Några nya spelare och ett par viktiga matcher när damligan startar om

När Basketligan dam startar om efter helguppehållet har några nya spelare värvats till lagen och fler är att vänta. Och den första omgången bjuder på ett par riktigt viktiga matcher.

Med undantag för hängmatchen Solna-Norrköping återstår tio omgångar av damligans grundserie. De åtta bäst placerade lagen går till slutspel, medan övriga fyra, eventuellt med något/några lag från basketettan, i en kvalserie gör upp om två platser till nästa års liga. Den skall ju som bekant fr o m säsongen 2015/16 bestå av tio lag. Nu när ligan startar om efter jul- och nyårsuppehållet, kan man förutspå att sex lag redan kan boka en biljett till slutspelet. Det mesta talar dock för att de lag som just nu ligger ovanför strecket också stannar där. Allt kan t o m avgöras denna helg, för vinner Alvik och Eos sina matcher, så är nog saken klar. Det blir m a o en spännande första omgång 2015.

Höstens lag, vid sidan av nykomlingen Alvik, har varit Eos. Trots olika bekymmer har laget den här säsongen tagit sex vinster, alla på hemmaplan. Fem av dem kom under perioden november-december, som på alla sätt var en lyckosam period för Lundalaget. De hade under de två månaderna sex hemmamatcher och bara en på bortaplan, och gjorde precis det som de måste göra, d v s vinna de där viktiga hemmamatcherna. Starkt gjort av Eos, som på detta sätt får betalt för sin långvariga satsning på svenska spelare, vilkas rutin nu kommer till nytta i dessa lägen. Eos har dock ett jättesvårt spelprogram kvar. Det kan t o m bli så att de kan räkna resterande vinster på ena handens tumme, men laget har sin chans när man på söndag möter Solna på bortaplan. En seger där gör att det blir ohyggligt svårt för de lägre placerade lagen att passera Eos i tabellen. Ja, det låter sig inte göras.

Eos lycka kan bli att Solna ännu inte fått sina nya amerikanskor spelklara. Efter diverse turer, då bland annat Erica Iderstål lämnade laget och man lyckades få en match framflyttad p g a spelarbrist, har ju Vikings gjort klart med två importer: insidespelaren Kelli Riles (186 cm, född -90) och point guarden Ieasia Walker (173, -91). Det är förstås svårt att säga vad de båda går för, men högst sannolikt kommer de att höja nivån på Solnas spel och lag, som hittills inte varit ligamässigt.

Alvik får en tuff start, då de måste göra den svåra trippen till Visby för en match som kan komma att få en väldig betydelse i slutspelsracet. Man kan säga att Visbys kanske enda chans att fortfarande nå topp 8 i grundserien, är att vinna mot Alvik. De senare kan å andra sidan näst intill säkra slutspel om de vinner. Ölaget har så här långt skrapat ihop tre vinster och Alvik sex. Därmed kan alla räkna ut betydelsen av söndagens möte mellan dem.

Alvik har tagit en viss risk när man inte ersatt guarden Diamber Johnson, i alla fall inte ännu. Visby har däremot inte tvekat att förnya sitt lag för att kunna ta sig uppåt i tabellen. Tea Buzov, som kom in i laget mitt under säsongen, visade sig vara viktig för laget och har nu kontrakt säsongen ut. Visby har också gjort klart med den förra Ladiesspelaren Hanna Munthe-Gottberg, som närmast kommer från Uppsalas lag i ettan. Och möjligen kan undertecknad tidigare ha missat nyheten om att Visby har registrerat en ung kroatisk insidespelare; Karla Vres, 189 cm, född -99 och som närmast kommer från Tresnjevka i Kroatien. Hon är dock inte spelklar, och dimmorna angående Vres kommer säkert snart att skingras.

Helgens spel inleds med fredagens möte i Luleå, Northland-Mark. I Northland verkar man ha fått lite kalla fötter, då Allis Nyström åter drabbats av en skada och Tina Trebecs återkomst tycks dröja. Situationen har gjort att norrbottningarna nu söker efter en förstärkning och jagar i första hand en stor spelare. Enligt uppgift har Tillman en center i storleksordningen 190 i sikte, men inget tycks ännu vara klart. Med värvningen av Jasmine Thomas tycks dock Mark sitta nöjda och har det lag som de skall slutföra säsongen med. De kan teckna in en slutspelsplats och är ett av flera lag som kan komma att tampas om en semifinalplats.

