Magisk andra period avgjorde för Udominate

Trots flera nyckelspelare på skadelistan lyckades Udominate göra det som krävdes av dem i EuroCup. Efter segern på bortaplan mot ungerska UNI Györ med 74-65 är avancemanget till andra omgången i turneringen säkrat.

Avgörande för matchen blev den andra perioden, som för Udominate blev magisk och för motståndarna mardrömslik. Udominate vann den med 24-7 och därefter hämtade sig aldrig det ungerska laget.

Alla kan intyga att segrar på bortaplan i Europaspel inte är det lättaste att ro hem, och matchen började ganska oroväckande för bortalaget. UNI Györ vann första quartern med 24-16, en period då Udominate kom helt till korta i returtagningen och missade alla sina sju trepoängsskott. Avsaknaden av Pamela Blomberg och hennes skytte var uppenbar, men det skulle vända, för i andra perioden var det ombytta roller och mer därtill.

Györ fick då inget uträttat. De missade sina skott, kastade bort bollar, drog på sig fouls en masse och framåt dröjde det nästan fem minuter innan de fick bollen i korgen. Udominate spelade däremot på, var förbi efter tre minuter och hade en ledning med 40-31 när första halvlek var över, trots fortsatt risigt trepoängsskytte (totalt 1/10). Men skottprocenten i övrigt var utmärkt och returtagningen hade börjat jämna ut sig. I täten för Udominates vändning av matchen gick Klaudia Lukacovicova, som i halvtid hade gjort 15 poäng.
– Efter en darrig första period släppte nervositeten hos tjejerna, och tillsammans med bra coaching ledde det till att vi bara släppte in ett spelmål och fem straffar i hela perioden, berättar Oscar Stenberg till basketsverige.se.

Eftersom Györ behövde vinna till varje pris för att kunna avancera från gruppen, och helst med 15 poäng, blev resten av matchen en väldig uppförsbacke för dem. De hämtade sig aldrig riktigt efter den hemska andra perioden, även om de gjorde ett starkt ryck i sista quartern. Ett mycket foultyngt Udominate släppte Györ så nära som 58-59, men kunde hålla undan och till slut defilera hem segern med 74-65. Statistiskt producerade Lukacovicova (21) och Agnes Nordström (14) bäst i Udominate. Lina Pikciute hade åtta poäng och nio returer för Udominate, som fick gå hårt på sju spelare för att säkra fortsatt spel i EuroCup. Bra spel rapporteras också av italienskan Ilaria Zanoni och nya värvningen från Northland, Matea Tavic.
– Vi fick inte mycket med oss av domarna, men jag tycker att vi är kyligare och bättre tränade än Györ. Det var starkt av vårt lag att kunna rotera på bara sju spelare. Totalt sett var det en stabil match av oss, säger Stenberg.

Bara en match återstår i gruppen, då Villeneuve nästa vecka tar emot Györ. Ordningen i gruppen är dock redan klar och för Umeålagets del betyder det åttondelsfinal, som spelas hemma och borta 15/1 och 22/1. Motståndarna är ännu inte klara, då alla de 16 återstående lagen skall rankas efter sina resultat i gruppspelet. Det bäst rankade laget möter då det som presterat sämst, lag 2 möter lag 15 etc. Det bättre rankade laget börjar på bortaplan.

Dela inlägget