Line Göransson, Solna, och Cajsa Uhrström, 08 Stockholm, två rookies som möttes i söndagens derby.

Solnas rookie bakom första vinsten

Det är aldrig för sent att förlora en basketmatch, och Solna försökte verkligen i derbyt mot 08 Stockholm. Matchen de hade greppet om såg ut att rinna ut i vasken, men Line Göransson, rookien i Solna, stod upp, precis som hon gjort hela matchen, och blev tungan på vägen när Vikings tog årets första vinst.

I den här matchen mellan två lag som inte har många uns självförtroende kvar efter långa förlustrader i höst, var slutminuterna som en tombola. Det enda som är säkert är att något måste komma ut från lådan när man vevar ett par varv. Och det kunde faktiskt gått hur som helst. Vid Solnaledning 48-44 och 1.45 kvar av matchen hade unga (född -99) Cajsa Uhrström i 08 Stockholm en trea som tog insida ring och ut. Sona fick med sig returen, men det skottet kunde lika gärna ha vänt matchen. Unga Uhrström var för övrigt en ljusglimt i 08. Hon skickade oförskräckt i tre treor, men dagens spelare var Solnas nyförvärv från Lidingö, Line Göransson.

Göransson har spelat bra tufft och bra hela säsongen, men idag var hon skillnaden mellan lagen.
– Lagen sköt lika bra eller illa idag, och var ganska jämna i de de flesta avseenden. Det som avgjorde vara att de hade Göransson. Hon dödade oss under korgarna, sa en besviken 08-coach, Johan Persson.

Det var förstås Göransson som rev ned returen på Uhrströms skott, och på den dryga minut som var kvar av matchen hann hon ta ytterligare en retur, göra en assist, blocka ett skott och sätta två straffkast, och på vägen se till att Solna tog årets första seger i ligan med siffrorna 54-46.

Och Solnas spanske coach, Manuel Angel Rodriguez Escudero, var trots nervositeten i slutet, givetvis både lättad och nöjd med vinsten:
– Det här unga laget har haft svårt att hantera de avgörande situationerna i slutet, när matcherna skall avgöras, så den här gången sa jag till tjejerna att gå ut och njut, ha roligt.
– Jag är väldigt glad över att vi äntligen fick en vinst med oss och hoppas att självförtroendet nu får en knuff framåt. Spelarna jobbar hårt och blir allt bättre, men naturligtvis skulle jag önska att vi kunde få in en import i laget. Det skulle vara en fin julklapp med en stor spelare i laget, någon som skulle hjälpa oss i matcherna mot många lag som har längdövervikt mot oss. I de matcherna hamnar vi tyvärr ofta i foulnöd eftersom vi inte kan stå upp i insidespelet.

Vacker var den inte, den här matchen, där lagen tillsammans lyckades producera 100 poäng. Men Solna och Escudero struntar nog i det estetiska, och gläder sig istället åt den första tvåpoängaren och förstås åt Göransson starka rookiesäsong. Idag hade hon 16 poäng och 18 returer (varav 11 offensiva). Uppsidan för Solna är att Lidingötjejen har en hel del att hämta in vad gäller teknik och moves, men har en naturlig talang, en vilja och tuffhet som få och bra rörelse utan boll.

I Kinna spelades en intressant match om fjärdeplatsen i tabellen mellan Mark och liganykomlingen Alvik. Mark vann till slut med 74-62, men Alvik var i hasorna på hemmalaget flera gånger, ända in i slutperioden.
– Det var en svårspelad match, där Mark pressade oss hela matchen, säger Alvikscoachen Fransisco Pinto.
– Det gjorde att vi inte hittade vårt flöde, vi kom till avslut för snabbt och gjorde många turnovers. Mark gör helt enkelt en skicklig match mot oss. Det är bara att skaka av sig det här, lära av det och arbetade vidare.

Sin vana trogen ville Mark hålla hög fart matchen igenom och pressa över hela banan så mycket som möjligt.
– Det blev en tempostark match, där vi ryckte gång på gång, berättar Frank Alm, coach i Mark.
– Ett tag var vi 16 poäng upp men Alvik kom tillbaka flera gånger. När de i början av fjärde fick ner det till minus fyra, såg vi stressade och nervösa ut. Det resulterade i flera turnovers, som Alvik kunde utnyttja. Men efter en time-out lugnade laget ner sig, kunde rycka på nytt och kontrollera matchen de sista minuterna.

