Sverige föll efter ny förlängningsrysare

Sverige var på väg mot en jättebragd i Riga, men i absolut sista sekunden kunde Lettland ordna förlängning – och sedan vinna med 79-76.

Det svenska herrlandslaget i basket har verkligen inte marginalerna på sin sida den här sommaren. Förra veckan åkte man på en blytung övertidsförlust mot Rumänien, och i kväll var det dags igen. Sverige hade gjort en exemplarisk insats och såg i slutsekunderna ut att också bärga en mycket viktig seger. Men med blott några hundradelar kvar på klockan kunde Kaspars Berzins tippa i en offensiv retur som betydde 65-65.
– Allt gick så fort. De slängde bollen och fick returen och fick ta ett taskigt skott som blev en airboll, men det blev en perfekt pass och de kunde lägga i den. Det var väldigt sjukt hur det slutade, det ska egentligen inte hända. Vi hade dem där vi ville, men vi hade väl otur i slutet. Det känns väldigt snopet, säger Joakim Kjellbom som satte 19 poäng till Sportbladet.

Väl i förlängningen var Lettland det starkaste laget och efter 45 spelade minuter lyste 79-76 på resultattavlan i Riga. En mycket jobbig förlust för Sverige som nu är piskade att slå Rumänien på söndag i Borås med minst fem poäng, för att hoppet om ett nytt EM-slutspel ska leva vidare. Rumänien som tidigare under onsdagskvällen vände underläge mot Slovakien till seger med 90-86.
– Jag är mycket bedrövad, men jag är precis lika stolt. Trots ett antal skador, trots att vi möter ett väldigt bra lag på bortaplan så gör vi en fantastisk insats i 39 minuter och 57 sekunder. Att Lettland lyckas få till en förlängning i det läget, det händer en gång på miljonen och nu hände det oss, säger förbundskapten Vedran Bosnic till förbundets hemsida.

Matchfakta:
Lettland–Sverige 79–76 efter förl.
(17–18, 12–19, 22–13, 14–15, 14–11)
Poäng, Lettland: Kaspars Berzins 23, Janis Strelnieks 14, Dairis Bertans 8, Rolands Freimanis 7, Janis Timma 7, Janis Blums 6, Martins Meiers 6, Kristaps Janicenoks 4, Aigars Skele 4.
Sverige: Joakim Kjellbom 19, Anton Gaddefors 15, Alexander Lindqvist 13, Tobias Borg 11, Jonathan Person 9, Ludvig Håkanson 4, Tom Lidén 4, Brice Massamba.
Publik: 5 214.

Dela inlägget