Frida Eldebrink och Rysslands Eugina Beljakova under EM-kvalmatchen i somras.

Idag lottas basket-EM 2015 – här är alla lag Sverige kan få möta

I eftermiddag får Sverige reda på sina motståndare i basket-EM 2015. Då hålls lottningen i Budapest, Ungern. På plats för att representera Sverige finns förbundskapten Lars Johansson och landslagschefen Jonte Karlsson.

Inför lottningen har FIBA Europe seedat lagen i fem grupper med fyra lag i varje. Dessa 20 lag ska placeras in i fyra grupper med fem lag i varje. Sverige får alltså fyra motståndare i första gruppspelet. Fyra lag av fem går till gruppspel 2. I gruppspel 2 spelar man sedan om en plats i kvartsfinalerna.

Så här ser rankingen ut inför grupplottningen till EM 2015:

Grupp 1: Spanien, Frankrike, Turkiet, Serbien

Spanien är regerande Europamästare och kom tvåa i VM 2014 efter finalförlust mot USA. Fantastiskt lag där superstjärnorna Alba Torrens och Sancho Lyttle backas upp av kvalitet hela vägen. Smarta spelfördelaren Laia Palau och forwarden Laura Nicholls spelar också i topplag i Euroleague.

Frankrike kom tvåa i EM 2013 efter att ha slagit ut Sverige i kvartsfinalen och kom sjua i VM 2014. Celine Dumerc och Sandrine Gruda är superstjärnor, men även Frankrike har ett lag med bra djup och massor av spets.

Turkiet följde upp sin tredjeplats i EM 2013 med en fjärdeplats i VM 2014. Birsel Vardarli och Isil Alben styr spelet medan Lara Sanders och Nevriye Yilmaz dominerar under korgarna. Turkiet kan välja att plocka in Quanitra Hollingsworth istället för Lara Sanders.

Serbien kom fyra i EM 2013 och åtta i VM 2014. Systrarna Milica och Ana Dabovic utgör tillsammans med Jelena Milovanovic lagets ryggrad. Dajana Butulija, som efter att ha vunnit SM-guld med Northland, nu spelar för Sallén har också en viktig roll i laget.

– Gruppfavoriten i varje grupp kommer att komma från rankinggrupp 1, det är de på papperet fyra bästa lagen. I grupp 2 känns Slovakien som det på papperet svagaste laget. Seedningsgrupp 3 och 4 känns på papperet ganska jämna. Jag tror att de andra lagen kommer att vilja undvika att få oss eller Ryssland i gruppen, säger Sveriges förbundskapten Lars Johansson i ett pressmeddelande.

Grupp 2: Vitryssland, Tjeckien, Kroatien, Slovakien

Vitryssland kvalificerade sig för VM 2014 genom att komma femma i EM 2013. Vitryssland är laget som slog Sverige i matchen efter kvartsfinal om att få spela match om plats 5-6 och en plats i VM. Den stora stjärnan är Jelena Leutjanka som spelat i WNBA och vunnit Euroleague med UMMC Jekaterinburg. På det hela taget är Vitryssland mycket erfaret och har både djup och spets.

Tjeckien kom sexa i EM 2013 och spelade VM 2014. Tjeckien har länge varit en stormakt, kämpar ofta om medaljerna och har alltid bra klubblag i Euroleague. Eva Viteckova har varit stjärna i Europa i ett decennium medan Petra Kulichova och Katarina Elhotova också håller hög europeisk klass.

Kroatien kom delad elva i EM 2013 och sprang hem sin kvalgrupp mot Bulgarien och Israel ganska bekvämt under 2014. Jelena Ivezic, en erfaren poänggörare, leder Kroatien tillsammans med centern Luca Ivankovic. Det är ett lag som har flera unga spelare som kan vara på väg uppåt.

Slovakien fick stryk av Sverige i EM 2013 i andra gruppspelet och delade elfteplatsen med just Kroatien. I kvalet 2014 vann Slovakien sin grupp knappt före Polen. Slovakien är ett homogent lag utan stora stjärnor förutom naturaliserade amerikanskan Kristi Tolliver. Tolliver har imponerande meriter från WNBA och spelar nu för ryska topplaget UMMC Jekaterinburg.

