Basketligan dam in i vardagslunken igen

Det svenska dambasketsamfundet pustar ut en smula efter tisdagens seriefinal, då Udominate besegrade Northland med 74-70. Det är lite dagen efter, för nu tar det ett tag innan det är dags för en stor drabbning igen. Under tiden fortsätter vardagslunken i ligan igen, närmast i helgen då det är full omgång med sex matcher.

För Udominate var segern i tisdags väldigt betydelsefull, inte minst mentalt. Det hör ju inte till vanligheterna att de vinner mot Luleålaget. Skulle det ha blivit förlust hade uppförsbacken varit stor. Nu kan de åka till Luleå med ett helt annat råg i ryggen. Då är pressen på Northland, som måste vinna för att kunna ta hem seriesegern.

Visserligen skulle något av lagen kunna gå på en mina, t ex mot Sallén, men om båda lagen fortsätter sina segerrader, så kommer grundserien att avgöras 11/3, då Northland tar emot Udominate. Och att ligga i topp när serien är slut är ju extremt viktigt. Skall man tippa något så här i förtid så är det att den som har hemmaplansfördel i slutspelet också drar det längsta strået.

Sett ur Northlands perspektiv var förlusten i Umeå ingen katastrof, snarare en nyttig läxa. Och coach Tillman lät inte heller alltför nedslagen efteråt. De har fortfarande chansen att genom en seger hemma med minst fem poängs marginal komma före Udominate i grundserien, under förutsättning att lagen hamnar på samma poäng. Vad Northland däremot inte har råd med, är att dra på sig en förlust mot ett annat lag (om inte Udominate gör det också), för då lär det inte ens vara hjälpta av en revansch på hemmaplan i mars.

Den senaste tiden är det annars Eos, Visby och i viss mån Telge, som förbättrat sina positioner. De båda förstnämnda har vunnit de nyckelmatcher på hemmaplan som är så viktiga att vinna om den nesliga nionde platsen i grundserien skall undvikas. Den innehas just nu av Norrköping, som så här långt inte har gjort någon glad. Men lyckas de inte vinna på lördag i Lund, så passar det mer att tala om deras säsong i termer av kris.

Två matcher den här helgen blr extra intressanta, dels den mellan tabellfyran Alvik och femman Mark, och så lokalderbyt mellan två lag under strecket, Solna-08 Stockholm. Kommer 08 attt hänga av unga Solna i tabellen, eller kan de senare ta sin första vinst för säsongen och få lite kontakt?

Det här är matcherna som spelas nu på lördag och söndag:

Akropol – Sallén: Hemmalaget kommer att vara hur taggat som helst, med en sannolikt fullproppad hemmahall i ryggen. Men Salléns kombination av Dajana Butulija och storlek/styrka kommer de inte att rå på, hur mycket de än kämpar. Även om Akropol skulle få bort den serbiska skytteligaettan ur matchen, så finns tillräckligt många hot kvar hos gästerna.

Udominate – Telge. Det här tar förstås hemmalaget. Frågan är bara hur mycket energi de lägger ned på matchen. Man har ju t ex sett dem, ganska ointresserade, bara “spela av” några matcher mot andra lag på nedre halvan. Så blir det 10, 20, 30 eller 40 poängs skillnad, det är frågan. Det avgörs av Udominate.

Eos – Norrköping: Eos har tagit alla sina tre vinster hemma, och nu har de chansen igen. För med Dolphins vet man inte från dag till dag; är de fågel eller fisk? Deras bortafacit är så här långt svaga 1-3. Den här matchen blir en oviss historia, men kan gästerna utnyttja sina spetskvaliteter, som de onekligen har mer av än Eos, så borde de kunna vinna.

Mark – Alvik: Den här kampen om vem som tar greppet om fjärdeplatsen hade varit intressant att bevista. Båda lagen har skickat hem sina pointguards och ställer upp med bara var sin amerikanska. Svårt att säga vem som förlorar mest på det. Trots att Mark har hemmaplan blir matchen en oviss historia, och kan varken Brändmark eller Stoltz spela, så är lagets rotation så svag att Alvik blir favoriter.

Visby –  Northland: Större byten än Northland har fällts i Södervärnshallen. När Tillman tog guld med Telge lyckades han t ex på på pumpen i Visby. GuardenTea Buzovs inträde i laget har betytt mycket för Visby, som ryckt upp sig ordentligt. Men att Northland skulle förlora sin andra raka förefaller ändå osannolikt.

Solna – 08 Stockholm: Det här är Solnas hittills bästa chans att få en seger innanför västen. Vinner de inte nu, så blir resten av serien en lång Golgatavandring. 08, som förlorat sex raka efter de två inledande vinsterna, är dock lika angelägna om att komma i vinnarspåret. Men jag tror faktiskt att Solna grejar det. Om de orkar i 40 minuter den här gången, vill säga.

Dela inlägget