Efter spelskandalerna – alla spelare tvingas skriva på kontrakt

Inför starten av årets ligasäsong tvingas alla spelare att skriva på ett kontrakt mot spelfusk.
– Det är helt sjukt att det gått så långt, säger LF-spelaren Adam Rönnqvist.

Efter de senaste årens spelskandaler i Basketligan så har Svenska basketbollförbundet tröttnat. Inför årets säsong har alla spelare, både i herr- och damligan tvingats skriva på ett kontrakt där man bland annat lovar att inte spela på matcher i ligan, men också att man måste rapportera allt misstänkt till förbundet.
– Alla har skrivit på det, både spelare, funktionärer och domare. Alla som har något med matchen att göra. Vi tror att det är viktigt att alla är medvetna om att det har förekommit och vi gör det för att vi ska få en rättvis och schyst sport utan misstankar, säger Tävlingsutskottets ordförande Mats Carlsson till Sportbladet.

Vad händer om man inte skriver under?
– Då får man inte spela. Det är ett krav för alla och vi kommer att titta så att det är underskrivna i samband med matcherna.

Så här säger LF Baskets guard till Sportbladet om beslutet:
– Det är helt sjukt att det gått så långt att vi måste skriva på sådana här avtal. Det borde vara en självklarhet för alla spelare och domare att inte betta på sina egna matcher. De tidigare betting-skandalerna drar skam över sporten och hela basketligan.

För att formulera kontraktet har basketförbundet tagit hjälp av Riksidrottsförbundet.

Dela inlägget