Alvik utan sparkade Diamber Johnson föll i lördags mot Sallén.

Sökes: längd, en pointguard, ett självförtroende och intresserade domare

Svepet över helgen i Basketligan Dam omfattar tre av helgens matcher i huvudstaden. Och denna gång ägnar vi oss en smula åt de behov, och vissa fall önskningar, som finns hos några av lagen. Men också åt lite synpunkter på det grå lagets insatser.

Om Udominates besök i Fryshuset på fredagskvällen inför en beklämmande liten skara åskådare finns flera saker att säga. Dock inte om matchen som sådan, eftersom gästerna var ofina nog att tvåla till 08 Stockholm med 52 poängs marginal, dock utan att imponera
– Nej, det var inte vår bästa match. Vi var ganska trötta efter EuroCup, sa Umeåcentern Pikciute om sitt lags, trots siffrorna, oinspirerade insats.

08 Stockholm tillhör den grupp av lag som blir ordentligt tilltufsade av de bästa manskapen i ligan. Coach Johan Persson och spelarna har ingen lätt uppgift, och skulle vara i akut behov att förstärkning, i synnerhet i form av längd. Men något sådant är inte i sikte.
– Det blir inga importer i år. Det finns inga pengar till det, konstaterar Persson.

Det bästa Persson kan hoppas på är unga Jaiteh Darbo, som faktiskt var på väg tillbaka, men sedan skadade sig och är borta på nytt. Annars tycker man ju att klubbens ungdomar skulle kunna ställa upp och stötta sitt damligalag från läktaren, men 08 verkar ha lika svårt som de flesta andra att mobilisera sina ungdomar. Men med storleken på sin ungdomsverksamhet skulle 08 Stockholm kunna nöja sig med 10% av de egna ungdomarna som åskådare. Det skulle räcka för att fylla hallen.

Men inget av ovanstående var den mest bidragande faktorn till att det blev en bortkastad fredagskväll. Det var istället våra vänner domarnas ointresse. Bedömningar är alltid meningslöst att kritisera, för domarna gör en massa misstag, precis som spelarna. Det alla däremot förväntar sig av domare (på alla nivåer) är engagemang och vilja att göra sitt bästa, för det är det enda rättvisa mot spelare och publik.

Men kvällens domare, för övrigt två ansedda ligadomare, hade inte sin bästa dag och hade förmodligen velat vara på någon annan plats. Deras viljelösa prestation resulterade i en match, där knuffandet och vevandet med armar och händer fick anta proportioner bortom anständighetens gräns. Och spelarnas förmåga att anpassa sig är som bekant omedelbar. Det blev en orgie i regelvidrigheter, av vilka de flesta fick passera utan åtgärd. Förvånade åskådare kunde konstatera att bortalaget totalt ådömdes 10 fouls i matchen, varav tre drabbade en spelare från långt ner på bänken, som var på planen några minuter sent i matchen, Övriga spelare samlade alltså på sig totalt sju! Och jag kan försäkra att det vevades och höggs i parti och minut. Mitt förslag till åtgärd är det här: Låt de domare som normalt dömer i BLH stanna i den ligan. Låt damernas liga dömas av dem som är tända på uppgiften, de som ser det som en ära att få döma på den nivån och som där är beredda att göra sitt yttersta.

Om 08 Stockholm är i behov av storlek så är det en pointguard som är Sallén Baskets primära önskan. De behöver inte en sådan för att överleva i ligan, men absolut för att kunna hävda sig med toppkonkurrenterna. Och coacherna, Bosse Eriksson och Sonja Entzenberg, konstaterar med en mun att det är målet. Någon ekonomisk risk kommer man dock inte att ta.
– Det kan ju hända att det inte blir av, och då spelar vi med det vi har, kommenterar Eriksson saken.

En vass pointguard skulle förstås göra mumma för Uppsalalagets spel. Då skulle de bättre kunna utnyttja sina stora spelare och få fler offensiva alternativ. Inte minst skulle den fenomenala Butulija bli ännu mer värdefull för laget med en sådan kompis på bakplanen. Butulija, som skickade i 32 poäng i segermatchen 71–60 mot Alvik i lördags, kan visserligen sänka ett lag helt på egen hand, men mot de bästa kommer det inte att räcka. För att få ut potentialen i laget och hos spelarna, för hos Sallén finns fler än Butulija, behövs det nämnda tillskottet.

