Eldebrink och Besiktas skrällde i Istanbulderbyt

Besiktas, där den svenska landslagsstjärnan, Frida Eldebrink spelar, stod för helgens prestation och överraskning i den turkiska ligan, då laget besegrade serieledarna Fenerbahce i derbyt mellan de två lagen från Istanbul.

Lady Black Eagles, som är smeknamnet på Besiktas damlag, spelade på bortaplan och hade häng på motståndarna hela matchen. Inför sista perioden var gästerna två poäng ned, men lyckade vinna sista quartern med 19-16 och matchen med 78-77. Det var Fenerbahces första förlust den här säsongen efter sju raka i ligan, som de dock fortfarande toppar. Fenerbahce, som är ett av de allra bästa europeiska lagen, går också fint i Euro League, där de efter sex omgångar toppar grupp B med 5-1 i matcher.

Frida Eldebrink spelade 34 minuter, mest av alla i sitt lag, och gjorde 16 poäng i matchen mot Fenerbahce. Bästa poängplockare i Besiktas blev dock den amerikanska forwarden Jordan Hooper med 22. Den svenska stjärnan har, efter att ha missat de två första ligamatcherna, som Besiktas förlorade, lett sitt lag till 5-1 i ligan och en stadigt förbättrad tabellplacering. Genom segern ryckte Besiktas upp på femte plats. I Europaspelet deltar Besiktas i EuroCup, där laget, liksom svenska Udominate, är klart för spel i sextondelen med en omgång kvar av gruppspelet

Segern mot Fenerbahce var särskilt meriterande för Besiktas och Eldebrink, då Fenerbehces laguppställning innehåller några av världens bästa spelare, främst de amerikanska OS- och VM-vinnarna Angel McCoughtry och Tina Charles. McCoughtry vräkte in 34 poäng och tog nio returer mot Besiktas, medan Charles svarade för 15+5. Men inget hjälpte alltså denna gång mot Besiktas, som med segern visade att man kan ta upp kampen med de allra bästa i den tuffa turkiska ligan.

Dela inlägget