Johanna Källman sköt i 15 poäng mot Akropol.

Dolphins damer i en ny fas

Efter en radda år som assisterande på klubbens herrlag har Jesper Sundberg i år tagit sig an Norrköpings damer. Han ser lite pressad ut efter måndagens knappa seger på bortaplan mot nykomlingen Akropol. Inte undra på det. Dolphins vann efter stora besvär med 65-61. Coachen och laget kom undan med blotta förskräckelsen.

Dolphins satsning på damerna den här säsongen är avsevärt mindre än förra året och ledde ju bl a till att Lasse Johansson tackade för sig. Med sitt stora klubbhjärta ryckte då Sundberg in och axlade manteln. Han pratar om sig själv som “rookie-coachen”, och säger att han inte på något sätt kan mäta sig med företrädaren, men menar samtidigt att skillnaden mot att coacha herrar verkligen inte är stor. Och att det nya uppdraget är kul är han noggrann med att påpeka. Men de är det knappast en angenäm sits Sundberg har hamnat i.

Borta är den stora stjärnan, Elisabeth Egnell och att det finns färre heltidsavlönade spelare har givetvis inverkan på möjligheterna att hävda sig i ligan, men påverkar också på andra sätt. Proffsbristen försämrar t ex kvaliteten på träningarna i allmänhet och gör att morgonträningarna måste genomföras med färre deltagare. Totalt sett är träningsmängden ändå densamma som tidigare. Men Sundberg vill gärna se det positiva och säger att å andra sidan så ger ju den nya situationen mer utrymme för de yngre svenska spelarna.

Efter SM-guldet 2013 och finalspel i våras var det inte väntat att ett lag som Dolphins skulle ha fullt sjå med liganykomlingar som inte har vässat sina trupper med skaror av amerikanska spelare och andra importer. Men så har det blivit och sådant händer ibland i sportens värld. Dolphins damlag är i en ny fas. De föll ju nyligen hemma mot 08 Stockholm och enligt Sundberg var det en väckarklocka för hans lag.
– Om vi inte hade haft erfarenheten från 08-matchen med oss, tror jag att vi hade förlorat idag (mot Akropol), säger Jesper Sundberg uppriktigt.
Den typ av som nykomlingarna spelar är ju inte direkt det som de etablerade lagen är beredda på eller är vana att möta. Det är ett väldigt kämpande med näbbar och klor i försvaret, mycket chanstagningar och byten på alla screens. Framåt handlar det väldigt mycket om attacker och att utmana 1-1.
– Vi visste att det skulle bli svårt idag, att de är orädda och spelar tufft. Akropol är ju det lag som skjuter mest straffar av alla lag i ligan, säger Sundberg.

Det var en match där båda lagen bjöd motståndarna i avsevärda delar och verkligen gav dem chansen att vinna matchen. Akropol hade alla möjligheter, men tog inte chanserna som gavs framåt. Att missa  nästintill ett tvåsiffrigt antal lay-ups och bara sätta 11/20 av straffarna fungerar inte. Det är ju det “smör och bröd” som är basen i poänggörandet. Dolphins å sin sida kastade bort förfärande 28 bollar i matchen, men lyckades ändå avgå med segern. Dolphins kan tacka två spelare för segern: Pernilla Hansonsom dominerade returtagningen (14) och Johanna Källman, som gjorde sin grej offensivt. Källman drog i sina pull-up jumpers med hög procent när det som mest behövdes.

Norrköping lider i hög grad av att deras största spelare Tanya Massamba ännu är långt från formen. Hon plågas av hälsporre och är ordinerad så mycket vila som möjligt. De insatser som Massamba kan göra är ändå viktiga för laget, trotsatt både kondition och timing har blivit lidande av skadebekymren. Hon kommer fel in i situationerna, men när hon är tillbaka i fullt sving kan Dolphins vidga sitt spel. Med någon inside att dumpa in bollen till kan anfallsspelet varieras mer. Allt går inte som på räls för Sundberg och Dolphins just nu, men laget kommer ändå att ta de segrar som behövs när de hittar formerna i lite högre grad.
– Jag är inte orolig för vår kapacitet. Vi är tillräckligt bra för att hota alla lag och kommer att bli allt bättre ju längre säsongen lider. Det vi måste bli bättre på är att bli mer konsekventa i vårt fokus. Vi måste upp på en annan mental nivå, säger Sundberg.

Det finns ingen annan väg för Dolphins damer än att gräva där man står, vilket i hög grad gäller även andra lag i ligan. I synnerhet i tider av krympande resurser finns ingen annan råd. Särskilt hårt drabbas de lag där klubben har både herr- och damlag på den högsta nivån. I likhet med Norrköping är det ju Södertälje, Solna och i viss mån Uppsala som “kör dubbelt”. I Uppsala är det ett lite annorlunda upplägg, där båda lagen ryms inom paraplyet KFUM Uppsala Basket, men där damlaget, Sallén Basket, mer “lever sitt liv” än i de tre andra klubbarna. Det är ingen som helst tvekan om damlagen kommer lite på undantag när det finns ett herrelitlag i klubben. Medan man i herrlagen staplar importer och andra värvningar på varandra, sker inte i närheten av motsvarande satsningar på damsidan. Den uppenbara anledningen är att herrbasketen genererar mer intresse, mer resurser i form av sponsorer etc., men utan tvekan är det så att ett jämnställt tänkande på många håll lyser med sin frånvaro.

Det är förstås synd, med tanke på att det faktiskt är damerna som har gett den svenska basketen ett lyft på den internationella nivån, inte minst genom damlandslagets EM-framgångar och genom dess starka individuella profiler. Det visar ju att varje satsad krona på damsidan är väl investerad. De två särklassiga lagen i ligan för närvarande, Northland och Udominate, är exempel på klubbar där det är dambasketen och inget annat som det handlar om. Varje krona som dars in spenderas på damerna. När nuvarande Northland skiljdes från herrarna infann sig några svåra år, men på sikt har de onekligen visat att dambasketen kan stå på sina egna ben på ett framgångsrikt sätt, och likadant är det i Umeå.

Matchfakta:
Akropol–Norrköping 61–65

(17–15, 11–14, 14–20, 19–16)
Poäng, Akropol: Cecilia Ferm 22, Jovana Ciric 16, Özlem Alkan 14, Nina Baresso 6, Maria Melkon 2, Alexandra Kitsou.
Norrköping: Johanna Källman 15, Sigrun Amundadottir 13, Pernilla Hanson 11, Malin Aasa 10, Tanya Massamba 10, Georgia De Leeuw 6.
Publik: 105.

Dela inlägget