Vinna eller försvinna för Sverige i kväll

Det är verkligen kniven mot strupen för det svenska landslaget när man ställs mot Slovakien i kväll. Förlust och chansen att spela EM nästa sommar är borta.
– Vi behöver fortsätta kämpa, säger den svenska förbundskaptenen Vedran Bosnic.

Slovakiska tv-kanalen Slovak Sport direktsänder matchen, men det är mycket osäkert i fall den går att se på webben. Uppkast är i alla fall klockan 18.00. Kanske går den att se här!

Förlusten mot Rumänien i onsdags innebär att Sverige har grävt sig en liten grop i EM-kvalet. Första steget ut ur den gropen tas genom att vinna borta mot Slovakien i kväll.

Sverige och Slovakien är 0–2 i matcher medan Lettland och Rumänien är 2–0. Lettland har hittills motsvarat sitt favoritskap i gruppen med säker vinst mot Sverige och klar vinst mot Slovakien. Rumänien vände 13–27 efter första perioden borta mot Slovakien till vinst 81–69. Det följde Rumänien upp med vinst hemma mot Sverige, 77–72 efter förlängning.

Det lag som förlorar kvällens match ligger riktigt illa till, medan det lag som vinner ger sig själv en vettig chans att slåss om en plats i EM 2015.
– Vi behöver fortsätta kämpa, vi behöver fortsätta med intensiteten i försvar och hitta lite bättre lösningar i anfall. Om vi har rätt fokus, rätt intensitet och fattar bra beslut kan vi absolut vinna. Samtidigt är Slovakien ett lag som är på ungefär samma nivå som vi, det är inget lag vi kan ta lätt på, säger Vedran Bosnic.

Slovakien släpper in över 80 poäng per match i snitt, det är ingen bra metod för att vinna matcher i ett EM-kval. Sverige släppte in 62 mot Lettland och 66 mot Rumänien vid full tid, 77 efter förlängningen.

Sverige har hittills satt 35 procent av sina skott medan Slovakien släppt in 48 procent av motståndarnas skott. Tobias Borg gjorde elva poäng mot Lettland, men missade matchen mot Rumänien på grund av skada. Martin Pahlmblad och Jonathan Person är Sveriges näst bästa poängplockare med tio poäng per match i snitt.
– I matchen mot Rumänien har vi en period på 20 minuter då vi håller dem på 18 poäng. Då spelar vi väldigt bra försvar, med hög intensitet och mycket energi. Vi spelade bra försvar ungefär 80 procent av matchen, kan vi spela så i 40 minuter ser det ljust ut, säger Bosnic.

Vad gäller anfallsspelet så lider Sverige mycket av skadan på Christian Maråker. Maråker är erfaren och vet hur man gör poäng på internationell nivå. Utan Maråker tvingas man hitta lite andra lösningar. Ovanpå det är Tobias Borg fortfarande skadad och det är oklart om han kan spela mot Slovakien.
– Vi får se hur det blir med Tobbe, vår läkare avgör om han kan spela eller inte. Men det vore bra om han kan det, Tobias är kvick och kreativ, han skapar lägen både för sig själv och för andra. Sedan missade vi tio straffkast mot Rumänien och hade en hel del skottlägen som vi behöver sätta. Vi behöver bra fokus och bra beslut i anfall också, säger Bosnic.

(Detta är till stor del ett pressmeddelande från Svenska basketbollförbundet)

Dela inlägget