Frida Eldebrink, en av tjejerna som skall spela EM 2015.

Kommentar: EM-seedningen kunde varit bättre för Sverige

Nästa års EM för damer, som spelas i Rumäninen och Ungern, lottas lördagen 29/11. I seedningen inför lottningen placerades Sverige på plats 15 bland de 20 deltagande länderna. Lite oförtjänt, kan tyckas, med tanke på sjundeplatsen i EM 2013.

Man kan säga att Sverige hade dubbelt oflyt i seedningen. För det första blev lagen som placerade sig på platserna 1-6 i förra sommarens EM, seedade på de sex främsta platserna inför EM 2015. Snopet för Sverige, som kom sjua, för lagen efter de sex bästa seedades helt och hållet på basis av det de åstadkom i kvalet. och där kommer Sveriges andra lilla olycka in i bilden. De lag som kvalificerade sig via kval seedades med procentandelen kvalvinster. Eftersom Sverige hamnade i en av de två trelagsgrupperna och förlorade en match kunde man inte nå högre än 75% vinstandel, medan de flesta som spelade i fyralagsgrupperna kvalificerade sig med drygt 80% segrar.

Allt det här föranledde av Sverige tyvärr blev seedat så pass långt ned i hierarkin, i den fjärde gruppen av fem. Det kunde, och borde, ha gått bättre i seedningen, men något ödesdigert innebär det dock inte för turneringen. Och att vi “slapp” Ryssland, som har hörts i medierna idag, då de seedades i samm grupp som Sverige, behöver vi inte bekymra oss så mycket för. Det finns andra lag än Ryssland som borde oroa mer.

Med lite flyt i lottningen kan Sverige få en riktigt bra start i det första gruppspelet i EM. Seedningsgrupp 3, med Litauen, Ukraina, Polen och Lettland, ser nämligen inte alls så vass ut. De placerade sig långt bakom Sverige förra året, men gjorde bra resultat i kvalet. Samma sak gäller för övrigt Kroatien och Slovakien i seedningsgrupp 2. Serbien, Slovakien, Polen och Rumänien i samma grupp som Sverige skulle t ex inte vara helt fel.

Med tanke på spelformen (beskrivs lite längre ned i artikeln) borde det inte finnas någon omedelbar fara för Sverige, d v s risk att slås ut redan i det första gruppspelet. Bara ett lag per grupp får nämligen respass. Seedningen och lottningen har dock en stor betydelse för lagen som går vidare från det första gruppspelet, för då tar man med sig resultaten från matcherna mot de andra lagen som går vidare. Ju “enklare” motstånd i det första gruppspelet, desto bättre läge för fortsättningen.

Nästa års EM spelas i Rumäninen 11-28 juni. Det är 20 lag som deltar, och i gruppspel 1 lottas lagen in i fyra grupper (A-D) om fem lag. I varje grupp kommer det alltså att finnas ett lag från varje seedningsgrupp. Lagen i gruppen möter varandra en gång (fyra matcher per lag) och det sämst placerade laget skickas hem. Övriga fyra lag avancerar till gruppspel 2.

I gruppspel 2 slås grupperna A+B respektive C+D ihop, och bildar alltså två åttalagsgrupper. Man tar med sig resultaten från matcherna mot de lag som man redan mött (dock inte laget som slogs ut). Det blir alltså fyra nya matcher i detta gruppspel. När gruppspelet är klart kommer det verkliga nålsögat. Från vardera gruppen går nämligen bara de fyra främsta till kvartsfinal. Övriga har spelat färdigt.

Att nå kvartsfinalspelet blir gvetvis kritiskt, inte bara för att Sverige skall kunna upprepa och möjligen förbättra resultatet från 2013. Att nå kvartsfinal innebär också att chansen att kvalificera sig till OS i Rio finns kvar. Det enda europeiska lag som automatiskt kvalificerar sig till OS blir Europamästarinnorna, men de fyra länderna som kommer på plats 2-5 får möjligheten att boka en OS-biljett via ett kval. I det kvalspelet deltar 12 lag från all FIBA-zonerna och spelar om fem OS-platser.

Närmast följer alltså en spännande EM-lottning 29/11, då vi får reda på vilka lag Sverige kommer att möta i det första gruppspelet, men också vilka de sannolika motståndarna blir i gruppspel 2. Det är alldeles för tidigt att spekulera redan nu, men oavsett hur lottningen går, borde vi kunna räkna med utmärkta chanser att gå vidare från gruppspel 1. Men då får t ex ingen av nyckelspelarna hamna i skadetrubbel eller motsvarande. Orosmolnet för stunden är väl att Louice Halvarsson ännu inte kommit igång med säsongen.

Sveriges resultat de senaste åren talar definitivt för laget, liksom det faktum att det Sverige rimligen är ännu mer konkurrenskraftigt än vid EM 2013. Många spelare har tagit stora kliv i sin utveckling genom härdande internationellt spel och mycket talar också för att vi får se några spelare som gör sitt första senior-EM och som måste betraktas som förstärkningar. Jag tänker på sådana som Kalis Loyd, Amanda Zahui och inte minst Fahriya Abdi..För inte lär väl Abdi tacka nej även nästa sommar?

En och annan av spelarna i BLD lär komma med i Lasse Johanssons EM-trupp, vid sidan av utlandsproffsen. Och sannolikt får de sällskap av ett antal gästarbetare i BLD. Dajana Butulija från Sallén kan nog räkna med en plats i Serbiens lag. Och det kan också Udominate-centern Lina Pikciute göra med sitt Litauen, möjligen även hennes lagkompis i Umeå, Klaudia Lukacovicova, som representerar Slovakien. Och vem vet, kanske dyker Pamela Blomberg (Udominate) upp på EM, i så fall i Italiens dräkt. Det italienska förbundet har i alla fall hört sig för med Blomberg, som ju har både amerikanskt och italienskt pass.

Dela inlägget