Grupp 3: Litauen, Ukraina, Polen, Lettland

Litauen kom på delad 13:e plats i EM 2013 och vann sin kvalgrupp före Storbritannien och Belgien. Sverige har ofta spelat träningsmatcher mot framför allt Litauen de senaste åren och vann senast under förberedelserna inför kvalet 2014. Centern Gintare Petronyte är en gedigen spelare och i Udominate i Basketligan dam spelar Lina Pikciute samt Mante Kvederaviciute.

Ukraina kom på delad 13:e plats i EM 2013 och kom tvåa i sin kvalgrupp 2014 bakom Montenegro. Ukraina leds av Alina Iagupova, en 22-åring som Sverige känner väl till då spelare som Farhiya Abdi och Binta Drammeh mötte henne många gånger i ungdoms-EM.

Polen är starkt på klubblagsnivå och var en stormakt i slutet på 1990-talet och början på 2000-talet, men missade EM 2013. I kvalet 2014 kom man tvåa bakom Slovakien med ett lag som är jämnt, men utan stora stjärnor. Forwarden Justyna Zurowska-Cegielska snittade cirka 12 poäng och sex returer per match i kvalet.

Lettland kom på delad 13:e plats i EM 2013 och vann sin kvalgrupp 2014 före Italien. Sverige spelade mot Lettland i Four Nations i Södertälje före EM 2013 och vann den matchen. Lettland är gediget och mycket välskolat, men saknar större stjärnor.

Grupp 4: Montenegro, Ryssland, Sverige, Italien

Fyra lag som spelade EM 2013. Sverige slog Ryssland i EM 2013 och såg till att Ryssland åkte ut direkt – en av EM:s största skrällar genom tiderna. Sverige visade sedan i kvalet att det inte var någon slump när man vann hemmamatchen i Södertälje.

Montenegro har ett rutinerat lag med superstjärnan Jelena Dubljevic i spetsen. Sverige slog Montenegro i EM 2013, Montenegro som sedan vann sin kvalgrupp före Ukraina 2014.

Italien slog Sverige i gruppspelet i EM 2013, men Sverige tog revansch i matchen om åttonde pris. Italien saknade stjärnan Kathrin Ress i kvalet 2014.

Grupp 5: Storbritannien, Grekland, Ungern, Rumänien

Storbritannien är det mest erfarna laget i den här gruppen efter att ha spelat EM 2011, OS 2012 och EM 2013 där man kom delad nia. Även Storbritannien spelade mot Sverige i Four Nation före EM 2013 och Sverige vann den matchen. Storbritannien kom tvåa i sin kvalgrupp 2014 bakom Litauen och gjorde det utan sin stjärna Johannah Leedham.

Grekland vann extrakvalet 2013 efter att inte ha kvalet in till EM 2013. Grekland har alltså inte spelat en tävlingsmatch sedan 2013 och är svårbedömt. Man har åtminstone klasspelare i forwarden Artemis Spanou som spelar i turkiska Istanbul Universiteti nu.

Värdnationerna Rumänien och Ungern är inte helt lätta att bedöma heller. Inget av lagen spelade EM 2013 och har inte spelat tävlingsmatcher på länge. I kvalet till EM 2012 inledde Rumänien med att slå Sverige på hemmaplan, anfört av Gabriella Marginean. Sverige tog revansch hemma i Södertälje och Rumänien missade EM 2013.

Ungern har för första gången på länge inget klubblag i Euroleague, men har Uni Györ och Pinkk Pecsi i Eurocup. Svenska Udominate spelar i samma grupp som Uni Györ och vann första matchen. Svenska Ashley Key spelar den här säsongen i Ungern, för Pinkk-Pecsi och Ashley är lagets stjärna.

(Detta är till stor del ett pressmeddelande från Svenska basketbollförbundet)

Dela inlägget