Mark tog nu över fjärdeplatsen i serien och ser allt mer ut som ett stabilt topp fyra lag. Det blir spännande att se om den nya amerikanska guarden, Jasmine Thomas, kan bidra till att ge laget ytterligare stabilitet i båda ändarna av planen. Ingen kan klaga på Marks säsongsstart, men för att ta nästa kliv och kanske kunna rubba de bästa, behöver de prestera på en högre nivå oftare och jämnare. Det är helt enkelt så att lagen före Mark i tabellen både gör avsevärt mer, och släpper in avsevärt mindre, i snitt än Mark. Planens gigant mot Alvik var unga Elin Ljunggren, som sköt bollen på ett strålande sätt, från alla  platser på banan. Elin, årets rookie 2013-14, gjorde mäktiga 33 poäng, och bidrog med fyra steals och fem returer. Anna Stoltz gjorde också en vass match framåt i hemmalaget med 21 poäng, medan centern Pepper Wilson i Alvik ledde sitt lag med 18 poäng och 13 returer.

Det var en väldig uppställning i Ungdomens Hus i Rinkeby i lördags, när Akropol spelade sin första match efter förra helgens våldsdåd. Basketförbundet hade mobiliserat i stor stil, och till och med tagit en extra arbetskraft för att sköta mediaanstormningen, för den var större än man sett vid någon annan match i damernas liga. Och bland honoratiores som var på plats för att visa sitt stöd fanns både ledande politiker och boxningsvärldsmästare. Alla, inklusive motståndarna i matchen, Sallén Basket, hade dock förväntat sig mer publik. Efter all uppmärksamhet och utfästelser om manifestation, fanns nog en tro på att det skulle bli smockfullt i arenan, men så blev det inte alls. Det fanns märkligt stora hål på läktarna. Möjligen hade många valt att stanna hemma i tron att det skulle bli en väldig trängsel.

På planen kunde dock Akropol inte kapitalisera på allt stöd, och var inte helt oväntat chanslösa mot ligatrean Sallén. Bortalaget var ofint nog att vinna returtagningen med 43-30 och matchen med klara 86-52. Christy Bacon var på plats, ombytt men med bandage runt båda knäna, men ägnade sig mest åt att heja fram lagkamraterna och spelade inte en enda minut.
– Det var skönt att vi kunde vila Christy, som är sliten efter Gladiatorinspelningarna. Men nu är de avklarade, berättade Bosse Eriksson.
Salléncoachen tyckte att hans lag hade kunnat stänga matchen tidigare, men var på det hela nöjd, för det är inte bara att ställa in skorna i Ungdomens Hus. Det viktigaste är ju att kunna hålla fokus i alla matcher, något som bortalaget huvudsakligen klarade av.

Dock inte riktigt storstjärnan Butulija, som hade en usel dag i skyttet och var själv besviken över det. Istället ägnade hon sig åt att spela fram lagkompisarna och göra en massa annan nytta. Framför allt tycks det som om Butlija och Kadidja Andersson börjar hitta varandra riktigt bra. Matchutvecklingen gav Sallén fina möjligheter att spela hela laget, och särskilt kunde Eriksson glädja sig åt fina insatser av Sigrid Sandström och Jessica Grant. De båda sköt bländande utifrån, i synnerhet den senare, fast visst bidrog det att de fick den där extra sekunden som man inte får mot de bättre lagen.

Och mot de bästa vill förstås Sallén gärna ta upp kampen. Snart har de Udominate borta och Eriksson betraktar det som en avgörande tillställning, helt enkelt lagets chans att hänga på i den absoluta toppen. Men för att vara ett stabilt topplag krävs det nog att de får in den där amerikanska point guarden, som Eriksson så hett önskar sig. Och att Bacon kommer tillbaka i bästa slag förstås. Det behövs på alla sätt och vis, för Bacon är också kidsens favorit nr.1. Hon skriver mest autografer av alla, vare sig hon har spelat eller inte. Så var det också den här lördagen i Rinkeby. Sådana profiler behövs.

Akropol hade inte mycket att sätta emot tunga och stora Sallén, men försökte och jobbade som vanligt. Mest och bäst producerade Özlem Alkan, som ledde sitt lag, med 24 poäng. Alkan gör verkligen en fin rookiesäsong. Hon har ett fint skott, en bra känsla och ett utmärkt rörelsemönster, som laget kommer att ha stor nytta av även fortsättningsvis. Närmaste tiden väntar 08 Stockholm och Solna för Akropol, matcher som kan komma att bli avgörande för formeringen av tabellens nedre del. Och utan tvekan får nog Akropol bära lite favoritskap när det gäller de båda derbymatcherna.

Dela inlägget