Tommie Hansson och Sundsvall Dragons letar nyförvärv.

Sundsvall har stora förhoppningar – nyförvärv på ingång

Efter tisdagens klara seger mot Solna, med 113-80 på bortaplan, hittar man Sundsvall Dragons i ligatabellens mitt med 5-4 i matcher. Den positionen är dock inget som faller i smaken och det är tänkt att det snart skall bli ändring på det.

I slutet av den här veckan beräknas Dragons offentliggöra namnet på den spelare som skall lyfta laget ytterligare en nivå.

Det berättade nye coachen, Tommie Hansson, efter Solnamatchen. Något namn gav han inte, men vi kan nog slå fast att det handlar om en högklassig amerikansk forward som tar den plats som Miklos Szabo lämnade. Sundsvall bröt ju nyligen kontraktet med honom på grund av ungrarens elaka fotskada, som kommer att hålla honom från planen under lång tid. Med ett starkt nytillskott får man anta att Dragons har goda förhoppningar för den här säsongen?
– Ja, det har vi, säger Hansson till basketsverige.se utan att tveka och med en ton som antyder att han verkligen menar vad han säger.

Med en riktigt vass fyra som kompletterar Baeringsson, Barton, Akeem Wright och Sigurdarson får de en slagkraftig startfemma, och har material på bänken som klarar av att ta avbytarpassen. Vi får se hur långt det räcker för Sundsvall, som stuvas om den här säsongen med anledning av coachbytet. Hansson håller på att bryta upp delar av det spel som präglat Dragons många år under Öqvists ledning. Förmodligen är det en fin motivator för spelarna att mötas av något nytt och kan ge en nytändning.
– Jag måste säga att spelarna, av vilka många varit med i laget under flera år och skapat bestämda vanor på planen, hanterar omställningen jättebra. Det är redan mycket som fallit på plats, säger Tommie Hansson.

Man får intrycket av att Hansson stuvat om mest i försvaret, för utan tvekan känner man igen mycket av det som länge representerat Sundsvall i anfallsspelet. Det går kvickt, bollen flyttas på ett bra sätt, och laget är exceptionellt bra på att trycka ihop motståndarförsvaret, eller få dem ur position, och sedan hitta de fria skyttarna. Och det var anfallsspelet som visade vägen mot Solna, där Sundsvall hittade rytmen i tredje perioden och malde ned motståndet. Och coachen var förstås nöjd med lagets prestation framåt:
– Offensivt gjorde vi en fantastisk match. Det är svårt att försvara sig mot oss när vi gör rätt saker i anfallsspelet och verkligen utnyttjar våra skyttar. Försvaret var däremot inte helt i sin ordning, men det beror nog på att vi inte haft match på tolv dagar. Tyvärr är ju spelschemat lite ryckigt, menar Hansson.

Det är ju inte bara islänningarna som kan skjuta bollen i Sundsvall, som är ligans näst bästa lag i trepoängsskyttet. William Gutenius hade till exempel 5/6 på treorna mot Solna (hela laget hade imponerande 57%) och snittar 48% den här säsongen. Wright har också en bra förmåga bakom linjen, men det blir ju inte så många treor över till honom. Dessutom har han ju sin stora styrka i förmågan att ta bollen till korgen och är en utmärkt returtagare. Det var egenskaper som man letade efter när han rekryterades.

Skillnaden mellan Solna och Sundsvall är framför allt att det förra är ett lågbudgetalternativ, som den här säsongen saknar kvalitetsimporter av spetskvalitet, spelare som kväll efter kväll bidrar med 20 poäng och en massa andra nyttigheter. Den här kvällen var bara Alex Lindqvist riktigt bra i Solna. Han producerade 25 poäng men var alldeles för ensam. Dragons har däremot den nödvändiga spetsen, och inte bara en enda. Det är spelare som bär laget match efter match, och snart kommer ytterligare en. Då får vi se vad Dragons kan åstadkomma.

Matchfakta:
Solna–Sundsvall 80–113
(22–22, 23–30, 18–33, 17–28)
Poäng, Solna: Alexander Lindqvist 25, Tim Schüberg 8, James Washington 8, Jonathan Gunnarsson 8, Marcus Damas 8, Nathan Dawit 7, Miguel Montanana 7, Daniel Johansson 4, Serkan Inan 3, Sigurdur Thorsteinsson 2.
Sundsvall: Hlynur Baeringsson 20, Akeem Wright 20, Jakob Sigurdarson 20, Charles Barton 17, William Gutenius 15, Ragnar Nathanaelsson 7, Aegir Steinarsson 7, Daniel Eliasson 5, David Niklasson 2.
Publik: 728.

Uppsala–Nässjö 82–72
(25–17, 18–18, 20–16, 19–21)
Poäng, Uppsala: Axel Nordström 23, Liam Rush 14, Olouma Nnamaka 13, Thomas Jackson Jr 13, Mannos Nakos 8, Lukas Friberg 5, Odin Lindell 4, Rickard Eriksson 2.
Nässjö: Brenton Butler 15, Wictor Grenthe 11, Zarko Jukic 10, Tanju Yulman 9, Goran Pantovic 6, Dartaye Ruffin 6, Karim Wazzi 5, Mathias Liljeqvist 4, Kristian Heder Ternell 4, Aleksa Solevic 2.
Publik: 582.

LF Basket–Norrköping 84–74
(30–20, 21–20, 17–15, 16–19)
Poäng, LF Basket: Jaraun Burrows 24, Alex Wesby 18, Haukur Pålsson 15, Alexandros Sigkounas 10, Christopher Ryan 8, Tim Kearney 4, Adam Rönnqvist 3, Jonathan Person 2.
Norrköping: Joakim Kjellbom 17, Dominique Morrison 16, Mikael Lindquist 13, Toni Prostran 11, Magisto Arop 10, Pawel Mroz 4, Gustav Sundström 3.
Publik: 1 720.

Jämtland–Örebro 83–75
(28–16, 18–14, 16–23, 21–22)
Poäng, Jämtland: Trevor Gruis 25, Tyler Peters 16, Jesper Eliasson 12, Andreas Person 10, Mario Pesut 8, Niklas Larsson 7, Andreas Karlsson 5.
Örebro: Mikkel Plannthin 16, Darris Santee 13, Clifford Colimon 11, Randall Hanke 11, Johan Löfberg 10, Sean Smith 9, Olle Mellström 3, Mikael Axelsson 2.
Publik: 763.

Dela inlägget