Mot Alvik saknade Eriksson Christy Bacon, som var på tv-inspelning. Särskilt led lagets defensiv av hennes frånvaro. Det var däremot anfallsspelet som knöt sig i början, men sedan tog man greppet om matchen och tog en ohotad seger, dock utan att helt kunna skaka av sig nykomlingen. På det hela taget var Eriksson nöjd med sitt lags insats, vilket är det bästa betyg Alvik kan få. Även om man skickat hem sin ena amerikanska är det få lag som kommer till Åkeshovshallen och tar hem en enkel seger. Som så många andra var Bosse Eriksson imponerad av nykomlingen:
– De spelar riktigt bra och det är kul att de släpper fram så många unga tjejer, som spelar helt respektlöst.

Unga Klara Lundquist gjorde åter en uppseendeväckande insats, sin bästa i ligan hittills, med 20 poäng och hela tio returer. Att antalet turnovers drog iväg till sex blir hon nog förlåten för. Hela laget samlade på sig 20, vilket förstås beror på bristande rutin. Och den saken var det som avgjorde matchen. Salléns rutinerade gäng höll ihop trots lite motvind, och gjorde det som behövdes. I Diamber Johnsons frånvaro fick inte bara Lundquist mer svängrum, hon till och med tog tag i spelet och styrde laget från bakplanen, en sak som i sig är imponerande. Intressant är också att se vad hennes oförskräckta framfart betyder för de övriga unga nykomlingarna. Lagkamraterna smittas av exemplet och vågar saker som många ligavana spelare inte skulle ha en tanke på.

Helgen avslutades med ytterligare en 08-match, denna gång mot gästande Telge Basket. Dambasketens forna storhet har ju haft en väldig uppförsbacke i början av säsongen, men lyckades på söndagen i alla fall stoppa blodflödet när man vann med klara 66–42. I ärlighetens namn är dock inte 08 en särskilt bra värdemätare för lag som har ambitioner. Stockholmarna får nu slicka såren och träna ordentligt fram till nästa match, som infinner sig först om två veckor. Då blir det en riktig bottenfinal mot Solna Vikings.

Telge är efter sina fyra förluster i behov av en rejäl boost vad gäller självförtroendet. I inledningen av matchen mot 08 lyste ängsligheten med ett påtagligt sken. Anfallsspelet haltade betänkligt. Det var dålig rörelse och alldeles för lite att våga och utmana. Inte minst märktes det på antalet turnovers, som stod som spön i backen. Telge samlade på sig totalt 26 och hemmalaget 20, siffror som man får ta med en nypa salt i den här matchen som var av synnerligen tvivelaktig kvalitet. Sannolikt hann inte statistikföraren med i svängarna, när bollinnehavet ibland växlade flera gånger på motsvarande antal sekunder.

Telge höll dock stånd i försvaret, pressade så mycket de kom åt och säkerställde att returerna hamnade på rätt ställe. Och ångesten lättade också, i takt med att treorna regnade. Telge satte tolv av sina 26 trepoängsförsök, vilket ger den mäktiga procenten 46%. Telge tackade och tog emot när motståndarna inte hann med i svängarna i sitt försvarsspel. Det var inte bara att treorna var vidöppna. Det fanns oftast också gott om tid att ställa in siktet innan man behövde avlossa. Knutar kan lösas upp på olika sätt, och att sätta treorna är väl så gott som något.

Telge får nu i alla fall lite andrum och har i sin nästa match Solna, som är enda ligalag utan någon vinst, vilket ger möjlighet att ytterligare förbättra självkänslan inför drabbningarna med de bättre lagen. Möjligen kan det också bidra om man sätter realistiska målsättningar för säsongen. Det är omöjligt att se att Telge, med det de har har att spela med, skall kunna vistas i toppen av tabellen, än mindre sikta på guldet. Men en och annan skalp kommer de att kunna ta, om och när de får allt att stämma.

Samtliga helgens resultat i Basketligan dam:
Eos–Visby 73–55
Alvik–Sallén 60–71
Norrköping–Northland 42–76
Solna–Udominate 52-74
08 Stockholm–Telge 42-66
Mark–Akropol 81–75

Dela inlägget