LF vann det taktiska spelet och vände bortatrenden

Ett nyuppväckt Solna, med tre raka segrar, mot ett LF, med ett svagt bortafacit, vad hade man att vänta sig av en sådan tillställning? Kanske något riktigt spännande. Och ett var säkert, att antingen två trender skulle brytas eller status quo bestå.

Man kunde också förvänta sig att bortalaget skulle försöka driva upp tempot; springa mycket och flytta bollen snabbt. Från Solnas sida skulle man vilja trycka in bollen så mycket som möjligt inside och försöka utnyttja längdövertaget. Och ungefär så utvecklade sig det hela. LF fick med sig hemmalaget i ett rasande tempo och tjänade mest på det. De snabbare och rörligare Luleågänget satte Solnas försvar på ordentliga prov och tog ett rejält grepp om händelserna.

Å andra sidan lyckades Solna ganska bra med sin gameplan. Miguel Montanana huserade hej vilt i tresekundersområdet i första halvlek och öste in poäng. Han hade redan tidigt tangerat sin toppnotering för säsongen och slutade matchen med 26.
– Det var först i andra halvlek som gjorde det bra mot honom. När de får enkelt får spela in bollen till honom och han får sina 1-1 lägen är det svårt. Vad vi inte klarade i början, men i andra halvan, var att hjälpa inside-försvaret genom att göra det svårt för Washington att mata honom med bollar, sa LF-coachen, Peter Öqvist.

Även om LF hade spetsen större delen av matchen var dock Solna i hasorna. Solnas hopp låg i att LF:s bländande skytte skulle gå ned i kvalitet, men tyvärr för hemmalaget inträffade det inte. LF levererade magnifika 65 % på tvåorna och 64 på treorna. Sådana siffror är inte så mycket att göra något åt. Istället blev det så att Solna inte förmådde stoppa upp LF, utan kom till korta när man försökte hänga med i tempot. Det blev en hel del tokiga och förhastade beslut i hemmalaget, när man hade behövt dra ned på farten och fortsätta utnyttja sin storlek. Matchen avgjordes i slutet av tredje perioden, då Solna nästan var i kapp, bara två poäng ned, men tvingades starta sista q med ett underläge på tolv. Och det blev till slut en komfortabel Luleåseger med 101-84.

LF-spelarna trivdes som fisken i vattnet, sprang sönder Solna och öste på med hela sin bredd. Det var sju bortaspelare som gjorde poäng i matchen och alla nådde tvåsiffrigt. När Wesby, Sigkounas, Burrows, Pålsson med flera får spela sitt spel och får det att flyta i Öqvists modell är de svårstoppade. Och när de får insatser från bänken, som av Tim Kearney och Christopher Ryan, med tolv respektive tio poäng, så blir det ju bra.
– Det är när man får den typen av spridning, som man är riktigt nöjd med matcherna, menade Öqvist.

– Nu har vi glatt alla, särskilt journalisterna, med att jaga bort bortaplansspöket, sa Öqvist med glimten i ögat.
– Det vi framför allt måste jobba vidare med är att få bort en hel del individuella misstag i försvaret så att vi blir mer tighta, och offensivt att vi i vissa situationer har en del osäkerhet i agerandet. Men det kommer nog,om vi den närmaste tiden får spela många tuffa matcher.

Den här segern kanske kan bli LF:s språngbräda för att börja ta fler bortapoäng. Det är i alla fall ett måste för att kunna haka på i tabellens topp. Matchen mot Solna kan de i alla falla vara ytterst belåtna med. även om man kan tycka att motståndarna gick in i fällan lite för lätt.

Matchfakta:
Solna–LF Basket 84-101

(28-28, 20-26, 19-25, 17-22)
Poäng, Solna: Miguel Montanana 26, James Washington 20, Alexander Lindqvist 9, Nathan Dawit 7, Jonathan Gunnarsson 6, Sigurdur Thorsteinsson 6, Serkan Inan 5, Marcus Damas 5.
LF Basket: Alex Wesby 19, Haukur Pålsson 17, Jaraun Burrows 17, Alexandros Sigkounas 16, Tim Kearney 12, Christopher Ryan 10, Jonathan Person 10.
Publik: 861.

Nässjö–Örebro 84-72
(22-15, 19-17, 22-20, 21-20)
Poäng, Nässjö: Zarko Jukic 17, Aleksa Solevic 16, Masse Doumbe 11, Brenton Butler 9, Goran Pantovic 8, Kristian Heder Ternell 6, Srdjan Damjanovic 6, Karim Wazzi 6, Tanju Yulman 3, Adnan Kadrispahic 2.
Örebro: Mikkel Plannthin 26, Randall Hanke 19, Darris Santee 12, Clifford Colimon 6, Sean Smith 6, Brandon Barton 3.
Publik: 724.

Sundsvall–Borås 95-93
(23-26, 15-20, 23-13, 34-34)
Poäng, Sundsvall: Shane Edwards 21, Jakob Sigurdarson 18, Charles Barton 15, William Gutenius 12, Hlynur Baeringsson 10, Aegir Steinarsson 9, Akeem Wright 8, Daniel Eliasson 2.
Borås: Christian Maråker 28, Mike Palm 14, Adam Darboe 13, Chris McKnight 13, Samuel Haanpää 10, James “JJ” Miller 9, Fredrik Andersson 6.

Dela inlägget