Solna knäppte Uppsala: “Årets bästa försvar”

Uppsala kom till Solnahallen utan tre av sina starters, men möjligen en aning högmodiga och se det gick inte alls. De inkasserade sin andra raka förlust. Solna tog för sig av det som bjöds, reparerade en del av sitt stukade självförtroende, och behöver inte på något sätt be om ursäkt för segern.

Inget lag klarar sig helskinnat utan spelare som Johan Jeansson, Anton Gaddefors och Liam Rush, inte ens Uppsala, som ändå har många andra vapen att spela med. Självklart påverkas både roller och den normala rotationens rytm av en sådan skadefrånvaro, men Uppsala hade ändå alla chanser åka hem med poängen, utan att lyckas. Kanske blev det till slut så som coach Kelly Grant trodde, att hans spelare inte orkade distansen ut, när spelarna fick slita längre och mer än de är vana vid.

För långt in i matchen såg det ut att gå som vanligt för Solna, d v s nära men ändå inte ända fram. Vid ställningen 52-60 efter tre perioder var det inte många av hemmafansen som trodde på en vändning. Och kanske inte de på planen heller. Men på något sätt betvingade Solna spökena i slutperioden. Man kunde nästan känna hur självförtroendet växte för varje spelsekvens när motståndarna kom allt mer inom räckhåll, och till slut blev det inte ens nervpirrande.

Det är värt att notera att Solna genomförde slutforceringen utan Alex Lindqvist och Serkan Inan på planen. De foulades båda ut innan det skulle avgöras, båda lika irriterade över bedömningarna som skickade ut dem. Istället var det en gedigen lagisats med amerikansk krydda som punkterade matchen i slutperioden, som Solna vann med 30-14. James Washington visade vägen med ledarskap och många viktiga avslut, men utan Marcus Damas plötsliga uppvaknande hade det inte gått vägen. Med två riktigt vassa treor i kritiska lägen och en vältajmad block från amerikanen, som så långt varit nästan osynlig, frälste han sitt lag.
– Vi gav inte upp, jobbade hårt och spelade årets bästa försvar. Uppsala saknade visserligen några spelare, men de här ändå en sådan bredd att de kan starta med en spelare som Nnamaka på bänken, så den här segern borde ge vårt lag en riktig boost vad gäller självförtroendet, kommenterade en märkbart nöjd Solnacoach, Ray Ailius.

– Det har varit en tuff vecka för oss, men nu visade vi verkligen karaktär, menade Ailius, som var belåten med pointguardens sätt att hantera matchslutet:
– Han tog rollen och visade det ledarskap som man förväntar sig av en pg.

Solnas försvar var långa stunder i matchen riktigt bra. Uppsala fick verkligen jobba för sina lägen och hamnade allt som oftast i situationer där man tvingades skjuta treor. Det gjorde de riktigt bra, trots att Ailius tyckte att hans lag ofta sjönk ned för mycket. Men det hjälpte inte Uppsala, som inte fick med sig så mycket mer. De förlorade t ex den viktiga returtagningen med förödande 21-46. En spelare som Axel Nordström kom inte upp i normal standard, vilket laget hade behövt den här kvällen, och Jackson överarbetade många gånger situationerna, ett dilemma han ibland hamnar i.

Uppsala är dock bra på att flytta bollen i sitt anfallsspel, något som man skulle vilja se mer av i Solna. De har ju ett par stora och tuffa killar, och bra returtagare, som dock inte är några pålitliga insidescorers. Bollen fastnar ofta inside, vilket gör att de tappar tempo i anfallsspelet. Med mer rörelse och snabbare spel skulle de kunna utnyttja de skyttar som de ändå har, på ett bättre sätt. Ett sådant spel skymtade stundtals i hemmalaget under slutperioden, då de faktiskt hade sin bästa stund i matchen.

Kanske kan Solna få vind i seglen och fart framåt efter den här vältajmade vinsten. Coach Ailius, som är defensivt orienterad, är i alla fall inne på att det är i försvaret som kommande segrar skall grundläggas.
– Det är defensiven jag ser som det ena förbättringsområdet, Vi har jobbat nästan bara med försvaret sedan den senaste matchen, men måste bli ändå bättre. Den andra saken är att vi verkligen måste hitta rollerna i laget, så att alla är trygga med hur de skall bidra, säger Ailius.

Matchfakta:
Solna–Uppsala 82–74

(15–22, 20–14, 17–24, 30–14)
Poäng, Solna: James Washington 18, Sigurdur Thorsteinsson 14, Alexander Lindqvist 11, Marcus Damas 10, Miguel Montanana 10, Serkan Inan 9, Nathan Dawit 7, Leo Lightner 3.
Uppsala: Mannos Nakos 19, Thomas Jackson 14, Odin Lindell 12, Axel Nordström 10, Oluoma Nnamaka 9, Rickard Eriksson 8, Lukas Friberg 2.
Publik: 729.

Dela inlägget