Fotograf: Bildbyrån

Nässjö kräver omspel efter domarmiss: “Påverkar matchens utgång”

Nässjö Basket kräver att deras match mot Norrköping Dolphins i tisdags ska spelas om efter domarmissar som påverkade matchens utgång. Se det omtalade klippet på basketsverige.se.

– Vi protesterar mot ett regelfel som är i slutet av matchen som påverkar matchens utgång väldigt mycket, säger sportchefen Ulf Classon till Sveriges Radio P4 Jönköping.

Nässjö förlorade matchen med 74–77 och menar att domaren felaktigt tilldelade Norrköping två straffkast i slutet.
– Det har hänt förut i svensk basket att det har blivit omspel, och även i andra idrotter. Så det hoppas vi på, säger Classon.

Senare under torsdagen kom beskedet att protesten avslås.

Svenska Basketbollförbundets ledningsgrupps beslut:

”KFUM Nässjö IA hänvisar till KAP 12 § 2.2 i Svenska Basketbollförbundets Tävlingsbestämmelser: ”Under matchens slutskede kan domaren utföra ett regelfel som påverkar och avgör matchens utgång. Beslut om omspel kan fattas där ett regelfel avgör matchen till fördel för ett lag.”

Svenska Basketbollförbundets ledningsgrupp har den 16 oktober behandlat ovan rubricerat ärende. Efter att ha tagit del av yttrande från domare i matchen kan ledningsgruppen konstatera att domaren bedömt den aktuella händelsen som KFUM Nässjö tar upp i sin protest som ett skottförsök.

Ledningsgruppen hänvisar detta till Svenska Basketbollförbundets tävlingsbestämmelser KAP 12 §2.1: ”2.1 Protester som grundar sig på domarens bedömning
Domarens suveränitet är orubblig i tävlingsmatcher. Protester som grundar sig på domarens bedömning i matchsituationer godkänns inte.”
Ledningsgruppen beslutar: Att avslå protesten.”

Dela inlägget