Det är svårt att se ljuset i tunneln när en vardag beståendes av frakturer, sträckningar och stukningar skymmer din syn. Skadehelvetet bränner Oklahoma City Thunder allt tydligare, och frågan är inte hur utan vem som ska frälsa dem under den svåraste perioden i dess historia. OKC har varit en av NBA:s mest framgångsrika franchises de senaste säsongerna. Det nya kapitlet anno 2014/2015 har dock snarare spelats upp i moll än i dur, då skador i allmänhet, men de på Kevin Durant och Russell Westbrook i synnerhet, har förstört allt vad titelambitioner innebär. Likt en fallande stjärna har Thunder gått från att vara en seriös titelaspirant till att bli en tveksam slutspelskandidat. Frustrationen nådde zenit när Perry Jones och Andre Roberson anslöt till resterande inlagda och laget förlorade skamfullt mot Brooklyn Nets. Det blev inte bättre när två av lagets ledande veteraner, Kendrick Perkins och Serge Ibaka, aktivt frös ut Reggie Jackson efter dennes överdrivet forcerande försök till comeback. Nämnde Jackson gjorde sin första match från start mot Brooklyn Nets efter en jobbig vristskada och har sedan dess snittat 18 skottförsök per match, varav 38 % har genererat i poäng. Lägg även till den förödmjukande siffran på 28 % från perimetern och du förstår snabbt varför ett frustrerande missnöje börjar infektera truppen. Visst är det förståeligt att forcera en ”inskjutning” vid en återkomst, men guardens aggressiva approach har börjat ställa frågor: gör han detta för lagets bästa eller vill han bara förbättra sina siffror inför kommande sommars restricted free agency? Enligt rykten och rapporter kräver 23-åringen ett fetare lönekuvert och en viktigare roll – oavsett vilket lag han hamnar i.

***

 Som ni förstår är inte omständigheterna de bästa i OKC. Med en deformerad och omkastad agenda är inget längre garanterat. Det kan räcka med 50 vinster för att laget ska bli seedade åtta i konferensen. Kevin Durant kan komma att missa ytterligare 25 matcher, om inte fler. Russell Westbrook är borta i minst fyra veckor till. Thunders vara eller icke vara bryts ner i hur snabbt den dynamiska duon återkomma till parketten. Lösningen bryter även upp fler funderingar: Hur bra är egentligen Perry Jones? Av resterande Thunder-spelare är Serge Ibaka den mest fulländade och Reggie Jackson, ja, han har ändå den bredaste offensiva arsenalen. Perry Jones är dock onekligen den mest intressanta pjäsen och kanske nyckeln till framgång. Natten då Westbrook fick en fraktur i handen gjorde Jones 32 poäng i en jämn match mot Los Angeles Clippers. Två dagar senare gjorde han 23 poäng i vinsten mot Denver Nuggets. Mot Brooklyn sänkte han, blygt nog, 16 poäng. Ändå var det tre matcher i rad som han slog sitt tidigare karriärbästa på 14 poäng. Han är ett sparkapital av enorma mått. Detta rekord sopades undan lika lätt som han visade prov på en fantastisk kombination av både storlek och rörlighet. Det var inte svårt att förstå varför han rankades som en av landets största talanger inför draften 2012. Med en längd på 211 centimeter och en räckvidd på över 218 centimeter har Jones storleken att spela inside och både de fysiska och tekniska egenskaperna för att dominera över hela perimetern. För att förstå vad jag pratar om får ni gärna läsa New York Times fyra år gamla reportage. När reportaget skrevs var den dåvarande 19-åringen en av landets största talanger och förutspåddes bli en topp fem-pick i 2011 års draft. Han valde dock att stanna ytterligare ett år på Baylor University för att mogna. 2012 ansågs han fortfarande bli en hyfsat hög lottery pick. Thunder draftade honom med den 28:e picken. Vissa lag blev avskräckta av hans knäproblem. Andra av hans lågmälda och tillbakadragna personlighet. Var han verkligen redo för spel i världens bästa liga? Viktigt att påpeka är att Thunder behövde någon som skulle acceptera läget. Det är ofta väldigt otacksamt att vara Kevin Durants rake ersättare på golvet, och då finns det inte plats för fler alfa-hannar. Perry Jones var spelaren som hade förmågan att göra allt, men behövde inte. En stortalang utan ett ego.

***

Den kommande tiden kommer att bli ett vitalt test för OKC – inte bara för Jones, utan för hela laget och organisationen. Det är ett post Durant-och Westbrook-scenario som utspelar sig och de förlitar sig på låga picks från första rundan (läs: Perry Jones, Reggie Jackson och Andre Roberson) och de som tillkommit i James Harden-traden (läs: Steven Adams, Jeremy Lamb och Mitch McGary). Russell Westbrook och Kevin Durant kan säkert leda Oklahoma City Thunder till en titel inom en snar framtid. Men planerna går i kras om inte Perry Jones, Reggie Jackson, Serge Ibaka och Steven Adams får de att överleva den närmaste tiden. November månad kommer säkerligen vara ”a month to remember” i Oklahoma.

