskan befäste sin ställning som ligans bästa returtagare och tog den här kvällen 15, och gjorde därtill 14 poäng.

I sista quartern svängde det dock, föranlett av att 08 började pressa hårt över hela banan. De tvingade fram massor av misstag från det unga motståndarlaget, som stressade upp sig och gav bort bollen massor av gånger. Coach Pinto var märkbart irriterad över händelserna i fjärde och uttryckte efter matchen att det är sådant som inte får hända. 08 lyckades vinna sista q med 24-15 och det enda som förvånar är varför de tog fram detta vapen först nu. Det kan ju vara att de inte orkar hela matcherna, men annars förefaller en sådan aggressivitet vara det rätta sättet att spela försvar. Med sitt korta lag och som ligans sämsta returtagar-lag behöver de ju flytta ut spelet på planen så mycket som möjligt.

08 Stockholm är just nu det enda laget i ligan utan någon som helst utländsk spelare i laget. Och som konsekvens innebär ju det att de lär få ställa in sig på jumboplatsen i såväl grundserien som kvalserien. De kommer förstås ändå att kriga för allt vad de är värda, men lätt blir det ju inte framöver. Det enda som kan hjälpa 08 Stockholm att producera bättre framåt är nog att de vågar spela mer av den typen av försvarsspel som i sista perioden.

Dela inlägget