Ny domarskandal skakar Basketsverige: “Det är bedrövligt”

En elitdomare inom svensk basket har nyligen dömts för sexuellt ofredande och kontakt med barn i sexuellt syfte.

SportExpressen.se avslöjade under måndagskvällen att en ny domarskandal skakar om Basketsverige. Den här gången är det dock ingen spelskandal, utan rör sig en man i 30-årsåldern, som under fjolåret tog kontakt med en minderårig flicka.

Mannen har under den här säsongen fått döma flera matcher i damernas högstaliga och skulle även ha dömt den här veckan. Men han blev direkt struken när Svenska Basketbollförbundet fick höra om den fällande domen.
– Vi fick kunskap om domen onsdag eller torsdag förra veckan. Samma dag togs han bort. Han dömer ingenting, säger förbundets ordförande Hans von Uthmann till SportExpressen.se.

Det var i september i fjol som mannen tog kontakt med en då 14 år gammal flicka. Enligt domen från tingsrätten utgav han sig för att själv vara 19 och uppträdde under falskt namn. Mannen ska både ha skickat SMS och meddelanden via Facebook till den unga flickan, och även stämt träff med henne och hennes 11-åriga vän. Där ska han enligt tidningen och domen, ha föreslagit att flickorna skulle kliva in i hans bil och utföra oralsex på honom.

Tingsrätten fann domaren skyldig till både sexuellt ofredande och kontakt med barn i sexuellt syfte i november. Han dömdes till skyddstillsyn fram till maj 2016. Mannen har medgett att han har stämt träff med flickan, men nekar till att han hade någon avsikt att begå brottsliga gärningar.

Åklagaren har överklagat domen, så den har inte vunnit laga kraft ännu. Men domaren är ändå bortplockad på obestämd tid.
– Han är borttagen från allt dömande inom svensk basket tills vidare, så får vi ta ställning till när domen tar laga kraft, men det har vi inte diskuterat, säger von Uthmann till tidningen.

Hade han berättat att han var åtalad?
– Jag kände inte till det och hade inte hört det från någon annan. Så jag får säga inte mig veterligen. Det är bedrövligt, fruktansvärt. Man blir bestört.

Den dömde domaren vill inte uttala sig om domen.
– Jag har det tufft. Jag vill inte prata om det här, säger han till SportExpressen.se.

Dela inlägget