Tobias Borg missade matchen mot Rumänien på grund av skada. Mot Slovakien var han dock tillbaka.

Drömmen om EM lever – Sverige slog Slovakien

Med kniven mot strupen tog det svenska herrlandslaget i basket en nödvändig vinst borta mot Slovakien, men det satt långt inne. Segersiffrorna skrevs till 75-72.
– Det som räknades i dag var vinsten, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

Sverige var piskade att vinna söndagskvällens EM-kvalmatch i Pezinok mot Slovakien, för att drömmen om ett nytt EM-slutspel skulle leva vidare. Inledningsvis såg det dock mörkt ut. Slovakien var glödheta bakom trepoängslinjen ock gick ifrån till 24-16 i slutet av den första perioden. Men svenskarna gav sig inte och i halvtid hade hemmalagets ledning ätits upp, 40-40.

Direkt i period nummer tre visade Sverige vart skåpet skulle stå. Man ryckte till sig en ledning med hela 16 poäng inför slutronden. Då såg det avgjort ut, men Slovakien gav sig inte och med en dryg minut kvar hade Sveriges ledning krympt till tre poäng. Slutet blev rafflande med flera straffkast fram och tillbaka, men Sverige höll undan och nu lever EM-drömmen i allra högsta grad igen.
– Det som räknades i dag var vinsten och att vi i tredje quartern visade hur bra vi kan spela. Det var tufft mentalt för spelarna att komma igen efter förlusten mot Rumänien. Alla i staben har gjort ett bra jobb med att lyfta och pusha spelarna. Och det var skönt att se spelarna visa karaktär och klara av att vinna trots att Slovakien kämpade stenhårt, säger Vedran Bosnic till förbundets hemsida.

Trion Martin Pahlmblad, Joakim Kjellbom och Anton Gaddefors var bäst i det svenska laget. Glädjande i övrigt var att Tobias Borg var tillbaka på planen efter sin fotskada. Den unge guarden spelade 21 minuter och noterades för fem poäng.

På onsdag reser Sverige till Riga för match mot gruppfavoriten Lettland. Lettland som under söndagen slog Rumänien med klara 88-65.

Matchfakta:
Slovakien–Sverige 72–75
(26–20, 14–20, 8–24, 24–11)
Poäng, Slovakien: Peter Sedmák 23, Nenad Milosevic 15, Andrej Kuffa 11, Tomas Mrvis 7, Milan Ziak 6, Martin Bilik 4, Marek Kozlik 2, Marek Jass 2.
Sverige: Martin Pahlmblad 14, Joakim Kjellbom 13, Anton Gaddefors 13, Brice Massamba 9, Jonathan Person 9, Thomas Massamba 7, Tobias Borg 5, Alexander Lindqvist 3, Dino Pita 2.
Publik: 700.

Dela inlägget