Anna Barthold, Martina Stålvant och Allis Nyström, tre av Northlands ess mot Udominate.

Giganternas kamp: Seriefinal i Basketligan dam

I kväll inträffar den hittills största dagen i Basketligan Dam den här säsongen. Då reser Northland de 30 milen till Umeå för att möta Udominate i derbyt som tillika är seriefinal i ligan.

Båda lagen har inlett serien med åtta raka vinster. På dessa totalt 16 matcher har segern varit i fara bara en gång, då Northland spelade mot Sallén hemma. Uppsalalaget bjöd då upp till dans, men fick ge sig med 102-104 efter två förlängningar. I övriga matcher har de båda suveränerna farit fram mer eller mindre som ångvältar, men nu kommer en förlustnolla att spräckas. Vad det handlar om är att skaffa sig ett litet grepp om seriesegern, som ju betyder att man får hemmaplansfördel rakt igenom hela slutspelet.

Med tanke på de få värdematcherna för topplagen denna säsong, ses det på alla håll fram emot tisdagens drabbning. Möjligen mest från Northlands sida. Udominate får ju sitt lystmäte i EuroCup, där de ställs inför rejäla utmaningar. Men det är två ganska sargade lag som möts. I Udominate har Sally Kabengano ännu inte gjort en enda minut, och serbiska guarden Mirjana Beronja , som rekryterades då Frida Aili lämnade, har inte spelat i ligan sedan 11/11 på grund av skadebekymmer. Och enligt uppgift har både Agnes Nordström och Pamela Blomberg skavanker som hållit dem borta från träning sedan den senaste matchen. Om det betyder något för deras deltagande på tisdag är dock oklart.

I Northland gjorde långtidsskadade Allis Nyström comeback i onsdags mot Eos. Trots viss ringrost menade coach Tillman att det märktes att Nyström definitivt kommer att hjälpa laget framöver. Om övriga spelare med skadeproblem säger Jens Tillman:
– Tina Trebec tränar på en hel del och beräknas vara tillbaka i spel runt jul. Emma Eriksson blir med största sannolikhet ute resten av säsongen och när det gäller Cleo Forsman så har vi i dagarna fått ganska goda nyheter om att korsbandet har läkt ihop riktigt bra och att rehaben går som planerat. Om detta innebär spel redan denna säsong vet vi inte men kul är det i alla fall.

Udominate har hemmaplan, men Luleålaget får ändå bära favoritskapet, En sak som talar för det är att skadesituationen gör situationen mer osäker för Udominate. Och att Northland har uppvisat ett mer tempostarkt spel ger dem viss fördel. Udominates styrka ligger till stor del i längden. Med Lina Pikciute och Klaudia Lukacovicova på planen har de en insideduo som inte finns i något annat lag. Det gäller dock att de verkligen kan utnyttja sina stora spelare. Något som förvånat när det gäller Udominates sätt att spela i ligamatcherna är frånvaron av “pick and roll”. Istället spelar de gärna flexanfall och “high-low”. Frågan om de helt enkelt har hållit inne med “pick and roll” vapnet, för att plocka fram det när det verkligen behövs.

Men kan Udominate ställa upp med alla sina spelare, har de dock mer utrustning i arsenalen. De är tuffa rent fysiskt, och har både bra attackspel och fint skytte utifrån. När Udominate får igång sin offensiv är de svårstoppade.
– En av de absoluta nycklarna på tisdag blir att vi kan få lite stopp på Udominates tunga offensiv samt ”steppa upp” lite i returtagningen. Udominate är stora och tunga och har fått möjlighet att spela ett flertal värdematcher mot riktigt bra motstånd. Det har givetvis gett laget en tuffhet som vi måste försöka matcha, säger Jens Tillman.

Räkna med att Northland kommer att försöka flytta ut spelet så mycket som möjligt på planen och sätta all press de kan på Udominates bakplan. För dem handlar det om att slingra sig ur de mismatch-situationer som oundvikligen riskerar att uppstå. Udominate vill förstås komma till 5-5 spel så snart de kan, använda sina offensiva hot till att få Northlandspelarna ur position och utnyttja sina stora spelare.

Micke Blomqvist, coachen i Udominate, säger så här om matchen:
– Jag förväntar mig en fartfylld match med mycket energi. Vi måste försöka göra det som vi är bra på, och sedan stoppa de styrkor som Northland har. Inte minst behöver vi ha kontroll på deras guards.

Och vad gäller bakplansspelet, kan det bli en avgörande faktor i kväll. Där har Northland det välbeställt, med Martina Stålvant, Katie Bussey och Miah-Marie Langlois. Guardpositionen, inte minst pointguard, är en liten akilleshäl hos Udominate. Där har Agnes Nordström fått vikariera i stor omfattning, ofta på ett bra sätt, men skillnaderna mellan lagen avspeglar sig tydligt i statistiken. De båda lagen toppar de flesta lagstatistikkategorierna, men vad gäller turnovers är det annorlunda. Medan Northland leder den kategorin och bara tappar bort bollen i snitt tolv gånger per match, är motsvarande siffra för Udominate 19.

Så tipset i den här säsongens första match mellan den svenska dambasketens två giganter detta spelår går med liten marginal till Northland. Anna Barthold och Josefin Vesterberg kommer att få jobba hårt under korgarna mot Udominates stora garde, men kan de hålla den kampen hyggligt jämn så åker de hem obesegrade. För kontrollen över bakplanen, den kommer de att ha.

Dela inlägget