Stenberg och Udominate står inför sitt största och viktigaste test

I kväll spelar Udominate Basket sin viktigaste match hittills, när de avslutar första omgången i EuroCup. Udominate möter det ungerska laget Uni Györ på bortaplan, och matematiken är enkel.

För avancemang till den andra rundan behöver laget inte ens vinna. Man har råd med en förlust, men inte större än 13 poäng.

När lagen möttes i Umeå i början av november gjorde Udominate en fin insats och vann med klara 72-58, och eftersom det tredje laget i gruppen, Villeneuve från Frankrike, kommer att gå obesegrat genom serien, så blir det torsdagens match som avgör vem som följer med fransyskorna till omgång två. Udominate har alltså råd att förlora med upp till 13 poäng, då placeringarna kommer att avgöras av inbördes möte. Men enklast är förstås att vinna i Ungern, för då är andraplatsen i gruppen klar.

Men det blir en grannlaga nöt att knäcka, för Umeålaget kommer till spel utan Pamela Blomberg, Ashleigh Brown och Sally Kabengano. Den senare har ju varit borta länge, men Blomberg har varit i fin form hela hösten och var bland annat bästa poängplockare, med 24, i hemmamatchen mot Györ. Och Brown är ju en stabil spelare, som är viktig i Udominates rotation. Men coach Mikael Blomqvist räds inte uppgiften:
– Vi är väl förberedda och går för vinst, för vi vill avgöra det här på egen hand. Och då gäller det att vi är fokuserade hela matchen och inte låter Györ komma in i sitt matchflyt.
– Visst hade det varit lättare med de skadade på planen, men vi måste koncentrera oss på det vi har och inte på dem som är borta. Vi har inte haft fullt lag någon gång under säsongen, så vi börjar bli vana, säger Blomqvist.

Den ungerske coachen, Péter Völgyi, säger på klubbens hemsida att hans lag är fast beslutet att ta in det försprång som Udominate skaffade sig i den första matchen.
– Och den här gången behöver vi inte resa till matchen, utan kan ladda upp i lugn och ro. Det kommer att betyda mycket, säger Völgyi.

Györ kommer att få klara sig utan en av sina viktigaste pjäser, lagets kapten och landslagsspelaren Anna Lakloth, som är skadad. Hon var inte heller med i matchen i Umeå, men Györ innehåller ändå mycket kompetens. Där finns bland andra centern Anna Vajda (191), även hon landslagsspelare. Point guard är serbiskan Tamara Radocaj, som med framgång spelade VM i höstas för sitt land. Ytterligare en viktig spelare i Györ är forwarden Kata Takacs, som var lagets bästa poängplockare (18) i Umeå.

Räkna alltså med hårda bandage i Györ. Hemmalaget är inställt på en seger med minst 15 poäng och eftersom det är gratis inträde kan hemmastödet bli massivt. Men även Udominates starke man, Oscar Stenberg, är optimistisk:
– Jag förväntar mig att vi skall kunna lösa situationen och gå vidare av egen kraft, d v s vinna. Och jag tror att laget skall kunna klara sig utan Pam, precis som det gjort de tre senaste matcherna. Det får bli fler minuter på Mante Kvederacivite och Ilaria Zanoni istället, säger Stenberg.

Men utan tvekan har Umeålaget en reell chans att avancera i EuroCup. Det vore i så fall en strålande prestation, som t ex inte Telge Basket klarade av säsongerna 2012 eller 2013. Men Norrköping Dolphins gjorde det senast. När Udominate “uppstod” för tre år sedan, i ruinerna efter Umeå Comets, var affärsmannen Oscar Stenberg en av initiativtagarna, och redan då slogs det fast en femårsplan, som klubben nu är i fas med, för detta tredje år skulle man delta i Europaspel.
– På hemmaplan sa planen att vi skulle nå semifinal i ligan den här säsongen, men det har vi ju klarat av de senaste två säsongerna. Så vi ser att vi redan i år har möjligheten att ta SM-guldet, det som skulle komma år fem. Och i vår långsiktiga målsättning ingår att varje år vara ett stabilt topplag i Sverige med chans på guldet, och vi vill försöka spela i Europa varje säsong, berättar Stenberg.

Många har anledning att glädja sig över att den forne hockeyspelaren Oscar Stenberg valde basketen och inte någon annan idrott att lägga engagemang och resurser på. Stenberg, som själv aldrig spelat basket, men har många i sin släkt (Enjebo/Yderström) som gjort det och hade pappa som klubbdirektör i Jämtland på 90-talet, har dock alltid stått sporten nära. Han är framgångsrik egen företagare med ett antal bolag i IT-sektorn, och tvekade inte att rycka in när Comets valde att lägga ned damlaget 2012.
– Jag var en av de som tog initiativet till den nya klubben, och vi började direkt bygga en struktur, styrelse, värdegrund, partnernätverk etc. Varje år har vi tagit steg framåt, och jag har via mina affärskollegor och mina egna bolag valt att stötta laget och kommer att fortsätta göra det, då vi vill ge något tillbaka till samhället och idrotten.
– För mig är det viktigt att tjejer ska få samma förutsättningar som killarna att utöva sporten. De tränar ju lika mycket och då vill man ju att de skall kunna försörja sig på basketen i Sverige, menar Stenberg.

Den satsning som Udominate gjort på svenska toppspelare och importer, har väckt uppseende, men ses av Stenberg och Udominate som nödvändig med den ambition klubben har.
– Vårt mål på sikt är att kunna spela med 30% egna produkter. Men för att kunna vara slagkraftiga i ligan och hävda oss i Europa, så måste vi ha landslagsspelare eller importer som är riktigt bra. Man måste helt enkelt ha kvalitetsspelare, och precis som andra topplag, är vårt mål att bygga laget kring 1-2 inhemska spelare, sedan fylla på med importer av hög klass och därutöver ha inhemska rotationsspelare, säger Stenberg.

Udominate och Oscar Stenberg har fortsatt stora planer och så här långt har de utan tvekan levererat, inte minst sportsligt, med sin annorlunda och ganska osvenska satsning. Han och övriga engagerade i Umeå har på ett par år förvandlat ett notoriskt bottenlag till ett stabilt topplag i den svenska ligan. Redan förra året prövade de på internationellt spel i den baltiska ligan, och nu står de inför sitt största test hittills, när de skall försöka ta sig in bland de 16 sista i EuroCup. Det blir lite av en examen för det svenska uppstickarlaget.

Det kommer att hållas många tummar i Sverige under matchen, som startar redan 17.30 och kan följas direkt här.

Dela inlägget