Det svenska damlandslaget är kvalificerade för EM-slutspelet i Ungern och Rumänien nästa sommar.

Klart hur kommande EM-slutspel spelas

Planerna för EM i framtiden klarnar. EM 2015 för damer kommer spelas med 20 lag, men EM 2017 med 16 lag. Kvalet för damerna sker i ”fönster” under klubblagssäsongen. Herrarna spelar EM 2017 med 24 länder och med kval dit efter OS 2016.

EM 2015 för damer spelas i Ungern och Rumänien med 20 lag som delas in i fyra grupper med fem lag i varje. Lottningen dit kommer hålls i Budapest den 29 november. Då får Sverige reda på sina fyra gruppmotståndare.

Efter EM-slutspelet nästa sommar förändras upplägget. EM-kvalet kommer spelas under klubblagssäsongen där planen är att ha ”kvalfönster” under hösten 2015, vintern 2015/16 samt hösten 2016. Vad gäller EM 2017 för damer så startar budprocessen för sökande arrangörsnationer tidigt under 2015, medan vem som får arrangera beslutas i juni 2015. Svenska Basketbollförbundet undersöker just nu om det finns förutsättningar att Sverige ska söka EM 2017.

Herrarna kommer att spela kval till EM 2017 i september-oktober 2016, efter OS. EM 2015 för herrar, dit Sverige är inte kvalificerat, blir ett speciellt arrangemang. Planen var att Ukraina skulle arrangera, men det fick man ändra på med kort varsel. Nu arrangerar istället Frankrike, Kroatien, Lettland och Tyskland tillsammans. Länderna kommer stå som värd för varsitt gruppspel, sedan går slutspelet i franska Lille.

(Denna text är till stor del saxad från basketförbundets hemsida och kan läsas i sin helhet här)

Dela inlägget