Mest tråkigt med Nortlands bekymmer är förstås Allis Nyströms skadebenägenhet, som förefaller helt osannolik. Den talangfulla och unga (född -93) spelaren spåddes en stor framtid, men har ju de senaste säsongerna inte spelat i stort sett något på grund av allt som drabbat henne. Något är förstås helt i olag och hon har bland annat utretts för benskörhet. Men som om det inte vore nog med allt de fysiska, så ställer ju den mängden av skadebekymmer stora krav på psyket.

Serieledarna Udominate tar emot Akropol, och känner sig tydligen så pass säkra på seger att de kunnat ge Pamela Blomberg utlandssemester mitt under brinnande säsong. Matea Tavic, som man plockade upp från Northland, är nu också borta, men i normalfallet borde Udominate naturligtvis inte ha några bekymmer med Akropol hemma i Umeå. Tankarna hos Udominates spelare kommer dock troligen att vara på nästa veckas uppgift, då de i EuroCups åttondel tar emot Ungerns bästa lag, Sopron. Den matchen spelas på torsdag och returmötet i Ungern en vecka senare. Akropol har vunnit tre matcher, men har nu på våren goda chanser att öka den skörden ordentligt. De har nu blivit varma i ligakläderna och har ett riktigt gynnsamt spelschema kvar. Bland annat har de ett flertal hemmamatcher kvar mot konkurrenterna på nedre halvan. Om Akropolspelarna orkar, har de bra vinstchans i 4-5 av matcherna.

Telge möter Sallén hemma på lördag. Även om gästerna är favoriter i den matchen, så har Telge gjort det som krävs för en slutspelsplats. Yderströms återkomst blev betydelsefull för laget, som har kommit tillbaka efter blamagerna i början av ligaspelet och nu står på 6-6 i matcher. Att det skall kunna bli en import till damlaget talas det om i Södertälje, och då får man väl anta att en sådan är kontrakterad innan sista januari. Det måste dock bli något i hästväg för att Telge skall kunna utmana de bättre lagen, men kan komma att bli viktigt i striden om en semifinalplats. Sallén har ju länge sökt en guard, och nu har de licensierat Matea Tavic, som kommit från Northland via Udominate. Vad det kan komma att betyda för Salléns spel och möjligheter återstår att se. Och att det skulle räcka för att välta Northland eller Udominate i en semifinal låter tveksamt, men kanske inte omöjligt. Om Tavic blir spelklar till matchen mot Telge finns inga definitiva besked om i skrivande stund.

En av söndagens matcher är 08 Stockholm-Norrköping. Hemmalaget har kontrakterat Helena Berge, som har ligavana, bland annat från Järfälla. Med sina 186 cm kommer Berge att bidra med längd och tyngd i 08. Hon kommer dock inte att spela i helgen, då coach Johan Persson meddelar att Berge behöver ytterligare ett antal träningar innan hon är redo att kastas in i elden efter en tids frånvaro från spel. Vad gäller Erica Iderstål, som lämnade Solna, så tränar hon nu med 08 Stockholm, men Solna, som har kontrakt med Iderstål, går dock inte med på att släppa henne till konkurrenten.

Norrköping har haft en jobbig höst, men kanske klarnar skyarna, nu när det talas om att Elisabeth Egnell är på väg tillbaka efter sin skada. Hennes rehab går enligt plan och Egnell är registrerad som spelare för Dolphins, så snart lär vi se henne på planen igen. Det blir förstås ett trevligt återseende och kommer att betyda allt för Dolphins när hon kommer i gammalt gott slag. Men att det skulle räcka ens med Egnell för att kunna spela med de allra bästa den här våren verkar inte realistiskt.

Och hur går det då i helgen? Ja, Northland och Udominate vinner enkelt, och sedan tror jag att Visby faktiskt brottar ned Alvik. I övriga matcher blir det bortasegrar, d v s vinster för Sallén, Eos och Norrköping.

Dela inlägget