Blogg: “Remember, rememeber, the fifth of November”

Det är svårt att se ljuset i tunneln när en vardag beståendes av frakturer, sträckningar och stukningar skymmer din syn. Skadehelvetet bränner Oklahoma City Thunder allt tydligare, och frågan är inte hur utan vem som ska frälsa dem under den svåraste perioden i dess historia.

OKC har varit en av NBA:s mest framgångsrika franchises de senaste säsongerna. Det nya kapitlet anno 2014/2015 har dock snarare spelats upp i moll än i dur, då skador i allmänhet, men de på Kevin Durant och Russell Westbrook i synnerhet, har förstört allt vad titelambitioner innebär. Likt en fallande stjärna har Thunder gått från att vara en seriös titelaspirant till att bli en tveksam slutspelskandidat. Frustrationen nådde zenit när Perry Jones och Andre Roberson anslöt till resterande inlagda och laget förlorade skamfullt mot Brooklyn Nets.

Det blev inte bättre när två av lagets ledande veteraner, Kendrick Perkins och Serge Ibaka, aktivt frös ut Reggie Jackson efter dennes överdrivet forcerande försök till comeback. Nämnde Jackson gjorde sin första match från start mot Brooklyn Nets efter en jobbig vristskada och har sedan dess snittat 18 skottförsök per match, varav 38 % har genererat i poäng. Lägg även till den förödmjukande siffran på 28 % från perimetern och du förstår snabbt varför ett frustrerande missnöje börjar infektera truppen. Visst är det förståeligt att forcera en ”inskjutning” vid en återkomst, men guardens aggressiva approach har börjat ställa frågor: gör han detta för lagets bästa eller vill han bara förbättra sina siffror inför kommande sommars restricted free agency? Enligt rykten och rapporter kräver 23-åringen ett fetare lönekuvert och en viktigare roll – oavsett vilket lag han hamnar i.

***

 Som ni förstår är inte omständigheterna de bästa i OKC. Med en deformerad och omkastad agenda är inget längre garanterat.

Det kan räcka med 50 vinster för att laget ska bli seedade åtta i konferensen. Kevin Durant kan komma att missa ytterligare 25 matcher, om inte fler. Russell Westbrook är borta i minst fyra veckor till. Thunders vara eller icke vara bryts ner i hur snabbt den dynamiska duon återkomma till parketten.

Lösningen bryter även upp fler funderingar: Hur bra är egentligen Perry Jones?

Av resterande Thunder-spelare är Serge Ibaka den mest fulländade och Reggie Jackson, ja, han har ändå den bredaste offensiva arsenalen. Perry Jones är dock onekligen den mest intressanta pjäsen och kanske nyckeln till framgång.

Natten då Westbrook fick en fraktur i handen gjorde Jones 32 poäng i en jämn match mot Los Angeles Clippers. Två dagar senare gjorde han 23 poäng i vinsten mot Denver Nuggets. Mot Brooklyn sänkte han, blygt nog, 16 poäng. Ändå var det tre matcher i rad som han slog sitt tidigare karriärbästa på 14 poäng. Han är ett sparkapital av enorma mått. Detta rekord sopades undan lika lätt som han visade prov på en fantastisk kombination av både storlek och rörlighet. Det var inte svårt att förstå varför han rankades som en av landets största talanger inför draften 2012.

Med en längd på 211 centimeter och en räckvidd på över 218 centimeter har Jones storleken att spela inside och både de fysiska och tekniska egenskaperna för att dominera över hela perimetern. För att förstå vad jag pratar om får ni gärna läsa New York Times fyra år gamla reportage.

När reportaget skrevs var den dåvarande 19-åringen en av landets största talanger och förutspåddes bli en topp fem-pick i 2011 års draft. Han valde dock att stanna ytterligare ett år på Baylor University för att mogna. 2012 ansågs han fortfarande bli en hyfsat hög lottery pick.

Thunder draftade honom med den 28:e picken.

Vissa lag blev avskräckta av hans knäproblem. Andra av hans lågmälda och tillbakadragna personlighet. Var han verkligen redo för spel i världens bästa liga?

Viktigt att påpeka är att Thunder behövde någon som skulle acceptera läget. Det är ofta väldigt otacksamt att vara Kevin Durants rake ersättare på golvet, och då finns det inte plats för fler alfa-hannar. Perry Jones var spelaren som hade förmågan att göra allt, men behövde inte. En stortalang utan ett ego.

***

Den kommande tiden kommer att bli ett vitalt test för OKC – inte bara för Jones, utan för hela laget och organisationen. Det är ett post Durant-och Westbrook-scenario som utspelar sig och de förlitar sig på låga picks från första rundan (läs: Perry Jones, Reggie Jackson och Andre Roberson) och de som tillkommit i James Harden-traden (läs: Steven Adams, Jeremy Lamb och Mitch McGary).

Russell Westbrook och Kevin Durant kan säkert leda Oklahoma City Thunder till en titel inom en snar framtid. Men planerna går i kras om inte Perry Jones, Reggie Jackson, Serge Ibaka och Steven Adams får de att överleva den närmaste tiden.

November månad kommer säkerligen vara ”a month to remember” i Oklahoma.

Dela inlägget